Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Φιλιππίνες: Σφαγή 5.900 ανθρώπων για ναρκωτικά σε πέντε μήνες



Φιλιππίνες: Σφαγή 5.900 ανθρώπων για ναρκωτικά σε πέντε μήνες
http://news247.gr/Adtech Ad
    O Ροντρίγο Ντουτέρτε, πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε λογική.
    Πριν λίγες ημέρες απείλησε με θάνατο τα μέλη των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ώρα που ο απολογισμός της πολιτικής του ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών ξεπέρασε τους 5.900 νεκρούς μέσα σε πέντε μόλις μήνες.
    "Οι οργανώσεις προάσπισης λένε ότι σκοτώνω. Τους απαντώ "εντάξει, σταματώ", οι ναρκομανείς θα αυξηθούν", δήλωσε ο Ντουτέρτε. "Όταν έρθει ξανά ο καιρός να τους πολεμήσουμε, θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ναρκομανείς για να σκοτώσουμε. Και θα σας συμπεριλάβω σε αυτούς, διότι εσείς τους επιτρέψατε να πολλαπλασιαστούν", δήλωσε ο Ντουτέρτε.
    Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη δήλωση του Φιλιππινέζου προέδρου. "Η δήλωση αυτή αποτελεί υποκίνηση σε μίσος εναντίον οποιουδήποτε επικρίνει τον πόλεμό του εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
    Η Εθνική Ένωση κατά των Φόνων στις Φιλιππίνες, ένας συνασπισμός οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε από την πλευρά της ότι "λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις απειλές αυτές" και κάλεσε τον Ντουτέρτε να τις ανακαλέσει.
    "Οι δηλώσεις αυτές, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μέρος του προβλήματος των ναρκωτικών και ότι άρα οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να θεωρούνται στόχοι, μπορούν να εκληφθούν ως μια ανακοίνωση έναρξης κυνηγιού των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εκτίμησε η Ένωση κατά των Φόνων.
    Κριτική στον τρόπο που ο πρόεδρος των Φιλιππίνων για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα των ναρκωτικών άσκησαν και οι γερουσιαστές της χώρας τονίζοντας πως η οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με το θέμα θα πρέπει να ακολουθεί το γράμμα του νόμου και ότι ο Ντουτέρτε θα πρέπει να τιμωρήσει τους αστυνομικούς που έκαναν λάθος.
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας οι αστυνομικοί έχουν σκοτώσει 2.004 ανθρώπους υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους σε επιχειρήσεις εξόντωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από την τότε που ο Ντουτέρτε ανέλαβε χρέη προέδρου, την 1η Ιουλίου. Επιπλέον, διερευνώνται πάνω από 3.500 "ύποπτοι θάνατοι".
    Οι γερουσιαστές αν και δεν εντόπισαν χειροπιαστές αποδείξεις που να συνδέουν τις δολοφονίες με τον κρατικό μηχανισμό, είπαν στον Ντουτέρτε να τηρεί τη δέουσα διαδικασία και να αφήνει να κριθεί η τύχη των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.
    Ο Ντουτέρτε έχει αρνηθεί ότι η αστυνομία διεξάγει εξωδικαστικές δολοφονίες αλλά την ίδια στιγμή έχει "χαιρετίσει" τους θανάτους. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι θα χαιρόταν να σφαγιάσει τα τρία εκατομμύρια των εθισμένων στα ναρκωτικά.
     Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα πει άλλωστε στους αστυνομικούς να σκοτώσουν τους κατηγορούμενους για διακίνηση ναρκωτικών αν αυτοί προβάλλουν αντίσταση ή αν οι ίδιοι νιώσουν ότι απειλείται η ζωή τους.
    "Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά πρέπει να νικηθεί με τα νόμιμα μέσα και ο πρόεδρος πρέπει να δράσει έτσι ώστε να υπενθυμίζει στους ανθρώπους αυτό το σημαντικό μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά", ανέφεραν οι γερουσιαστές μετά την έρευνα που διεξήγαγαν για τους εξωδικαστικούς φόνους.
    Οι γερουσιαστές, το σώμα των οποίων αποτελείται και από συμμάχους του Ντουτέρτε, επεσήμαναν επίσης στον πρόεδρο να είναι προσεχτικός με τις δηλώσεις του και να αποφεύγει τις απρεπείς δηλώσεις γιατί μπορεί να θεωρηθούν πολιτική του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου