Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Σ.



ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ  ΤΗΣ  Ε.Α.Α.Σ.
Νικόλαος   Ζαρκάδας Υποστράτηγος   ε.α.
    Την ανακοίνωση της Ε.Α.Α.Σ. “περί διενέργειας αρχαιρεσιών την Κυριακή, 17-2-2017” ακολούθησε η δημοσίευση αιτήσεων και επιστολών συναδέλφων για την υποψηφιότητά τους και παρουσίαση ζητημάτων, τα οποία την επίλυσή τους θα επιδιώξουν μετά την εκλογή τους.
    Διαβάζοντας τις επιστολές αυτές διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι ανεξάρτητα της θέσης, ως προέδρου, αντιπροέδρου ή μέλους, εστιάζουν και θέτουν ως πρωταρχικό θέμα  την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης των  Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήτοι                    του Ν.Δ.1171/1972 {ΦΕΚ 82Α΄}.
    Χωρίς να έχω περισσότερα στοιχεία ή να είμαι ειδικός, στις γραμμές που ακολουθούν, θα προσπαθήσω λίαν περιληπτικά να διατυπώσω τις προσωπικές μου θέσεις, σκέψεις και απόψεις ως προς τους σκοπούς, στόχους, προοπτικές και δυνατότητες λειτουργίας της Ένωσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
    Συγκεκριμένα, σε καμμία από τις επιστολές δεν μνημονεύονται οι συγκεκριμένες διατάξεις, που εμποδίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει τους σκοπούς της Ένωσης, όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 {Σκοπός} του νόμου.
    Ομοίως, παραβλέπεται ο κίνδυνος, που ελλοχεύει οι θεσμοθετημένες Ενώσεις Αποστράτων να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως αποφασίστηκε με την από 13-09-2011 απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μια τέτοια μεταβολή της νομικής προσωπικότητας της Ε.Α.Α.Σ. συνεπάγεται απώλεια και κατάργηση όλων των δικαιωμάτων της ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ήτοι μη υπαγωγή στο ΓΕΣ και αποκοπή – απομάκρυνση από τα εν ενεργεία στελέχη, μη διάθεση οικημάτων στα ΚΑΑΥ και δυνατότητα παραθερισμού των αποστράτων, ελάχιστα ως μηδαμινά τα έσοδα από τις προαιρετικές εισφορές των μελών και υιοθέτηση της απόφασης αποδέσμευσης των συντάξεων από τις αποδοχές των εν ενεργεία. Ασαφής και ομιχλώδης η εκπροσώπηση των αποστράτων αξιωματικών.
    Η επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα διατάξεων του άρθρου 5 {Διοίκηση των Ενώσεων}, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι κατά πάγιαν αρχή του δικαίου ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να οργανώνει και καθορίζει τον τρόπον ανάδειξης των οργάνων διοίκησης κάθε νομικού προσώπου αποβλέποντας στην καλλίτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εκπροσωπούμενων μελών.
    Τέλος, η ανάδειξη των μελών των Τοπικών Συμβουλίων των Παραρτημάτων με αρχαιρεσίες και παροχή οικονομικών πόρων αναλόγων με την αριθμητική δύναμη των μελών τους, θα έχει ως συνέπεια την έμμεση ανεξαρτητοποίηση αυτών, την απαξίωση και διάλυση της Ε.Α.Α.Σ. και την αδυναμία συντονισμού των ενεργειών από ένα θεσμοθετημένο κεντρικό όργανο αποστράτων.
    Βέβαια, περιθώρια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Ε.Α.Α.Σ. υπάρχουν και μπορούν να πραγματοποιηθούν με την αναθεώρηση ή τροποποίηση των εκτελεστικών του νόμου σχετικών κειμένων, ήτοι του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας {Π.Δ.434/1981} και της από 2-11-1991, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κοινής Υπουργικής απόφασης “περί εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου”.
    Προτείνονται ως ελάχιστα, όπως στο οργανόγραμμα της Ένωσης προβλεφθεί και οργανωθεί Γραφείο – Τμήμα Ορφανικών Οικογενειών και όπως ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από το Υγειονομικό σώμα. Οι ορφανικές οικογένειες και η υγειονομική περίθαλψη των αποστράτων είναι δύο τομείς, οι οποίοι πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μέριμνας, προσοχής και αντιμετώπισης, εκτός των άλλων και από την Ε.Α.Α.Σ.
    Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη αντιπαράθεση προτάσεων εξυπηρετεί τον συντονισμό δράσεων και στρατηγικών και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των σκοπών της Ένωσης και την ικανοποίηση των προσδοκιών μας.
    Ευελπιστούμε ότι από τις αρχαιρεσίες θα προέλθει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με την αξιοποίηση της εμπειρίας, των γνώσεων, της συνεργασίας, της συναδελφικότητας και των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος.
    Καλή επιτυχία στους υποψήφιους όλων των κατηγοριών, χωρίς αντιπαραθέσεις, οι οποίες στεγνώνουν και περιορίζουν τις δυνάμεις μας.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου