Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Υγραεριοκίνηση



Υγραεριοκίνηση
Κώστας Παπανικολάου
    Όσο τα πράγματα ζορίζουν πολλοί κατέφυγαν ήδη και άλλοι το σκέφτονται να μειώσουν τα έξοδα και των λίγων ακόμη χιλιομέτρων που κάνουν με το ΙΧ τους.
    Για παράδειγμα, ένα πήγαινε- έλα στον Βόλο, περίπου 416 χιλιoομέτρων
        - με το ΙΧ και βενζίνη (με κατανάλωση 8,5 λίτρα/100 χλμ) στοιχίζει περίπου 57 € + 2Χ12,8 € τα διόδια = 82 € περίπου
        - με το ΚΤΕΛ στοιχίζει 35 € το άτομο, και
        - με το ίδιο ΙΧ και υγραέριο στοιχίζει περίπου 31 € + 2Χ12,8 € τα διόδια = 61 € περίπου 
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά και Παράβολα
    Η κατάθεση του φακέλου των δικαιολογητικών στην Περιφέρεια από το ΚΤΕΟ για την μετατροπή της άδειας κυκλοφορίας ώστε να φαίνεται και το υγραέριο ως καύσιμο δεν επιβαρύνει οικονομικά τον ενδιαφερόμενο.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
    Πριν από την έναρξη του ειδικού ελέγχου διασκευής του οχήματος, ο κάτοχος του οχήματος ή εκπρόσωπός του υποβάλλει:
      α.   Την αίτηση προς το ΚΤΕΟ για τη διενέργεια του ειδικού ελέγχου διασκευής.
      β.   Την υπεύθυνη δήλωση (Ν. 1599/1986) του υπευθύνου τεχνικού του διενεργήσαντος τη διασκευή του οχήματος.
      γ.   Την προβλεπόμενη βεβαίωση του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος ή του εργοστασίου κατασκευής της συσκευής υγραερίου (παράγραφος 2 του άρθρου 6 της ΚΥΑ 5015968/2915/22-4-2009 - ΦΕΚ Β΄798), από την οποία θα προκύπτουν ότι:
             1)        Είναι επιτρεπτή η διασκευή του συγκεκριμένου τύπου κινητήρα και η τοποθέτηση συσκευής χρησιμοποίησης ως καυσίμου του υγραερίου στο συγκεκριμένο τύπο οχήματος και
             2)        Είναι δυνατόν, βάσει της τεχνικής περιγραφής της συσκευής του υγραερίου, να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο/ους τύπο/ους οχημάτων.
    Σε περίπτωση που το όχημα είναι εφοδιασμένο με ρυθμιζόμενο καταλύτη, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται η δυνατότητα λειτουργίας της συσκευής υγραερίου σε συνδυασμό με τον αισθητήρα οξυγόνου (λ-sond ή λ-sensor).
    Εναλλακτικά της ανωτέρω βεβαίωσης μπορεί o ενδιαφερόμενος να υποβάλλει:
    Βεβαίωση αντιπροσώπου του εργοστασίου κατασκευής της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου στη χώρα μας, στην οποία θα δηλώνεται ότι:
         ο συγκεκριμένος τύπος του εξαρτήματος είναι κατάλληλος να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο όχημα (αναγραφή του αριθμού πλαισίου και κινητήρα).
         το συγκεκριμένο όχημα, μετά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου συνεχίζει να πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων που πληρούσε κατά την ταξινόμησή του.
    Βεβαίωση αντιπροσώπου, όμοια με την ανωτέρω αναφερόμενη, για τον εξαεριωτή ή υποβιβαστή πίεσης (πνεύμονα), εφόσον υφίσταται τέτοιο εξάρτημα. Ο αντιπρόσωπος ορίζεται με επιστολή του εργοστασίου κατασκευής επικυρωμένη επίσημα και θεωρημένη είτε από το Προξενείο μας είτε σύμφωνα με τη διαδικασία της συνθήκης της Χάγης. Η επιστολή υποβάλλεται στη Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, η οποία αναρτά στον ιστοχώρο του ΥΠ.ΑΝ.ΑΝ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. σχετικό κατάλογο.
Πλέον των παραπάνω δικαιολογητικών, ο ενδιαφερόμενος επιδεικνύει:
    α.     Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
    β.     Το ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ), στο οποίο δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις, εφόσον το όχημα έχει τη σχετική υποχρέωση.
    γ.     Το αποδεικτικό στοιχείο ότι καταβλήθηκε το προβλεπόμενο από το νόμο ειδικό τέλος για τη διενέργειά του ελέγχου, εάν αυτός διενεργείται σε Δημόσιο ΚΤΕΟ.
    δ.     Τα πρωτότυπα νόμιμα παραστατικά για την αγορά και τοποθέτηση του συστήματος υγραεριοκίνησης όπως απόδειξη ή τιμολόγιο πώλησης υλικών, απόδειξη ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κ.λπ. Από τα παραστατικά αυτά προκύπτει ότι όλα τα χρησιμοποιηθέντα εξαρτήματα και υλικά είναι καινουργή και αμεταχείριστα και θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.
    Φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών αυτών τηρούνται στο αρχείο του ΚΤΕΟ.
    Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην ΚΥΑ, εάν δεν υποβληθούν ή επιδειχθούν τα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση, δεν διενεργείται ο ειδικός έλεγχος διασκευής του οχήματος και ενημερώνεται σχετικά ο ενδιαφερόμενος και η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας.
    Το κόστος του αρχικού ειδικού ελέγχου στο ΚΤΕΟ όπως και του περιοδικού ελέγχου διαφοροποιείται ανάλογα με το ΚΤΕΟ που θα επιλέξετε.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
    Από την ημερομηνία της εγκατάστασης (ημερομηνία που αναγράφεται πάνω στην βεβαίωση του εγκαταστάτη) έχετε περιθώριο 30 ημέρες για τον ειδικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ. Μετά το πέρας των 30 ημερών θα πρέπει να εφοδιαστείτε με νέα βεβαίωση εγκατάστασης.
    Ο εγκαταστάτης υποχρεούται να σας παραδώσει τα απαραίτητα εκ μέρους του δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να προσκομίσετε στο ΚΤΕΟ μαζί με το διασκευασμένο όχημα.
    Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η ημερομηνία διενέργειας της διασκευής του οχήματος από τον υπεύθυνο τεχνικό πρέπει να ταυτίζεται με την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης ή τιμολογίου παροχής υπηρεσιών για την τοποθέτηση του συστήματος υγραεριοκίνησης. Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ανωτέρω προϋπόθεση, δεν λαμβάνει χώρα ο ειδικός έλεγχος του οχήματος.
    Εγκατάσταση συστήματος εκτός Ελλάδος δεν γίνεται αποδεκτή.
    Για οχήματα με έδρα το Ν. Αττικής η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται σε όποια Περιφέρεια επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.
    Για οχήματα της επαρχίας και για φορτηγά, η κατάθεση πρέπει να γίνει στην Περιφέρεια που βρίσκεται ο φάκελος του οχήματος.
    Η δήλωση της εγκατάστασης υγραερίου πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα εγκατάστασης σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τις αλλαγές των κυρίων χαρακτηριστικών της άδειας κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που ξεπεραστεί αυτή η προθεσμία επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη του οχήματος κυρώσεις και πρόστιμο μέχρι και 393 €.
    Με την παραλαβή της νέας άδειας πρέπει να προσέξτε τα στοιχεία που αναγράφονται στην νέα άδεια να είναι τα σωστά και επίσης στο καύσιμο να αναφέρεται και το υγραέριο.
    Αν η δήλωση εγκατάστασης υγραερίου έχει πραγματοποιηθεί εντός 6μήνου από τον κανονιστικό έλεγχο ΚΤΕΟ τότε δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση της περιοδικής υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη.
Διαδικασία αρχικού ειδικού ελέγχου υγραεριοκίνησης:
    Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στο ΚΤΕΟ το διασκευασθέν όχημα και παραδίδει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που παρέλαβε από τον εγκαταστάτη του συστήματος.
    Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου το ΚΤΕΟ συγκεντρώνει σε φάκελο όλα τα δικαιολογητικά τα οποία αποστέλλει υπηρεσιακώς στην συγκοινωνιακή έδρα του οχήματος.
    Με την κατάθεση των δικαιολογητικών λαμβάνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και το ΚΤΕΟ ενημερώνει τον πελάτη για την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών και για την πιθανή ημερομηνία παραλαβής της νέας άδειας.
    Ο πελάτης/ιδιοκτήτης ή κάποιος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, θα πρέπει να προσέλθει στην Περιφέρεια που έγινε η κατάθεση των δικαιολογητικών με την πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας, να την καταθέσει και να παραλάβει την νέα άδεια.
Έλεγχοι (δικαιολογητικά και διαδικασίες)
    Δικαιολογητικά Αρχικού Ελέγχου (ο ειδικός έλεγχος ΚΤΕΟ που γίνεται αμέσως μετά την μετατροπή του οχήματος σε υγραεριοκίνητο).
    Άδεια κυκλοφορίας.
    Ταυτότητα οδηγού.
    Ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ αν το όχημα έχει υποχρέωση (αν το έχετε χάσει θα το αναζητήσετε στο ΚΤΕΟ που ήλεγξε το όχημά σας).
    Υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη υγραερίου και πρωτότυπες αποδείξεις ή τιμολόγια πώλησης υλικών ή παροχής υπηρεσιών με αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος, από τις οποίες θα προκύπτει ότι όλα τα υλικά είναι καινούργια.
    Επικυρωμένη φωτοτυπία της ξένης δήλωσης συμμόρφωσης, επικυρωμένη φωτοτυπία της μετάφρασής της και σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης, αν πρόκειται για καταλυτικό όχημα με αισθητήρα λ (λ-sond ή λ-sensor).
Δικαιολογητικά Περιοδικού Ελέγχου (όλοι οι επόμενοι έλεγχοι ΚΤΕΟ, που γίνονται κάθε 2 χρόνια).
    Άδεια κυκλοφορίας στην οποία να αναγράφεται ως καύσιμο και το υγραέριο.
    Ταυτότητα οδηγού.
    Προηγούμενο δελτίο ΚΤΕΟ (αν το έχετε χάσει θα το αναζητήσετε στο ΚΤΕΟ που ήλεγξε το όχημά σας).
    Υπεύθυνη δήλωση ελέγχου εγκατάστασης από το αδειοδοτημένο συνεργείο σε ισχύ. Προσοχή, αυτή η δήλωση ισχύει μόνο για 30 ημέρες από την έκδοσή της και
    Πρωτότυπες αποδείξεις ή τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
    Kατάθεση δικαιολογητικών και χρόνος ολοκλήρωσης
    Για οχήματα με έδρα το Ν. Αττικής η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται σε όποια Περιφέρεια επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος. Για οχήματα της επαρχίας και για φορτηγά, η κατάθεση πρέπει να γίνει στην Περιφέρεια που βρίσκεται ο φάκελος του οχήματος.
Τι να προσέξετε
    Αν η παραλαβή της νέας άδειας δεν μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

1 σχόλιο:

  1. Όσοι θέλετε το αρχείο υπολογισμού (σε excel) να "παίξετε", μπορείτε να το ζητήσετε είτε από το Ανδρέα είτε από μένα να σας το στείλω
    Κώστας Παπανικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή