Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Κυπριακό: Καθοριστική συζήτηση για τα κριτήρια του εδαφικού



Κυπριακό: Καθοριστική συζήτηση για τα κριτήρια του εδαφικού
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Pontos News‎
    Με δύο ώρες καθυστέρηση, έπειτα από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, ξεκίνησαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Οι δύο πλευρές έχουν πλέον μπει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται τα κριτήρια αρχών που αφορούν στο κεφάλαιο του εδαφικού. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις της κάθε κοινότητας.
    Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά περιορίστηκαν στον καθορισμό των κριτηρίων. Έτσι, η σημερινή ημέρα θεωρείται η πιο καθοριστική για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
    Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι υπήρξε σχετική πρόοδος, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδέχεται να συζητηθεί το ζήτημα της αυτοδίκαιης επιστροφής Ελληνοκυπρίων στις περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. «Μέχρι τώρα δεν αποδεχόταν να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με το ζήτημα αυτό», σημειώνει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός.
    Αν όλα κυλήσουν ομαλά, με βάση τις επιδιώξεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρει το ρεπορτάζ, ενδεχομένως να υπάρξει και παρουσίαση χαρτών. Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα του προέδρου Αναστασιάδη ξεκαθαρίζουν ότι η ημερομηνία της διάσκεψης με την παρουσία των εγγυητριών χωρών (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) ίσως ανακοινωθεί αύριο. «Αν ανακοινωθεί η ημερομηνία, τότε δεν υπήρξε πρόοδος στο εδαφικό», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου