Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Σαρωτική επανεκλογή του Πούτιν με 76,65% των ψήφων


Σαρωτική επανεκλογή του Πούτιν με 76,65% των ψήφων
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχουν ενσωματωθεί, γνωστοποίησε σήμερα η ρωσική εκλογική επιτροπή.
Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
    Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
    Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.
    Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.
Πούτιν: «Τι; πιστεύετε ότι θα μείνω σε αυτή τη θέση μέχρι τα 100 μου;»
    Μετά την εκλογή του ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε σε συγκέντρωση στην πλατεία κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου για να εκφράσει το ευχαριστώ τους σε όλους όσοι τον ψήφισαν και να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Όλοι όσοι ψήφισαν σήμερα είναι κομμάτι της μεγάλης εθνικής μας ομάδας».
    Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι.
    «Το ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι στη Ρωσία κάποιος θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παράλογο, μεγάλη ανοησία», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
    Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλά για το θέμα αυτό από όταν το Λονδίνο απηύθυνε κατηγορίες κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσαμπερι της νότιας Αγγλίας.
    «Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αν υπήρχε ένα στρατιωτικού τύπου χημικό αέριο, οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου. Είναι προφανές», δήλωσε ο Πούτιν εξηγώντας ότι έμαθε την ιστορία από τα μέσα ενημέρωσης.
    «Το δεύτερο πράγμα είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτό το είδος των μέσων. Καταστρέψαμε όλα τα χημικά μας όπλα υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών», είπε.
    Η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεργασθεί» και «να συμμετάσχει στις αναγκαίες έρευνες», πρόσθεσε. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει η άλλη πλευρά να το θέλει επίσης. Προς το παρόν, δεν το βλέπουμε».
    Ερωτηθείς για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι και στο μέλλον υποψήφιος, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανόητη και αστεία» την ερώτηση προσθέτοντας: «Ας το υπολογίσουμε... Τι; πιστεύετε ότι θα μείνω σε αυτή τη θέση μέχρι τα 100 μου;».
Ρωσικά ΜΜΕ: Η αντιπαράθεση με τη Δύση ενίσχυσε τον Πούτιν
    Ο ρωσικός Τύπος υπογραμμίζει σήμερα τον ρόλο που έπαιξε η κρίση με τους Δυτικούς στην άνετη επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν για τέταρτη θητεία, έπειτα από μια ψηφοφορία που ενδυνάμωσε την εξουσία του.
    Η κρίση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα μετά τις κατηγορίες του Λονδίνου σε βάρος της Μόσχας ότι δηλητηρίασε έναν Ρώσο πρώην κατάσκοπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    «Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία επειδή, για ακόμη μία φορά, δεν κατάλαβε τη ρωσική νοοτροπία.
    Για ακόμη μια φορά μας άσκησε πίεση τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να κινητοποιηθούμε
», δήλωσε ο Αντρέι Κοντράτσοφ, εκπρόσωπος του επιτελείου της εκστρατείας του Πούτιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Kommersant.
    «Η χωρίς προηγούμενο πίεση από το εξωτερικό έκανε τους Ρώσους να πυκνώσουν τις γραμμές και να ενωθούν γύρω από τις αρχές», εκτιμά ο πολιτειολογός Αντρέι Κολιάντιν στην εφημερίδα Vedomosti.
    «Η δαιμονοποίηση του Πούτιν στη Δύση είχε στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα στη Ρωσία: μια συσπείρωση χωρίς προηγούμενο γύρω από το πρόσωπό του», προσθέτει ο γερουσιαστής Αλεξέι Πουτσκόφ.
    «Τίποτα δεν κινητοποιεί τόσο πολύ το εκλογικό σώμα όσο μία παγκόσμια απειλή ή επιθέσεις της Δύσης», υπογραμμίζει ο ειδικός Βλαντίμιρ Τσαποβάλοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα Politika Segodnia, ο οποίος προσθέτει πως κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων χρόνων της νέας θητείας του Πούτιν αναμένεται να είναι κατά συνέπεια «μια ενίσχυση της αντιπαράθεσης με τη Δύση».
    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κέρδισε χθες μια νίκη που δεν έχει προηγούμενο στα 18 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, αφού επανεξελέγη με 76,7% των ψήφων σύμφωνα τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου