Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ Κύπρου


Τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ Κύπρου
Kathimerini
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΠΗΓΗ: philenews.com
    Η προαναγγελία αποστολής τουρκικού πλωτού γεωτρυπάνου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Λευκωσία. Η προμήθεια του πλωτού γεωτρυπάνου «Deep Sea Metro II» προ περίπου τριών μηνών και η επανειλημμένως εκφρασμένη άποψη των Τούρκων περί διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η έμπρακτη παρεμπόδιση ερευνών στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις.
    «Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοικτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Ερντογάν, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση και προς την Ελλάδα. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο», είπε ενδεικτικά.
Συνεχίζονται οι έρευνες
    Ως προς τις έρευνες της αμερικανικής Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτές συνεχίσθηκαν και χθες. Παρότι δεν συνδέεται με τις έρευνες, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima» παρέμενε ελλιμενισμένο στη Λεμεσό, με το πλήρωμά του να επισκέπτεται την πόλη σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
     Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αποκαλούμενο «ομόλογό» του των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είναι και ο κύριος εκφραστής της νέας θέσης που έχει αναπτυχθεί με φορέα το ψευδοκράτος, περί σύνδεσης των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται, εν ολίγοις, για το εφιαλτικό σενάριο το οποίο προβλέπει «πάγωμα» των ερευνών, δίχως επίλυση του Κυπριακού. Στη Λευκωσία, βεβαίως, γνωρίζουν ότι θα πρέπει λίαν συντόμως να τεθεί ξανά επί τάπητος το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να επισημάνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του –
ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και της Ευρωτουρκικής συνόδου της Βάρνας την ερχομένη Δευτέρα 26 Μαρτίου– την πραγματική κατάσταση.
Οι τέσσερις τομείς
    Στη Λευκωσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για τέσσερις τομείς των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, πρόκειται, αρχικά, για την τελωνειακή ένωση, η οποία προσπορίζει οφέλη της τάξης μέχρι και των 60 δισ. ευρώ για την Άγκυρα.
    Επιπλέον, οι Τούρκοι επιθυμούν ειδικό καθεστώς στον τρόπο εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων τους, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις αεροπορικές διασυνδέσεις με βάση την Τουρκία και, βεβαίως, τις θεωρήσεις βίζας.  Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημεία στα οποία η πίεση των Βρυξελλών μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.
    Στο παρασκήνιο της προετοιμασίας της συνόδου της Βάρνας, κυρίως στην Αθήνα υπάρχει αρκετή ενόχληση για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η διοργανώτρια Βουλγαρία. Όχι τόσο για τη σύνοδο καθεαυτήν
(η οποία δύσκολα θα μπορούσε να ακυρωθεί), όσο για τον ρόλο που προβάλλει με κάθε ευκαιρία τελευταίως η Σόφια.
    Σε Συνόδους Κορυφής, αλλά και επίσημα συμβούλια σε διαφορετικό επίπεδο, οι Βούλγαροι προβάλλουν τη Σόφια ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή σε αντιδιαστολή προς την Ελλάδα, η οποία περιγράφεται ως μια χώρα με αρκετά προβλήματα, μεταξύ άλλων, και λόγω των διαφορών της με την Τουρκία...
 Η “Αφροδίτη” κρίνει το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω εμπλοκής Αιγύπτου και Ισραήλ;
    Η Τουρκία επιχειρεί μέσα από εκφοβισμούς προς τις πετρελαϊκές εταιρείες και απειλές προς τη Λευκωσία να επιτύχει να θέσει υπό τον έλεγχό της το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, τα πράγματα προχωρούν και πλέον η Κύπρος κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ενεργειακών της πηγών.
    Παρά το ότι το κοίτασμα Αφροδίτη δεν αναμένεται να δώσει φυσικό αέριο πριν περάσουν ακόμα 4-5 χρόνια, εντούτοις τα γεγονότα τρέχουν, μετά και τη συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο για την εμπορία του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αγωγός που θα δημιουργηθεί από το Αφροδίτη προς την Αίγυπτο θα ετοιμαστεί από τη χώρα που θα αγοράσει το φυσικό αέριο.
    Τα δεδομένα αυτά ουσιαστικά περιορίζουν το πεδίο δράσης της Άγκυρας εάν κάποιος αναλογισθεί πως θα εμπλέκονται Αίγυπτος και Ισραήλ. Δύο χώρες με τις οποίες -
παρά την όποια πολεμική ρητορική- ο Ερντογάν θα σκεφθεί διπλά πριν ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαραθέσεων.
    Ο Τούρκος Πρόεδρος θα ήταν ευτυχής εάν άλλαζαν τα δεδομένα στην Αίγυπτο και επέστρεφε η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στη διακυβέρνηση της χώρας. Αφού μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα. Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Αίγυπτο αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Εξέλιξη η οποία ικανοποιεί τη Λευκωσία, καθώς ένας σύμμαχος και συνεργάτης παραμένει στη θέση του.
    Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Κύπρου είχαν την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία. Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη προκειμένου ο Κύπριος Πρόεδρος να μεταφέρει τη στήριξή του στον Αλ Σίσι για τις επικείμενες εκλογές στην Αίγυπτο. Με την ευκαιρία της επικοινωνίας τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, καθώς επίσης και τη μεταξύ τους συνεργασία σε διάφορους τομείς.
    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στην αιγυπτιακή στήριξη σ’ όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ επανέλαβε τις γνωστές του απειλές κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κυρίως εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση του θέματος είχε πει πως ο ίδιος παρακολουθεί γελώντας «
ένα σωρό εταιρείες από την Αμερική, έρχονται από την Ιταλία κάνουν έρευνες, θα κάνουν επενδύσεις».
    Διερωτήθηκε εάν είναι δυνατό οι παγκόσμιες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις, υπενθυμίζοντας ότι είναι δημόσιες εταιρείες. Διερωτήθηκε -
απευθυνόμενος προς τις εταιρείες- εάν μπορεί να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χωρίς να εμπλέκεται σ’ αυτό η Τουρκία. Προειδοποίησε ακόμα ότι οι εταιρείες θα κινδυνέψουν με χρεοκοπία.
    Οι τοποθετήσεις Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεν είναι τυχαίες καθώς ένας από τους στόχους της Τουρκίας είναι να ασκήσει πίεση προς τις εταιρείες κατά τρόπο ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή και το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα.
Τοποθέτηση που γεννά απορίες
    Χθες, στη Λευκωσία ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ιταλίας με τον οποίο συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά και το Κυπριακό. Ο Ιταλός πρέσβης Αντρέα Καβαλάρι, σχολιάζοντας την προοπτική ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την ιταλική ΕΝΙ, ανέφερε ότι «πρώτα απ’ όλα η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ένας εταίρος και την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Κύπρος να εξεύρει μια λύση».
    Συνέχισε λέγοντας πως η Ιταλία προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών και ότι σ’ ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων «
είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί από τις δύο κοινότητες». Μια τοποθέτηση που γεννά απορίες ως προς το ποιο μήνυμα ήθελε να στείλει ο Ιταλός πρέσβης με την αναφορά του ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι θέμα που πρέπει να λύσουν οι δύο κοινότητες. Γιατί ως γνωστό δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα δικοινοτικής διαφοράς σ’ ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες.
    Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της
ΕΝΙ, είπε ο κ. Καβαλάρι, «είναι φυσικά μια ανεξάρτητη εταιρεία και δεν θα μιλήσω εγώ εκ μέρους τους, αλλά γνωρίζω ότι παραμένουν πολύ προσηλωμένοι στις εργασίες τους εδώ στην Κύπρο». Προς αυτό, αναφέρθηκε -όπως είπε- σε πρόσφατες τοποθετήσεις διάφορων αξιωματούχων της ΕΝΙ, οι οποίοι «επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται εδώ για να συνεργαστούν με την Κύπρο και θα συνεχίσουν να εργάζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου».
    Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «
έχω επαναλάβει τη θέση μας ότι θα πρέπει και η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί να κατανοήσουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η προσπάθεια επίτευξης λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε. Αυτός, σημείωσε, «είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπιστούν και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν τους υδρογονάνθρακες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου