Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ο ΟΗΕ προκάλεσε επιδημία με 10.000 νεκρούς;



Ο ΟΗΕ προκάλεσε επιδημία με 10.000 νεκρούς;
    Δες τώρα πώς στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσαν – όπως όλα δείχνουν - χιλιάδες θανάτους σε μια ήδη πάμπτωχη και ρημαγμένη χώρα.
    9 μήνες νωρίτερα, είχε ισοπεδωθεί από σεισμό!
    Τον Ιανουάριο του
2010, η Αϊτή χτυπήθηκε από σεισμό 7 Ρίχτερ. Ο τραγικός απολογισμός ήταν περισσότεροι από 100 χιλιάδες νεκροί, ενώ οι υποδομές ιατρικής και υγιεινής καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, δίνοντας «ελεύθερο έδαφος» στην έξαρση ασθενειών.
    Τα πρώτα κρούσματα χολέρας εμφανίστηκαν 9 μήνες αργότερα,  στις αρχές του
Οκτωβρίου και οι αρχικές ενδείξεις ήταν πολύ ανησυχητικές. Στις 25 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι υπήρχαν ήδη 3.342 κρούσματα, 259 από τα οποία ήταν θανατηφόρα.
    7 χρόνια αργότερα, ο επίσημος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις πλησιάζει ή έχει ήδη ξεπεράσει τις 10.000,
(9.971 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου) ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, 6 έτη αφού ξέσπασε η επιδημία της χολέρας υπήρξαν περίπου 14.000 νέα περιστατικά.
Στρατιώτες του ΟΗΕ από το Νεπάλ την έφεραν στην Αϊτή!
    Σύμφωνα με μελέτες τεραστίων διαστάσεων που έγιναν από πλήθος ειδικών διαφόρων τομέων, η επιδημία «έφτασε» στην Αϊτή μέσω στρατιωτών του ΟΗΕ οι οποίοι πήγαν εκεί από το Νεπάλ, μια χώρα όπου μαστιζόταν ήδη από τη χολέρα.
    Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν πολύ κοντά στην τοποθεσία του στρατοπέδου του ΟΗΕ στην περιοχή ενώ μια αποκάλυψη επιβεβαίωσε τις παραπάνω υποψίες.
    Διαπιστώθηκε πως τα αποχετευτικά απόβλητα του στρατοπέδου χύνονταν, χωρίς καμία επεξεργασία, φιλτράρισμα ή οτιδήποτε άλλο απευθείας σε έναν ποταμό, ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως πηγή πόσιμου νερού από πολλούς κατοίκους της περιοχής.
    Το σοκαριστικότερο, όμως, γεγονός είναι το ότι το κόστος του τεστ χολέρας και λήψης των απαραίτητων προληπτικών αντιβιοτικών είναι περίπου
3.5 δολάρια, δηλαδή 3 ευρώ! Μια ομάδα επιδημιολόγων  από το πανεπιστήμιο του Γέιλ υπολόγισε πως το συνολικό κόστος πρόληψης της ασθένειας και η αποτροπή της επιδημίας που προκλήθηκε και έχει κοστίσει (μέχρι πέρσι) τη ζωή σε τόσες χιλιάδες κόσμου και συνολικά 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ήταν 2.000 !
Ο Οργανισμός ζήτησε τελικά μια «περίεργη» συγνώμη!
    Το
Νοέμβριο του 2010, ο ΟΗΕ έκανε παγκόσμια έκκληση ώστε να μαζευτεί το ποσό των 160 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία καθώς σύντομα δεν θα υπήρχε χώρος στα νοσοκομεία για άλλους ασθενείς. Επίσης, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με αυτήν.
    Ένα χρόνο αργότερα, οικογένειες
5.000 θυμάτων διεκδίκησαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων καθώς θεωρούσαν τον ΟΗΕ υπεύθυνο.
    Το
Φεβρουάριο του 2013, ο ΟΗΕ επικαλέστηκε την ασυλία που έχει απέναντι σε νομικές κατηγορίες και όλες οι διαδικασίες διεκόπησαν.
    Στις
9 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, κατατέθηκε νέα μήνυση από το Ινστιτούτο της Δικαιοσύνης & Δημοκρατίας της Αϊτής στο Δικαστήριο της νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Η μήνυση απορρίφθηκε αλλά οι κατήγοροι άσκησαν έφεση. Και στην έφεση, η απόφαση ήταν η διατήρηση της ασυλίας του ΟΗΕ.
    Τελικά, το
Δεκέμβριο του 2016 ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε δημοσίως συγνώμη εκ μέρους του οργανισμού δηλώνοντας: «Δεν κάναμε αρκετά σχετικά με την επιδημία της χολέρας και την εξάπλωσή της στην Αϊτή. Ζητούμε βαθύτατα συγνώμη για αυτό».
    Παρόλο που η συγκεκριμένη δήλωση δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με ανάμειξη στο συμβάν, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα είχε εκδώσει μια δήλωση, 4 μήνες νωρίτερα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΟΗΕ έπαιξε ρόλο στο αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας, χωρίς όμως πάλι να αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου