Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΑΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ



ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΑΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
 ΘΕΜΑ: Εκλογές για ΔΣ/ΕΑΑΣ (Ηλεκτρονική Ψηφοφορία)
 ΣΧΕΤ. : Φ.000/15/   204/ Σ.114/  2 Δεκ 2016 /ΕΑΑΣ/Παρ.Ν.Μαγν.
     Αγαπητοί Συνάδελφοι Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Παραρτημάτων της ΕΑΑΣ,
    Σας κοινοποιούμε συνημμένα (μόνον ηλεκτρονικά) το σχετικό, με το οποίο - όπως αναλύουμε και τεκμηριώνουμε στον κορμό του - προτείνουμε (στο ΔΣ/ΕΑΑΣ να αποφασίσει) την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατά τις προσεχείς αρχαιρεσίες.           
    Είναι εμπειρικά βέβαιο ότι όσοι στερούνται βασικών συναφών γνώσεων αντιμετωπίζουν με "δέος" ή έντονη "δυσπιστία", κοινώς "κουμπωμένοι", ό,τι τεχνολογικά νέο, διακατεχόμενοι από ενοχλητική "τεχνοφοβία".  (Δεν θα ξεχάσω, τους μορφασμούς και την αμηχανία των συναδέλφων, όταν το 1974, έβλεπαν για πρώτη φορά τη μισθοδοσία τους βγαλμένη από τον "ηλεκτρονικό εγκέφαλο"!) Και  - πέραν πάσης αμφισβητήσεως - η διαδικασία και εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συνθέτουν μία καινοτόμο διαδικασία , που δυσχερώς γίνεται κατανοητή από άτομα που δεν γνωρίζουν τα περί mail κλπ. Όμως, στο παρόν ΔΣ/ΕΑΑΣ, οι χρησιμοποιούντες e.mail αποτελούν την πλειοψηφία. Και οι Αποφάσεις δεν είναι αναγκαίο να είναι "ομόφωνες", λαμβάνονται και πλειοψηφικά. Εάν, πράγματι είναι επιθυμητή η όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή, ιδίως των νεωτέρων συναδέλφων, όπως πολλαπλώς διακηρύσσεται.
    Όποιο Παράρτημα επιθυμεί, μπορεί (πιστεύουμε πως επιβάλλεται) να διατυπώσει (προς το ΔΣ/ΕΑΑΣ) και τη δική του θετική ή αρνητική ή με επιφυλάξεις θέση του.
    Άλλωστε, " ... στη ζωή και στο κρυφτό, αυτοί που μετράνε, ΔΕΝ κρύβονται...".
    Σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο, που θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί π.χ. για τους συναδέλφους που διαμένουν μακράν της έδρας του Παραρτήματος (π.χ. σε νησιά ή στο εξωτερικό κττ) ή κωλύονται να προσέλθουν, δεν την περιλάβαμε γιατί ήδη υπάρχει απόφαση εφαρμογής της στην ΕΑΑΝαυτικού (βλ. www.eaan.gr).
Συναδελφικά και πάντα με αγάπη,
ΕΑΑΣ/Παρ.Ν.Μαγνησίας, για το ΤΣ, ο Πρόεδρος,
Αθανάσιος Κ.Γκουζής, Υποστράτηγος ε.α. Οικονομικού
ΥΓ. 1 : Το σχετικό, έχει ήδη αποσταλεί ταχυδρομικά, στην ΕΑΑΣ/Γραμματεία για την πρωτοκόλληση κλπ. Για διευκόλυνση, κοινοποιείται με το παρόν και στα μέλη του ΔΣ, που διαθέτουν e.mail.
Επίσης, το παρόν κοινοποιείται (με Bcc) στα μέλη μας και συναδέλφους ε.α.
ΥΓ. 2 :  Ευχαριστούμε, για μία ακόμη φορά, το συνάδελφο Επίλαρχο ε.α. Καρυπίδη Σίμο, μέλος του ΤΣ Πιερίας, για την τεχνική του υποστήριξη.
ΥΓ. 3 :  Για να εφαρμοσθεί η ηλεκτρονικη ψηφοφορία, χρειάζεται η τροποποίηση (ή η εξαρχής έκδοση} της ΚΥΑ ΥΕΘΑ & Οικον.. Για την ΚΥΑ αυτή, εκτιμούμε ότι απαιτείται η λήψη προηγουμένως της προτεινόμενης (με το σχετικό μας) απόφασης του ΔΣ/ΕΑΑΣ (Έτσι, θα καταγραφεί και η βούλησή του για αποδοχή της ηλεκτρ. ψηφοφορίας).

ΠΡΟΣ : ΕΑΑΣ/Γραμματεία                                  Βόλος,  2 Δεκ 2016
             Αθήνα                                                      Φ. 000/ 15/ 204
                                                                              Σ.114
ΚΟΙΝ. : Παραρτήματα,                                 
             Μέλη ΔΣ, ΕΦ.Εκλογών
            
ΘΕΜΑ:  Οργάνωση (Εκλογές ΔΣ/EAAΣ - Ηλεκτρονική Ψήφος)
ΣΧΕΤ. :  α.Φ.900/18/1728/Σ.339/ 5 Ιουν 2015/ΕΑΑΣ/Γραμματεία
              β Φ.000/22/  171/ Σ. 99/28 Σεπ 2015/ΕΑΑΣ/Παρ.Ν.Μαγν.(ΟΣΟ)
              γ. Φ.000/10/  149/ Σ. 77/  4 Αυγ 2016/           »            »
     
       1.   Όπως είναι ήδη γνωστό,  με  ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΑΑΣ, που δημοσιεύθηκε στην "ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ" μην. Οκτ -Νοε τ.ε., προκηρύχθηκαν για την Κυριακή, 19 Φεβ 2017, οι αρχαιρεσίες προς ανάδειξη του νέου ΔΣ, σύμφωνα  με τις ισχύουσες διατάξεις (ΝΔ 1171/72 και ΚΥΑ ),οι οποίες -μεταξύ άλλων- επιβάλλουν τη μυστικότητα της ψήφου, την ταυτοποίηση του εκλογέα-μέλους και την αυτοπρόσωπη προσέλευσή του σε ένα (1) από τα Εκλογικά Τμήματα της ΕΑΑΣ, προκειμένου  να παραλάβει  το ενιαίο ψηφοδέλτιο και το φάκελο, να εισέλθει σε ιδιαίτερο χώρο (παραβάν), να επιλέξει υποψηφίους, να σφραγίσει το φάκελο και να τον ρίψει στην κάλπη.  
  
        2.    Από τα υπόψη μας στοιχεία των αρχαιρεσιών για το ΔΣ/ΕΑΑΣ, ε-τών 2005 - 2014, διαπιστώνεται εύκολα ότι η προσέλευση των μελών (με ταυτότητα ΕΑΑΣ) δεν είναι ικανοποιητική (κατά αντικειμενική θεώρηση), ακόμη και μετά τις τελευταίες διεκδικητικές κινητοποιήσεις μας (2012-13). Ειδικότερα για το Παράρτημά μας, όπου έχουμε και τα αναλυτικά στοιχεία, τα ποσοστά συμμετοχής δεν υπερέβησαν το 40% του συνόλου των μελών,
ενώ  εξειδικεύοντας, κατά προέλευση  έχουμε 42-44% εκ του Στρατού και 24-26% εκ της τέως Χωρ/κής, κατά ηλικία 52-58% για τους άνω των 65, αλλά 30-33%, για τους κάτω των 65  και, με βάση την χρήση Η/Υ, η προσέλευση  των μελών με γνωστό σε μας mail  ήταν (στις αρχαιρεσίες του 2014) μόνον 17% του συνόλου (ή το 28% των εχόντων mail).
    
        3.    Η ως ανωτέρω σκιαγραφηθείσα κατάσταση, που σε μικρότερη ή με-γαλύτερη έκταση ισχύει ανά την Επικράτεια, και προκειμένου να επιτυγχάνεται  η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή μελών, στοιχειοθέτησε την πεποίθησή μας ότι είναι πλέον καιρός, ακολουθώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, να εφαρμοσθεί  και για τις  αρχαιρεσίες της ΕΑΑΣ η διαδικασία της ψηφοφορίας  με χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ηλεκτρονική ψηφοφορία.  Έτσι, στις προτάσεις μας για την τροποποίηση του ΝΔ 1171/72
που ζητήθηκαν από όλα τα Παραρτήματα με το (α) σχετικό περιλάβαμε, ως (β)  όμοιο,  και τη συμπλήρωση του άρθρου 5, παράγρ. 3 (του Προσχεδίου που συνέταξε η συγκροτηθείσα από την ΕΑΑΣ/Εδρα Επιτροπή), ώστε να "...εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία, εφόσον εξασφαλίζονται η μυστικότητα  της ψήφου και η αυθεντικότητα του  μέλους-ψηφοφόρου. Αναλυτικές  οδηγίες εφαρμογής της ηλεκτρονικής  ψηφοφορίας εκδίδονται από το οικείο ΔΣ...".  Πλέον, είναι βέβαιο ότι η τροποίηση του ΝΔ 1171/72 δεν προσδοκάται για το άμεσο μέλλον, χωρίς αυτό να εμποδίζει την αποδοχή και εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
     
       4.  Ενόψει και των ήδη, μετά την απόφαση της 20.10.2016/ΔΣ/ΕΑΑΣ, προκηρυχθεισών αρχαιρεσιών της 19-2-2017, και  προκειμένου να έχουμε την όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή, ιδίως των νεωτέρων και με γνώσεις Η/Υ μελών μας,  προτείνουμε  να προχωρήσετε στην εφαρμογή -κατά τις προσεχείς αρχαιρεσίες- ταυτόχρονα με την έως τώρα ακολουθούμενη διαδικασία - και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Από όση πληροφόρηση έχουμε, μετά από συζητήσεις με συναδέλφους (ειδικούς και μη, αλλά με αληθινό ενδιαφέρον και προβληματισμούς), για την επιτυχή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας (πρωτοεφαρμοζόμενης στο χώρο μας), προτείνουμε τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος ψηφιακής κάλπης "ΖΕΥΣ", που:
              α.  Έχει υιοθετηθεί από την Πολιτεία (ΦΕΚΒ΄2564/21.9. 2012), ως ο επίσημος τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στα ΑΕΙ.
               β.  Υποστηρίζεται τεχνολογικά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ).
               γ.   Βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα
για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο το αδιάβλητο, όσο και η μυστικότητα της ψηφοφορίας.    
               δ.   Είναι αξιόπιστο και έχει δοκιμασθεί επιτυχώς, μεταξύ των άλλων και από το συγγενικό μας ΝΠΙΔ "Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών                    
Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος" (epayps@gmail.com και http://epay ps.blogspot.gr/2016/05/2016.html, απ΄όπου και περισσότερες λεπτομέρειες).
                  ε.    Εγκαθίσταται  ( λ.χ. ένας  server στα Γραφεία σας) και  συντη-ρείται σχετικά εύκολα από  2-3 άτομα με βασικές γνώσεις πληροφορικής {που από όσο γνωρίζουμε ήδη υπάρχουν στην ΕΑΑΣ, αλλά και μπορούν να βρεθούν, είτε μεταξύ συναδέλφων (ΕΠ), είτε με ολιγοήμερη διάθεση από το ΓΕΣ κλπ).
                στ.   Δεν απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του μέλους/εκλογέα.
                   ζ.   Παρέχει όλα τα παραπάνω δωρεάν.

         5.    Είναι εμπειρικά βέβαιο ότι όσοι στερούνται βασικών γνώσεων αντιμετωπίζουν με "δέος" ή έντονη "δυσπιστία", κοινώς "κουμπωμένοι" ό,τι τεχνολογικά νέο, διακατεχόμενοι από ενοχλητική "τεχνοφοβία".  Για το λόγο αυτό, και επιθυμώντας  να διευκολύνουμε  την αφομοίωση της προτεινόμενης νέας διαδικασίας, παραθέτουμε στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Α" τα στοιχειώδη για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως θεσπίσθηκε  για τα ΑΕΙ. Aκόμη,  για την  ευχερέστερη, κατά το δυνατόν,  κατανόηση  της  "Ψηφιακής  Κάλπης ΖΕΥΣ",  περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Β",  όσο γίνεται πιο  "εκλαϊκευμένα" τα συναφή τεχνικά στοιχεία που επιμελήθηκε  ο συνάδελφος Επίλαρχος ε.α. Καρυπίδης Σίμος,  μέλος  του ΤΣ Παραρτήματος Πιερίας, τον οποίο ολόθερμα προτείνουμε να αξιοποιήσετε, σε εξειδικευμένα ή και πρακτικότερα ζητήματα  ή εφαρμογές πληροφορικής.

         6.    Παρακαλούμε για τη θετική προσέγγιση και αποδοχή της πρότασής μας για την εφαρμογή και της ηλεκτρονικής ψήφου κατά τις αρχαιρεσίες της 19ης Φεβ 2017, καθώς και για την ενημέρωσή μας επί της όποιας αποφάσεώς σας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ:
"Α" ΅: Διαδικασία Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας
"Β"  :  Ψηφιακή Κάλπη "ΖΕΥΣ'


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 'Α' Στο                                                                                         ΕΑΑΣ 
Φ. 000/ 15/ 204/Σ.114                                                                                         Παρ.Ν.Μαγνησίας
                                                                                                                            2 Δεκ 2016

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

<<ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Φ.122.1/908/144145/Β2/ΦΕΚ 3048/Β/16.11.2012
Κωδικοποίηση διαδικασιών ανάδειξης των οργάνων διοίκησης ..................................................................................................
................................................................................................................................     ..................................................................................................................................................................................................................................................................
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
Άρθρο 11  Εκλογική Διαδικασία  
1. Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται μέσω ειδι­κού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η πρόσβαση στο οποίο πραγματοποι­είται από την ηλεκτρονική διεύθυνση zeus.minedu.gov. gr. Το σύστημα «ΖΕΥΣ» υποστηρίζεται τεχνολογικά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.
 2. Τα όργανα διενέργειας εκλογών προμηθεύονται τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα «ΖΕΥΣ» από τη Διεύθυνση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμά­των, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέσω των ανωτέρω κωδικών πρόσβασης τα όργανα διενέργειας εκλογών καταχωρούν στο σύστημα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (τα ονό­ματα των υποψηφίων, τα στοιχεία των εκλογέων, το πλήθος των εκλογέων, τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό ψήφων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο) και καθορίζουν το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογι­κό τους δικαίωμα. Με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάθε ψηφοφορίας, κάθε μέλος από τα συλ­λογικά όργανα διενέργειας εκλογών της λαμβάνει από το σύστημα «ΖΕΥΣ» έναν αυστηρώς απόρρητο ατομικό Κωδικό Ψηφοφορίας, ευθυνόμενα προσωπικά πειθαρ­χικά για τη διαφύλαξη τους από διαρροή ή απώλεια, δεδομένου ότι οι Κωδικοί Ψηφοφορίας είναι απαραί­τητοι για την παραγωγή των αποτελεσμάτων και δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης τους μετά την έναρξη της ψηφοφορίας.
   3. Στη συνέχεια, μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ» απο­στέλλεται ειδικό - εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυ­μα σε όλους τους εγγεγραμμένους εκλογείς, το οποίο περιλαμβάνει την ακριβή διαδικτυακή διεύθυνση (Url) στην οποία ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαί­ωμα, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία. Κάθε εκλογέας μπορεί, πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, να απευθυνθεί στην εφορευτική επιτροπή, σε περίπτωση που δεν παρέλαβε καθόλου ηλεκτρονι­κό μήνυμα ή αν αυτό είναι εσφαλμένο ή ελλιπές ή αν εσφαλμένως έχει παραλειφθεί από το εκλογικό σώμα. Τα όργανα διενέργειας εκλογών οφείλουν αμελλητί να προβούν στην εξέταση και επίλυση όλων των ανωτέρω ζητημάτων.
 4. Ο ψηφοφόρος, αφού καταχωρήσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μια ψηφιακή Από­δειξη Καταχώρησης Ψήφου. Η Απόδειξη αυτή αποτελεί τεκμήριο της συμμετοχής του στη ψηφοφορία, και θα πρέπει να κατατίθεται μαζί με κάθε τυχόν ένσταση του εκλογέα.
 5. Κάθε υποψήφιος μπορεί με γραπτή δήλωσή του που απευθύνεται στα όργανα διενέργειας εκλογών, το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, να διορίσει έναν αντιπρόσωπο και έναν αναπληρωτή του, οι οποίοι μπορούν να παρίστανται κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.
Άρθρο 12
Πέρας Εκλογικής Διαδικασίας - Πρακτικά -Πίνακας Αποτελεσμάτων
  1. Με τη λήξη του προκαθορισμένου χρονικού δια­στήματος ψηφοφορίας το σύστημα «ΖΕΥΣ» παύει να δέχεται και να καταχωρεί νέες ψήφους. Το αργότερο εντός προθεσμίας μίας (1) ημέρας από τη λήξη της ψηφοφορίας, τα όργανα διενέργειας εκλογών εισάγουν όλους τους απαραίτητους απόρρητους κωδικούς ψη­φοφορίας προκειμένου να προβούν στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
  2. Το σύστημα «ΖΕΥΣ» εξάγει τα τελικά αποτελέσματα και προσδιορίζει τον/τους εκλεγέντα/ες. Η εφορευτι­κή επιτροπή για την καταμέτρηση των ψήφων τηρεί πρακτικό καταμέτρησης ψήφων. Στο πρακτικό αυτό, εκτός από τα συνήθη στοιχεία, αναγράφονται κατ ελά­χιστον: α) ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, β) ο αριθμός των ψηφισάντων, γ) ο αριθμός των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος, δ) οι τυχόν ενστάσεις επί της καταμέτρησης των ψήφων και οι αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής επ' αυτών. Στο πρακτικό αυτό καταγράφονται, επίσης, παρατηρήσεις για την τήρηση και την ομαλή έκβαση της εκλογικής διαδικασίας. Τα πρακτικά υπογράφονται από όλα τα μέλη των οργά­νων διενέργειας εκλογών. Για την εκλογή του/των υπο­ψηφίου/ων, η εφορευτική επιτροπή συντάσσει τελικό πρακτικό (πρακτικό εκλογής), το οποίο μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, και μεριμνά για την άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος και τη γνωστοποίηση τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με την ανάρτηση σχετικού πίνακα στο οικείο Ίδρυμα. Ο πίνακας αποτελεσμάτων κοινοποιείται και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  3. Το πρακτικό καταμέτρησης, το πρακτικό εκλογής και το λοιπό εκλογικό υλικό φυλάσσονται με ευθύνη των οργάνων διενέργειας εκλογών, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης του οικείου ΑΕΙ.
 Άρθρο 13  Ενστάσεις
 1. Ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών μπορεί να υποβάλει:
   α) Κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Ιδρύματος και
   β) Οι υποψήφιοι, ή κατ’ εξουσιοδότηση τους ορισμένοι αντιπρόσωποι.
  2. Λόγους ένστασης θεμελιώνουν αποκλειστικά:
   α) Η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κω­λυμάτων σε υποψηφίους που έχουν ανακηρυχθεί και γενικά η παραβίαση των διατάξεων του νόμου κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων,
   β) Η παραβίαση των διατάξεων του νόμου κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος ή κατά την ανακήρυξη των εκλεγέντων υποψηφίων και
   γ) Η ακυρότητα ή η εσφαλμένη καταμέτρηση των ψήφων.
 3. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εγγράφως ενώπιον των οργάνων διενέργειας εκλογών έως τη σύνταξη του πρακτικού εκλογής της παραγράφου 2 του προ­ηγούμενου άρθρου. Επί των ενστάσεων αποφαίνονται αιτιολογημένα τα όργανα διενέργειας εκλογών. Ειδικώς, οι ενστάσεις που εμπίπτουν στην περίπτωση (α) της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλονται ενώπιον των οργάνων διενέργειας εκλογών το αργότερο πέντε (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της ψηφοφο­ρίας, τα οποία αποφαίνονται αιτιολογημένα επ’ αυτών το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την υποβολή τους και επί αποδοχής αυτών αναμορφώνει τον πίνακα των υποψηφίων.
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


        Ακριβές Απόσπασμα                                                                                                             

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 'Β' Στο                                                                                            ΕΑΑΣ
Φ. 000/ 15/ 204/Σ.114                                                                                            Παρ.Ν.Μαγνησίας
                                                                                                                               2 Δεκ 2016
Ψηφιακή Κάλπη «ΖΕΥΣ»
Γενικά
Η «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή
απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Έχει εξυπηρετήσει πάνω από 250
ηλεκτρονικές κάλπες και 35000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλους
φορείς. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.
Η «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς» έχει υοθετηθεί από το Κράτος με το ΦΕΚ 2564/21 Σεπ 2012 Τεύχος Β΄ ως ο επίσημος τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου και του Πρύτανη των Α.Ε.Ι. μέσω ηλεκτρονικής και επιστολικής ψήφου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4076/2012(Α΄159). Το σύστημα «ΖΕΥΣ» υποστηρίζεται τεχνολογικά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.
Η διαδικασία ψηφοφορίας, επιγραμματικά:
Η διεξάγουσα αρχή συντάσσει τα ψηφοδέλτια και τη λίστα των ψηφοφόρων και ορίζει την
εφορευτική επιτροπή. Η λίστα των ψηφοφόρων αποτελείται από τα ονοματεπώνυμά τους και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Οι ψηφοφόροι λαμβάνουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση μήνυμα με το οποίο καλούνται να ψηφίσουν. Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο (link) που οδηγεί στο ψηφιακό παραπέτασμα μέσα στο οποίο προετοιμάζεται η ψήφος. Το παραπέτασμα θα ενεργοποιηθεί όταν η εφορευτική επιτροπή εκκινήσει την ψηφοφορία. Η εφορευτική επιτροπή εκκινεί και στο τέλος λήγει την ψηφοφορία. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντός του ορισμένου χρονικού διαστήματος, και λαμβάνουν ψηφιακή απόδειξη της συμμετοχής τους.
Με το πέρας της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή δίνει την εντολή για την αυτόματη
καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα «Ζευς» γίνεται μέσω ενός απλού προγράμματος περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού (web browser), ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.
Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου. Το απόρρητο της ψήφου είναι ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, και είναι πρακτικά εξασφαλισμένο.
Ο ψηφοφόρος λαμβάνει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο όταν η ψηφοφορία είναι έτοιμη να αρχίσει. Το μήνυμα τον πληροφορεί για την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Για κάθε αλλαγή που γίνεται λαμβάνει και νέο μήνυμα.
Στο μήνυμα περιέχεται ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Η διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά ακολουθώντας το σύνδεσμο αυτό, εφόσον βέβαια η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Διαφορετικά ο ψηφοφόρος ενημερώνεται αναλόγως. Στην οθόνη του ψηφοφόρου εμφανίζεται ένα εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει τη διαδικασία υποβολής ψήφου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο βήματα, την επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, και την υποβολή του ψηφοδελτίου.
Στο βήμα της επιλογής, εμφανίζεται στην οθόνη μια αναπαράσταση ενός ψηφοδελτίου, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Ο ψηφοφόρος συνθέτει διαδραστικά το ψηφοδέλτιο της επιλογής του.
Όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής, ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του
ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του
ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα «Ζευς». Το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρησης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου, την οποία ο ψηφοφόρος οφείλει να φυλάξει, καθώς είναι απαραίτητη για την υποβολή και επεξεργασία τυχόν ενστάσεων.
Η Εφορευτική Επιτροπή
Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στο σύστημα «Ζευς» είναι οι κλειδοκράτορες της ψηφοφορίας. Τα μέλη της επιτροπής λαμβάνουν ειδικά κρυπτογραφικά κλειδιά, τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Οι κωδικοί αυτοί είναι όλοι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας καθώς και για την αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων. Εάν χαθεί έστω και ένας, η ψηφοφορία δε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, καθώς θα είναι αδύνατη η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής είναι υπεύθυνο για τη διαφύλαξη του δικού του Κωδικού, ενώ το σύστημα «Ζευς» έχει και αυτό ένα Κωδικό για κάθε ψηφοφορία, σαν να ήταν μέλος της επιτροπής. Η πρώτη πράξη του κάθε μέλους της επιτροπής είναι να εισέλθει στον ιστότοπο της ψηφοφορίας, να παράξει έναν καινούριο Κωδικό Ψηφοφορίας, και στη συνέχεια να καταθέσει το δημόσιο τμήμα του στο σύστημα «Ζευς». Η ψηφοφορία μπορεί να αρχίσει μόνο όταν όλα τα μέλη της επιτροπής έχουν εκτελέσει και επιβεβαιώσει αυτό το βήμα. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η αποκρυπτογράφησή των ψηφοδελτίων είναι αδύνατη χωρίς όλους τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής συνδέεται με το σύστημα «Ζευς» για να παρέχει τα κρυπτογραφικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή των περιεχομένων των ψηφοδελτίων. Η παροχή των κρυπτογραφικών δεδομένων δεν προσβάλει το απόρρητο της ψηφοφορίας.
Η Μίξη των Ψηφοδελτίων
Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της
ψηφοφορίας, και πριν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, παρεμβάλλεται ένα ενδιάμεσο στάδιο μίξης των ψηφοδελτίων. Στο στάδιο αυτό τα ήδη κρυπτογραφημένα, από τους ψηφοφόρους, ψηφοδέλτια, κρυπτογραφούνται με ειδικό τρόπο εκ νέου από το σύστημα «Ζευς», ώστε πλέον να μην είναι αναγνωρίσιμα και αναδιατάσσονται τυχαία. Στο τέλος της διαδικασίας μίξης έχουμε ένα σύνολο ψηφοδελτίων τα οποία όταν αποκρυπτογραφηθούν θα έχουν τα ίδια περιεχόμενα με τα αρχικά, αλλά είναι αδύνατον να τα συνδέσουμε με τους χρήστες που τα υπέβαλαν. Με μέριμνα της εφορευτικής επιτροπής, υπολογιστές εκτός του συστήματος «Ζευς» μπορούν να συμμετάσχουν στη μίξη χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης της διαδικασίας. Όπως και με την επιτροπή, αρκεί και μόνο ένας τίμιος συμμέτοχος στη μίξη για να εξασφαλιστεί το απόρρητο.
Οι Καταβολές του Συστήματος «Ζευς»
Το σύστημα «Ζευς» βασίζεται στην υλοποίηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όπως περιγράφηκε στην αρχική δημοσίευση του συστήματος Helios. Στο σύστημα αυτό οι ψηφοφόροι υποβάλλουν κρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια τα οποία ανακατεύονται ώστε να διατηρείται η ανωνυμία των ψηφοφόρων, αλληλουχία που αποτελεί τη βάση του συστήματος «Ζευς». Σε μεταγενέστερες υλοποιήσεις του Helios, όπως και στη σημερινή υλοποίησή του, εγκαταλείφθηκε αυτή η προσέγγιση και παραλήφθηκε το στάδιο της ανάμιξης των ψηφοδελτίων, καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται καν η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις όπου οι ψηφοφόροι επιλέγουν υποψήφιους (για παράδειγμα με σταυρό) και εκλέγονται οι υποψήφιοι με το μεγαλύτερο αριθμό σταυρών (approval voting). Τότε η εξαγωγή των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει με κρυπτογραφικές (ομομορφικές) πράξεις πάνω στα κρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια. Αυτό δεν είναι δυνατόν στις περιπτώσεις που απαιτείται γνώση της πλήρους δομής του ψηφοδελτίου και όχι των ανεξάρτητων επιλογών σε αυτό, όπως για παράδειγμα στο σύστημα της ταξινομικής ψήφου (Single Transferable Vote).
Πηγή: https://zeus.grnet.gr/zeus/
Ο πηγαίος κώδικας του ΖΕΥΣ
To ZEYS είναι ελεύθερο λογισμικό και παρέχεται δωρεάν .
Ο πηγαίος του κώδικας υπάρχει εδώ : https://github.com/grnet/zeus.
Σ.Π. Καρυπίδης
Επίλαρχος (ΑΤΘ) ε.α
(saimonkar@gmail.com

                                                                   Ακριβές Απόσπασμα

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική και σύγχρονη πρόταση.
    Συγχαρητήρια στον Στρατηγό, ο οποίος την προτείνει.
    Συμφωνώ απολύτως και προτείνω να εφαρμοστεί το δυνατό συντομότερα.
    Ε.Τσίρκας / 15 Δεκ. 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή