Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Προσφυγές στο Ευρωπαϊκο Δικαστηριο


Προσφυγές στο Ευρωπαϊκο Δικαστηριο
Νικόλαος Ζαρκάδας Υποστράτηγος ε.α
            Τελευταία στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δη­μο­σιεύ­τηκαν επιστολές και ανακοινώσεις σχετικές με τη δυνατότητα συναδέλφων προσφυγής ε­νώ­πιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.).
            Στις γραμμές που ακολουθούν, λίαν περιληπτικά, χωρίς νομικούς όρους και χωρίς να εί­μαι ο ειδικότερος, θα προσπαθήσω να υπενθυμίσω μερικά στοιχεία που αφορούν την προ­σφυ­γή ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α.
            Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εδρεύει στο Στρασβούργο, δικάζει προσφυγές, που σχε­τί­ζο­νται με την παραβίαση δικαιωμάτων, που διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δι­καιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει με το Ν.Δ. 53/1974, όπως και τα προσαρτημένα σε αυτό υπ' αριθμ. 1, 6, 7 και 13 Πρόσθετα Πρω­τό­κολ­λα.
            Οι διατάξεις της Ε.Σ.Δ.Α. και των Πρωτοκόλλων έχουν άμεση και υπερνομοθετική ισχύ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Συντάγματος, στο οποίο ρητά και με σα­φή­νεια καθορίζεται ότι "Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο ....... υπερισχύουν από κάθε άλλη α­ντί­θετη διάταξη νόμου (παρ.1).
            Για την άσκηση ατομικής προσφυγής ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α. πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις :
α) Η προσβολή του δικαιώματος να είναι άμεση και προσωπική.
β) Να ασκείται η προσφυγή κατά δημοσίων αρχών, ήτοι διοικητικών, δικαστικών ή Ν.Π.Δ.Δ. και όχι κατά ιδιωτών ή Ν.Π.Ι.Δ.
γ) Να έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα του εσωτερικού δικαίου και να έχει γίνει ενώ­πιων των εθνικών δικαστηρίων επίκληση των σχετικών διατάξεων της Ε.Σ.Δ.Α., με τις ο­ποίες προστατεύεται το δικαίωμα.
δ) Η προσφυγή να είναι υπογεγραμμένη από τον προσφεύγοντα ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Υποβάλλεται εντός έξι μηνών από την κοινοποίηση της αμετάκλητης απόφασης του ε­θνι­κού δικαστηρίου με συστημένη επιστολή.
            Κατά την υποβολή της προσφυγής δεν είναι απαραίτητο ο προσφεύγων να εκ­προ­σω­πεί­ται από δικηγόρο. Η προσφυγή δύναται να είναι συντεταγμένη στην ελληνική γλώσσα. Η εκπροσώπηση είναι απαραίτητη κατά την συζήτηση της προσφυγής ενώπιον του ακροα­τη­­ρίου.
            Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση δικαιώματος, που προ­στατεύεται από την Ε.Σ.Δ.Α., επιδικάζει στον προσφεύγοντα χρηματικό ποσό, ως δίκαιη ικα­νοποίηση αυτού.
            Επισημαίνεται δε ότι οι αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέ­λη, που έχουν υπογράψει και κυρώσει την Ε.Σ.Δ.Α. και υποχρεωτικά εκτελεστέες από αυτά.
Η Ελλάδα εφόσον καταδικαστεί, υποχρεούται να συμμορφωθεί προς την απόφαση το δι­κα­στη­ρίου και να καταβάλλει στον δικαιωθέντα τόσο την επιδικασθείσα αποζημίωση, όσο και τα δικαστικά έξοδα.
            Τα ελληνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να τηρούν και να εφαρμόζουν τη νομο­λο­γία του Ε.Δ.Δ.Α.
            Προφανώς οι προσφυγές για τις οποίες δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, απορ­ρίπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου