Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Άσαντ



Νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Άσαντ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αναμένει διεκυρινιστική δήλωση από την Τουρκία, μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία "Εισέβαλε στη Συρία με σκοπό να ανατρέψει τον Άσαντ".
    Την ίδια στιγμή αντιδράσεις υπάρχουν και από το Ιράν, αξιωματούχος του οποίου δήλωσε ότι "Αν η Άγκυρα παραμείνει πιστή στην κοινή γραμμή που ακολουθεί στο θέμα της Συρίας η Μόσχα και η Τεχεράνη, αυτό θα είναι μια εποικοδομητική στάση".
    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dimitri Peskov, σε ενημέρωση των δημσιογράφων σήμερα στη Μόσχα, αναφερόμενος στη δήλωση του Ερντογάν, ότι "Εισβάλαμε στη Συρία, για να ανατρέψουμε τον Άσαντ", είπε ότι αυτή ήταν μια έκπληξη.
    Συνεχίζοντας ο Πεσκόφ είπε ότι "Η δήλωση Ερντογάν είναι πολύ σοβαρή και είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και σε άλλη κατεύθυνση από την άποψη της Ρωσίας. Ελπίζω οι Τούρκοι συνεργάτες μας θα κάνουν μια ανακοίνωση για το θέμα".
    Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Bogdanov, αναφερόμενος στο θέμα είπε:    "Εαν ό Ερντογάν έχει πολεμικό σχέδιο ανατροπής του Άσαντ, αυτό είναι αντίθετο με όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία".
    Πηγές του Προέδρου της Τουρκίας, ανέφεραν για το θέμα ότι δεν πρέπει να διαβάζουν και να ερμηνεύουν λέξη προς λέξη τις δηλώσεις Ερντογάν και ελπίζουμε να λυθεί γρήγορα η παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί ένεκα αυτών".
Απολογία Ερντογάν σε Πούτιν για τα σχόλιά του περί σχεδίου ανατροπής του προέδρου Άσαντ
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εξηγήσεις για τα σχόλια που έκανε περί σχεδίου ανατροπής του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του συνεργάτη του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
    Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ, μία δήλωση που αιφνιδίασε τη Μόσχα. Ο Ουσάκοφ, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σχετικά με τις εξηγήσεις Ερντογάν.
    Αργά χθες το βράδυ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν τη Συρία και ειδικά την πόλη του Χαλεπίου.
Ικανοποιημένο το Κρεμλίνο με τις εξηγήσεις Ερντογάν για τον Άσαντ
    Ο Pώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο δεύτερος «του εξήγησε» τα σχόλιά του για τον Άσαντ που είχαν προκαλέσει τη δυσφορία του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τη Μόσχα. 
    Ο Tούρκος πρόεδρος είχε πει πως στόχος της τουρκικής εμπλοκής στη Συρία ήταν η «ανατροπή του Άσαντ», κάτι από το οποίο η Μόσχα είχε δηλώσει έκπληκτη.
    Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το Συριακό. 
   «Ο τούρκος πρόεδρος εξήγησε τα σχόλιά του» στον Πούτιν σχετικά με τη Συρία, ανέφερε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό RIA. 
    Οι δύο πρόεδροι, σημείωσε, συζήτησαν και το ζήτημα του Χαλεπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου