Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει ότι τα μνημόνια... πέτυχαν!



Ο Τσίπρας πανηγυρίζει ότι τα μνημόνια... πέτυχαν!
    Όσοι εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ικανότητα να υποστηρίζει αλληλοαναιρούμενες απόψεις δεν εξεπλάγησαν από την σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής.
    Εως σήμερα, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αρνείται την ιδιοκτησία των μνημονίων που και ο ίδιος υπέγραψε και υποστηρίζει πως το
2018 με το τέλος των προγραμμάτων θα εφαρμόσει μια άλλη δική του πολιτική, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να πανηγυρίσει για τα οικονομικά αποτελέσματα των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν προκαλέσει την αφαίμαξη φορολογούμενων, επιχειρήσεων και συνταξιούχων.
    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, δηλαδή το 3ο μνημόνιο, φέρνει ανάπτυξη
2% για το 2017 και εκτίμησε ότι το 2018 θα σκαρφαλώσει στο 3%.
    Προκειμένου δε να ταυτιστεί αποκλειστικά με το
success story της ανάπτυξης, απαρνήθηκε όχι μόνο το αντιπολιτευτικό του παρελθόν αλλά και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
    «
Κάποιοι φαντασιώνονται μέρες του 2015 και στεναχωριούνται που η φαντασίωσή τους δεν γίνεται πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Η ανεργία έχει μειωθεί 6%. Λίγο είναι αλλά κάποιοι άλλοι πριν είχαν φροντίσει να λεηλατήσουν τις θέσεις εργασίας. Μειώσαμε την μεγάλη απώλεια και κερδήθηκαν 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας» είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει «Το γεγονός ότι η χώρα ανακτά το ρόλο της και μπορεί να είναι δύναμη σταθερότητας αναπτύσσοντας τριγωνικές σχέσεις με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη και μέσα από ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια δείχνει ότι δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς».
    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, δε, ότι μεταξύ των επιτυχιών της ελληνικής κυβέρνησης είναι και η μετατόπιση της θέσης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για το ελληνικό χρέος. «
Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν εξελέγη ο Τράμπ τα μηνύματα που εξέπεμπε είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Σήμερα η εικόνα που έχουμε είναι πως όχι μόνο επιμένει στην πάγια αμερικανική θέση που είχε εκφραστεί από τον κ. Ομπάμπα αλλά διαβεβαιώνει ότι θα παίξει ρόλο για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και πως θα είναι σύμμαχος στην συγκεκριμένη μάχη».
    Γυρνώντας και πάλι στην ελληνική πραγματικότητα μίλησε για «σκληρές μέρες»  ύφεσης και απώλειας ΑΕΠ βάζοντας στην συγκεκριμένη περίοδο και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
    «
Η χώρα για 5 έτη είχε ύφεση. Είχε φτάσει η ύφεση στο 11%. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ. Σήμερα θα κλείσουμε με ανάπτυξη που θα έχει το 2 μπροστά. Αν συνεχίζουμε έτσι θα έχουμε ανάπτυξη το 2018 στο 3%. Δίνουμε μάχη και με τα αυτονόητα. Η μετατόπιση από τις σκληρές μέρες του 2012-2015 δεν έγινε από μόνη της» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας πολλούς στην Βουλή να αναρωτηθούν αν η παραδοχή του πρωθυπουργού αποτελεί και αποθέωση της πολιτικής των μνημονίων και της στρατηγικής των σκληρών δανειστών που υποστήριζαν πως η δημοσιονομική λιτότητα οδηγεί σε ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται πάντως πως βασική θέση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως η λιτότητα τροφοδοτεί το σπιράλ ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου