Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Οι Βέλγοι αρνούνται βίζες σε Τούρκους ιμάμηδες που κηρύττουν σε παράνομα τζαμιά



    Οι Αρχές του Βελγίου αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζες μακράς παραμονής σε τέσσερις Τούρκους ιμάμηδες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
    Την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο Τεό Φράνκεν, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του Βελγίου και υποστηρίχτηκε από το Βελγικό Συμβούλιο Νομοθεσίας για Αλλοδαπούς.
    Μέχρι στιγμής ο Φράνκεν έχει απορρίψει συνολικά 12 βίζες Τούρκων ιμάμηδων επειδή τα τζαμιά που θα κήρυτταν δεν είναι αναγνωρισμένα από το βελγικό κράτος.
    Να σημειωθεί εδώ ότι στο Βέλγιο ενώ υπάρχουν νόμιμα τζαμιά συνεχίζουν να λειτουργούν και παράνομα κι αυτό είναι απάντηση και σε όσους νομίζουν ότι το τζαμί στον Βοτανικό θα «εξαφανίσει» τα παράνομα τζαμιά σε υπόγεια διαμερίσματα και πάρκινγκ της Αθήνας.
    Στο Βέλγιο λειτουργούν συνολικά 65 τζαμιά που συνδέονται με το τουρκικό θρησκευτικό Ίδρυμα Ντιγιανέτ, κάτι αντίστοιχο ενός υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων, ενώ ακόμα 30 τζαμιά βρίσκονται κοντά στην οργάνωση Τουρκικό Εθνικό Όραμα, ή αλλιώς Millî Görüş.
    Η οργάνωση Millî Görüş παρακολουθείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος ως ύποπτο για σχέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές.
    Στο Βέλγιο λειτουργούν συνολικά 300 τζαμιά κι από αυτά νόμιμα είναι τα 82. Στα 300 τζαμιά, νόμιμα και παράνομα, οι Τούρκοι ελέγχουν τα 95. Η βελγική κυβέρνηση για να έχει κι εκείνη έλεγχο στο τι συμβαίνει στα τζαμιά πληρώνει τους μισθούς των ιμάμηδων.
    Από τον
Δεκέμβριο του 2016 όμως οι ευρωπαϊκές Αρχές παρακολουθούν από κοντά και το τι κάνει το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους ιμάμηδες ως κατασκόπους για να εντοπίζουν και παρακολουθούν οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
    Το Millî Görüş, που είναι θρησκευτικοπολιτική οργάνωση, αποκαλείται ως η «ηγέτιδα οργάνωση» της τουρκικής διασποράς.
    Θεωρείται επίσης μια από τις μεγαλύτερες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Δύση.
    Ιδρύθηκε το 1969 και σήμερα υπολογίζεται ότι έχει 87.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη εκ των οποίων τα 50.000 στη Γερμανία.
    Το Millî Görüş δεν επιτρέπει την αφομοίωση των Τούρκων μουσουλμάνων στον δυτικό τρόπο ζωής, αρνείται την υιοθέτηση δυτικών αξιών όπως το κοσμικό κράτος και θεωρεί ανάρμοστη τη χρήση δυτικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου