Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody's βουλιάζει την τουρκική αγορά



Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody's βουλιάζει την τουρκική αγορά
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Απώλειες 4% περίπου κατέγραφε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα, ενώ μεγάλη υποχώρηση σημείωνε και η τουρκική λίρα, μετά την υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου από την Moody's στην κατηγορία «junk».
     Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν έντονη ανησυχία για σημαντικές εκροές ξένων κεφαλαίων από την Τουρκία, η οποία βασίζεται στις ξένες επενδύσεις για την χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ένα από τα υψηλότερα στο G20 και την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της.
     Αργά την Παρασκευή, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, επικαλούμενη ανησυχίες για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και λόγω επιβράδυνσης της τουρκικής οικονομίας.
     Η τουρκική οικονομία επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 4,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
     Επίσης, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αυξήθηκε στο 10% από 9,5% την Παρασκευή και η λίρα διαμορφωνόταν στο 2,99 έναντι του δολαρίου από 2,9550 την Παρασκευή πριν την ανακοίνωση της Moody's.
     Η Μoody's υποβάθμισε την Τουρκία στο Ba1 από Baa3, διατηρώντας πάντως τις προοπτικές της αξιολόγησης «σταθερές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου