Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μένεις Θεσσαλονίκη; 8+1 λόγοι για να βγεις από το σπίτι σου και αυτή την εβδομάδα



Μένεις Θεσσαλονίκη; 8+1 λόγοι για να βγεις από το σπίτι σου και αυτή την εβδομάδα
    Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως για ακόμα μία εβδομάδα καταφέρνει να διατηρήσει ενεργό τον καλλιτεχνικό παλμό που την χαρακτηρίζει, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος με έντονο κυρίως καλλιτεχνικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Καταφέρνει λοιπόν, να κρατήσει σε εγρήγορση τους καλλιτεχνικά ανήσυχους θεσσαλονικείς συνδυάζοντας με επιτυχία διάφορες μορφές τέχνης (π.χ. θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, κλπ).
    Επομένως, εάν και εσύ είσαι ένα καλλιτεχνικά ανήσυχο πνεύμα που διψά συνεχώς για τέχνη και πολιτισμό (Τι απορείς; Δεν έχουμε εμείς ανήσυχα καλλιτεχνικά πνεύματα στην Θεσσαλονίκη; Τι εννοείς είναι πάντα γεμάτα τα μπουζούκια, ε... και αυτό μία ευρύτερη καλλιτεχνική ανησυχία είναι! ..... Να δω τι άλλο θα βρω να πω για να στηρίξω την ατζέντα!) αυτές είναι οι 10+1 καλύτερες επιλογές που έχεις για αυτή την εβδομάδα:
1. Ταινία «Justice League»:
Η ταινία (διάρκειας 120 λεπτών) ανήκει στην κατηγορία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Η ώρα της ταινίας « Justice League» πλησίαζε εδώ και πάρα πολύ καιρό καθώς τα πρώτα ψήγματα μπήκαν ήδη στις ταινίες «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» και «Ομάδα Αυτοκτονίας», με τον Μπρους Γουέιν να ανταλλάσσει απόρρητες πληροφορίες με την Νταϊάνα Πρινς και την Αμάντα Γουόλερ για νέα άτομα με υπερδυνάμεις. Μετά λοιπόν, την ανιδιοτελή θυσία του Σούπερμαν, που αποκαθιστά την πίστη της ανθρωπότητας σε αυτούς, ο Μπρους Γουέιν ζητά τη βοήθεια της νέας του συμμάχου, Νταϊάνα Πρινς, για να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερο επικίνδυνο εχθρό. Φαίνεται πως έφτασε η ώρα όλοι οι υπερήρωες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, θα τα καταφέρουν;
Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 16 Νοεμβρίου 2017.
2. Ταινία «Με τη δύναμη της ζωής»:
    Η ταινία (διάρκειας 98 λεπτών) είναι μία καθαρόαιμη ταινία δράματος, αμερικανικής παραγωγής, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα βασίζεται στην συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Jeff Bauman, ενός συνηθισμένου ανθρώπου που ενέπνευσε την πόλη του αλλά και ολόκληρο τον κόσμο όταν έγινε σύμβολό ελπίδας μετά την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Ο 27χρονος Τζεφ βρέθηκε στον Μαραθώνιο απλά και μόνο προσπαθώντας να κερδίσει την καρδιά της πρώην αγαπημένης του. Η έκρηξη τον βρήκε να περιμένει στην γραμμή του τερματισμού με αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο του πόδια. Όταν συνέρχεται στο νοσοκομείο είναι σε θέση να βοηθήσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναγνωρίζοντας έναν από τους βομβιστές αλλά η δική του προσωπική μάχη έχει μόλις ξεκινήσει. Παλεύει μήνες με την σωματική και συναισθηματική του αποκατάσταση με την αμέριστη υποστήριξη της οικογένειας του. Η ταινία αυτή γεμάτη ωμό και αγνό συναίσθημα αποτελεί για όλους τους θεατές ένα ταξίδι δυναμισμού, καθώς ο άνδρας αυτός προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να κερδίσει πίσω την ζωή που του στέρησαν, περνώντας το ηχηρό μήνυμα, ότι η τρομοκρατία δεν θα κερδίσει.
Στην Ελλάδα η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους στις 16 Νοεμβρίου 2017.
3. Ταινία «Μια χαρούμενη οικογένεια»:
     Η ταινία (διάρκειας 93 λεπτών) ανήκει στην κατηγορία κινούμενα σχέδια, σε συνδυασμό όμως με στοιχεία που την καθιστούν πρωτότυπη. Παρά τον τίτλο τους, η οικογένεια των Γουίσμποουν μόνο ευτυχισμένη δεν είναι, καθώς η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Το βιβλιοπωλείο της μαμάς Έμμα είναι γεμάτο χρέη, ο μπαμπάς Φρανκ δουλεύει ασταμάτητα, η Φαίη, η έφηβη κόρη δεν τα πηγαίνει καλά με τις σχολικές εξετάσεις και ο Μαξ, ο μικρός γιος της οικογενείας είναι ένα πανέξυπνο αγόρι που είναι θύμα bulling στο σχολείο. Σε μια προσπάθεια να επανασυνδεθούν σαν οικογένεια, η μαμά Έμμα οργανώνει μια βραδινή οικογενειακή έξοδο. Όμως, τα πάντα θα ανατραπούν, όταν μια κακιά μάγισσα τους καταραστεί μεταμορφώνοντας τους σε τέρατα. Θα καταφέρει αυτή η ασυνήθιστη περιπέτεια να τους ενώσει ξανά;
Η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 9 Νοεμβρίου 2017.
4. Παράσταση «Στον πάγο» στο θέατρο Τ:
    Το έργο της Μπραϊόνι Λέιβερι είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για την απώλεια, την εκδίκηση, την συγχώρεση και την δύναμη της αποδεκτής και μη αποδεκτής ηθικής. Το έργο αναφέρεται στο φόνο μιας δεκάχρονης από έναν παιδεραστή και κατ' εξακολούθηση δολοφόνο και στις συνέπειες του εγκλήματός του. Πρόκειται για τρεις παράλληλες ιστορίες που σταδιακά περιπλέκονται μεταξύ τους σε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων που κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι. Της Αγκνέτα, μιας ψυχιάτρου από τη Νέα Υόρκη, της Νάνσυ, της μητέρας του θύματος, και του Ραλφ, του δολοφόνου. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ένας συντετριμμένος ψυχολογικά άνθρωπος; Άραγε υπάρχει συγχώρεση για όλα;
(Διεύθυνση: θέατρο Τ, Μέρες: Κυριακή (19:00) Παρασκευή (21:30) Σάββατο (21:30), Εισιτήρια: 12€ κανονικό 10€ φοιτητών 8€ ανέργων).
5. Παράσταση «Ριχάρδος ο Β'» του Σαίξπηρ στο θέατρο Αριστοτέλειον:
     Ο βασιλιάς είναι ένα ιερό πρόσωπο, είναι η προσωποποίηση του ήλιου. Έτσι, ο βασιλιάς Ριχάρδος είναι αυτός που φωτίζει και δείχνει τον σωστό δρόμο στους υπηκόους του και στους σφετεριστές του θρόνου του. Ωστόσο, ο βασιλιάς σταδιακά αρχίζει να πέφτει και ο τίτλος, η ιδιότητα και η εξουσία, αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του εξωθώντας τον στην προσωπική απομόνωση. Η τραγωδία της επίγνωσης, ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη και οδηγείται με βήματα ταχύτατα στην εκθρόνιση του βασιλιά και κατά συνέπεια στην απογύμνωση του από την επισφαλή και επίπλαστη ανωτερότητα του.
(Διεύθυνση: θέατρο Αριστοτέλειον, Μέρες: από 15 Νοεμβρίου έως 19 Νοεμβρίου, Ώρα: 21:15, Εισιτήρια: Κανονικό 20€ Φοιτητικό 15€ Άνεργοι-Ατέλεια 10€).
6. Παράσταση «Ολιβερ Τουιστ» στο Ράδιο Σίτυ:
    Ο Όλιβερ ένα έξυπνο παιδί με μεγάλη δύναμη ψυχής καταφέρνει και νικά τις δυσκολίες της ζωής στη Βικτωριανή Αγγλία και στέλνει σ' όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας, χαράς αλλά και επιβίωσης. Στην σκηνή θα βρίσκονται μαζί του επτά ηθοποιοί που χορεύουν τραγουδούν και επικοινωνούν με τα παιδιά ζωντανεύοντας την ιστορία του Όλιβερ Τουιστ, μέσα σε ένα μαγευτικό σκηνικό που σε ταξιδεύει. Έτσι η παράσταση παρά την παιδική της φύση καταφέρνει να περάσει μέσα από τον κυνηγημένο Όλιβερ το επίκαιρο μήνυμα, ότι κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες πάντα υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας!
(Διεύθυνση: Ράδιο Σίτυ, Μέρες: έως 26 Νοεμβρίου 2017, Ώρα: 11:30 το πρωί, Κρατήσεις στα τηλέφωνα 2311 284 773 & 6944 638 637).
7. Παράσταση «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ στο θέατρο ΕΜΣ:
    Μετά την μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χήθκλιφ και της Κάθριν θα «ανοίξει» φέτος την αυλαία της χειμερινής θεατρικής σεζόν του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού είναι μία από τις μεγαλύτερες και κλασσικότερες ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών και επανέρχονται για ακόμα μία φορά προκειμένου να μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι γεμάτο πάθη, έρωτα και ποιητική ανολοκλήρωτη ευτυχία. Για ακόμα μία φορά ο καταστροφικός αυτός έρωτας καταφέρνει με τεράστια επιτυχία να ισορροπεί την απόλυτη δυστυχία με τον ιδεαλιστικό ρομαντισμό.
(Διεύθυνση: θέατρο εταιρείας μακεδονικών σπουδών, Μέρες: Κυριακή (19:00) Τετάρτη (18:00) Πέμπτη (20:30) Παρασκευή (20:30) Σάββατο (20:30), Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο: 2315 200200 και στα ταμεία του ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη με Κυριακή 8:30-21:30 στην Πλατεία Αριστοτέλους Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 15:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00)
8. Ο Σωκράτης Μάλαμας στο Block 33:
    Ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει ξανά στην πόλη που τον έχει αγαπήσει όσο λίγες, για μία σειρά Live εμφανίσεων. Οι εμφανίσεις αυτές φυσικά, για ακόμα μία φορά θα χαρακτηρίζονται από μελωδικές ιστορίες, διαχρονικά τραγούδια, ξεχασμένες αγάπες αλλά και ατόφιο συναίσθημα που δεν γνωρίζει από νόρμες και κανόνες. Έτσι, από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Παπάζογλου και τον Βαμβακάρη ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προσφέρει απλόχερα ένα μουσικό ταξίδι ανάμεσα στις δεκαετίες.
 (Διεύθυνση: Block 33, Μέρες: από 11 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2017 (Σάββατο), Ώρα: 21:30, Εισιτήρια: 13 ευρώ όρθιοι 15 ευρώ καθήμενοι).
9. Έκθεση «Λούφα και Παραλλαγή» από το αρχείο του Νίκου Περάκη:
    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περάκη Λούφα και παραλλαγή. Η ταινία, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και πρώτου ανδρικού ρόλου), σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της και την απήχησή της την κινηματογραφική πορεία του δημιουργού της.
    Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Από την ενότητα που αφορά τη Λούφα και παραλλαγή παρουσιάζονται τεκμήρια και έγγραφα που σχετίζονται με όλα τα στάδια της παραγωγής της ταινίας, όπως ο λογότυπος και άλλα σχέδια του σκηνοθέτη, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του Νίκου Περάκη από τη στρατιωτική θητεία του στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του. Η έκθεση εντάσσεται πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
(Διεύθυνση: βιβλιοπωλείο μορφωτικού ιδρύματος εθνικής τράπεζας, Μέρες: από 3 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2017, Είσοδος ελεύθερη).
Εμπρός λοιπόν! Σε μια πόλη τόσο δραστήρια, εσύ θα παραμείνεις αδρανής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου