Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Κούρδοι ψηφίζουν! Ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει και απειλεί με μέτρα τον Μπαρζανί



Οι Κούρδοι ψηφίζουν! Ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει και απειλεί με μέτρα τον Μπαρζανί
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η ψηφοφορία άρχισε για το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν
στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.
    Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του “ναι” για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
    Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.
    Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ενώ αν τεθεί θέμα ασφάλειας, θα λάβει μέτρα
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.
    Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
    Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου