Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Βόμβα ΔΝΤ: Κάνουμε παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για 4ο Μνημόνιο.



Βόμβα ΔΝΤ: Κάνουμε παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για 4ο Μνημόνιο.
Επειδή…. «βιώσιμο» το χρέος δεν θα γίνει, ετοιμαζόμαστε για…. «νέες μεταρυθμίσεις»
Δηλαδή, ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ !
    Το ΔΝΤ δήλωσε ότι διεξάγει παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε αυτό ή βιώσιμο χρέος ή ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
    Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο.
    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
    «Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ράις τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.
    «Την ίδια στιγμή συζητάμε τη πιθανότητα ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που θα μπορούσε να συμπεριλάβει την χρηματοδότηση του ΔΝΤ για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Οπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.
    Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ.
ΥΠΟΙΚ: Δεν γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ
    Λίγο αργότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι δεν γίνονται αυτή τη στιγμή παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.( ΠΙΝΟΚΙΟ ονομάζεται ? )
    Είπε ακόμη ότι «δεν έχει βάλει το Ταμείο στο τραπέζι δικά του θέματα», όπως επίσης ότι «δεν μας έχουν προϊδεάσει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην επόμενη φάση».
    Ο ίδιος αξιωματούχος σχολιάζοντας τις νέες αναφορές του ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις περί μη βιωσιμότητας ασφαλιστικού, παρατήρησε: «Δεν πέφτω από τα σύννεφα». Ανάλογη απάντηση έδωσε και στις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
    Οι δανειστές φεύγουν το πρωί της Παρασκευής ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων ο οποίος άφησε τρία ανοικτά θέματα:
Τα εργασιακά
Την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Τον προϋπολογισμό 2016-2017 όπου σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται το παζάρι του υπ. Οικονομικών με τους δανειστές με την ελληνική πλευρά να ζητά μεγάλο μέρος της διαφαινόμενης υπεραπόδοσης φορολογικών μέτρων να περάσει και στην επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου