Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αγία Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης, η Κοινότητα Gülen και οι "Άγνωστοι"



Η Αγία Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης, η Κοινότητα Gülen και οι "Άγνωστοι"
Του Βασίλη Κυρατζόπουλου
    Στην 61η επέτειο της γενοκτόνου πράξης των Σεπτεμβριανών, για την οποία εδώ και μια δεκαετία έχουν ανοίξει τα περισσότερα αρχεία όπου εμπεριέχονται όλα τα πρωτογενή δεδομένα για τον διεθνή χαρακτηρισμό των γεγονότων, παραμένει ακόμα στο σκοτάδι και ατιμώρητος ο μηχανισμός σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης αλλά και το οργανόγραμμα των συμβαλλόμενων της γενοκτόνου πράξης.   Όπως ήδη είχαμε τονίσει, η ιστορία μας διδάσκει το μέλλον..!
    Οι δύο σημαντικότερες φάσεις γενοκτονίας ως προς τον G. H. Stanton[1] είναι ο Στιγματισμός ή Συμβολισμός (Symbolization) και η Απανθρωποίηση ή Θηριοποίηση (Dehumanization) της στοχευόμενης ομάδας. Ως προς το Genocide Watch[2], εάν παρέλθει και η φάση της Απανθρωποίησης, είναι δύσκολο να προληφθούν όλες οι πράξεις ντροπής της ανθρωπότητας, που θα συμβούν.
    Απ' ότι είναι γνωστό την στοχοποίηση και τον στιγματισμό της Ελληνικής Εθνότητας της Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1923 - 1963, είχαν αναλάβει οι εφημερίδες και οι διανοούμενοι των Νεότουρκων (Κεμαλιστών έπειτα)[3]. Στην υλοποίηση της γενοκτόνου πράξης χρησιμοποιήθηκαν σωματεία όπως:
      Σύλλογος περιθάλψεως των εκ της Δυτικής Θράκης προσφύγων[4],
      Σύλλογος "Η Κύπρος είναι Τουρκική",
      Σύλλογος πολεμιστών της Κορέας,κ.ά.
   Οι Νεότουρκοι συγγραφείς αρχικά θα στιγματίσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο (το οποίο ο İsmet İnönü, προσπάθησε πάσα θυσία να εκδιωχτεί από την Τουρκική Επικράτεια σ' όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων στην Λοζάνη) και έπειτα την Ελληνική Εθνότητα.
Ο Νέος Στιγματισμός
    Στις 22/1/2016 ο Α.Θ.Π. κκ Βαρθολομαίος από την Γενεύη, κατόπιν προτάσεων εισηγείται την Σύναξη των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με τον επίλογο:
    "Ὄπισθεν τῶν προτάσεων ἡμῶν ὑπάρχει ἡ βεβαιότης ὅτι ἅπαντες μετὰ τοῦ αὐτοῦ ζήλου ἐπιποθοῦμεν τὴν σύγκλησιν τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας ἡμῶν ἄνευ, ἐπαναλαμβάνομεν, περαιτέρω χρονοτριβῆς, δοθέντος ὅτι «ὁ καιρὸς συνεσταλμένος ἐστί» (Α’ Κορ. ζ’, 29), καθότι πεντήκοντα καὶ πλέον ἔτη καθυστερήσεως καὶ ἀναβολῆς ἔχουν ἐκθέσει σοβαρῶς τὴν Ἐκκλησίαν ἡμῶν εἰς τὰ ὄμματα ἐχθρῶν καὶ φίλων, ἵνα μὴ εἴπωμεν καὶ ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς Ἱστορίας."
    Στο παρελθόν ο τελευταίος Οικουμενικός Πατριάρχης που προσπάθησε την Σύναξη μίας Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου, ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μάξιμος Ε' (1946 - 1948, θαν. 1972). Την περίοδο εκείνη το κεντρικό θέμα που απασχολούσε την Ορθοδοξία ήταν οι Σταλινικές παρεμβάσεις (του Στάλιν!) στην τάξη των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Όμως οι προσπάθειες του Μάξιμου Ε' θα του στοιχήσουν και τον Οικ. Θρόνο και τον περιορισμό της ελευθερίας του[5]. Έτσι με συνεργασία Ελλαδικών και Τουρκικών αρχών εξαναγκάζεται σε παραίτηση.
    Η Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνέρχεται την περίοδο 18 - 26/6/2016 στην Κρήτη[6]. Ένα μεγάλο τμήμα των προετοιμασιών αναλαμβάνει ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος[7]. Έτσι το όνομα του Πρωτοπρεσβύτερου επανέρχεται στην επικαιρότητα[8]. Τα Ελλαδικά ΜΜΕ, που δεν ασχολήθηκαν με τις ανακοινώσεις της Συνόδου, τον Ιούνιο του 2016 ασχολούνται με το κόστος της Συνόδου, προβάλλοντας τις σχέσεις του Πρωτοπρεσβύτερου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κάποιοι αφελείς θα έλεγαν ότι στην περίοδο επανοργάνωσης των Ελλαδικών ΜΜΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάποιοι προβάλλουν τις αριστερές ιδεοληψίες τους. Όμως είναι έτσι;
    Όταν στις 15-16/7/2016 στην Τουρκία (ΤΔ) διενεργείται "το κίνημα", το οποίο από τους κυβερνητικούς κύκλους χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην κοινότητα Gülen, από τις πρώτες μέρες δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες απολύονται από τις εργασίες τους και εκατοντάδες εξ αυτών φυλακίζονται ως κινηματίες. Μετά το κίνημα, ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση της ΤΔ, για να μειώσουν την υπόληψη της κοινότητας Gülen στις συνειδήσεις των Μουσουλμάνων, προβάλουν την σχέση του με Οικουμενικό Πατριαρχείο, Βατικανό και Ιεροσόλυμα, χωρίς να κάνουν ουδεμία αναφορά στον "διάλογο των εκκλησιών" ή στον "διάλογο των πολιτισμών". Στις 18/7/2016 σε Ελλαδικό ψηφιακό μέσο ενημέρωσης δημοσιεύεται ότι ο Οικ. Πατριάρχης ήταν ενήμερος για το κίνημα και λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, αποχωρεί από την Κωνσταντινούπολη προς Σλοβενία[9]. Από την μία η μικρή αυτή ανακοίνωση υιοθετείται από πολλά ΜΜΕ σε Ελλάδα και Τουρκία ! Από την άλλη, κείμενο κατά της τρομοκρατίας που υπαγορεύεται από τρεις μη Μουσουλμανικές μονοθεϊστικές εκκλησίες και έχει συνταχθεί νωρίτερα του κινήματος, εμφανίζεται ως κείμενο στήριξης του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan (RTE)[10].
    Αγνοώντας τις ανακοινώσεις του Οικ. Πατριαρχείου[11] περί του θέματος, στις 28/7/2016 με αφορμή το ταξίδι στη Σλοβενία, από ΜΜΕ (έντυπα και ψηφιακά) καταβάλλεται πολύπλευρη προσπάθεια να εμφανιστεί το "Φανάρι" ως διαπλεκόμενο[12]. Αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση της ΤΔ ανακοινώνει επίσημα ότι στις 15/8/2016 δεν θα επιτραπεί να τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, λόγω εργασιών αναστηλώσεως. Στις 15/8/2016 οι θέσεις της Ελλάδας για το γεγονός αυτό, εκφράζονται με την δήλωση του Προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου που παραβρέθηκε για τον εορτασμό στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου[13]. Ενδιάμεσα συνεχίστηκαν οι αντιπαραθέσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για το εάν το σημείο που εκτελούνται τα έργα αναστήλωσης έχουν σχέση με το χώρο που τελείται η Θεία Λειτουργία, όπως και εάν σε χώρο που θα παραβρεθούν δεκάδες χιλιάδες φιλοξενούμενοι θεωρείται φρόνιμο να εκτελούνται έργα αναστήλωσης και αντιθέτως. Από την άλλη, οι αρχές της ΤΔ δίνουν σχετικές άδειες:
    Για την πολυήμερη (13-20/8) επίσκεψη στην Ίμβρο[14], με αντίστοιχο τριήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στην 25ετία από την ανάρρηση του Α.Π.Θ. κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο Κωνσταντινουπόλεως,
Τέλεσης Θείας Λειτουργίας στα ερείπια της ιστορικής Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου πλησίον της Αρτάκης (Erdek) στις 22/8/2016[15],
    Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σμύρνης στον Ναό Βουκόλου Σμύρνης στις 24/9/2016, παρουσία του Οικ. Πατριάρχου και πολλών Μητροπολιτών.
    Εκεί που πιστεύαμε ότι μετά το κίνημα η ζωή στην γενέτειρά μας θα επέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, αρχής γενομένης της 15/8/2016 αρχίζουν να ηχούν τα τύμπανα...
Η προβοκάτσια από ΗΠΑ
    Τέλη Ιουλίου δημοσιεύεται άρθρο του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου[16], πηγές του οποίου ήταν Τουρκόφωνα μέσα[17] και όχι η πρωτογενής πηγή[18]. Το άρθρο αναφέρεται στην επιδίκαση του αιτήματος του Fethullah Gulen να του παραχωρηθεί άδεια παραμονής τύπου I-140. Το έγγραφο υπ' αριθ. 28 του φακέλου, συμπεριλαμβάνει τις συστατικές επιστολές που έχουν σταλεί στις Δικαστικές Αρχές της Pennsylvania για να υποστηριχτεί το αίτημα του Fethullah Gülen. Στους 28 επιφανείς που έχουν στείλει 31 συστατικές επιστολές συγκαταλέγονται: ένας Ευαγγελιστής Επίσκοπος, δύο Καθολικοί Ιερείς (ένας eξ αυτών είχε μεσολαβήσει για την συνάντηση Gülen - Πάπα Παύλου Β'), ένας Λουθηριανός Ιερέας, ένας Βαπτιστής Ιερέας και ο Πρωτοπρεσβύτερος Καρλούτσος. Στο άρθρο του Στεφανόπουλου τονίζεται: "Ο πανίσχυρος Father Alex κινείται αυστηρά και μόνον με προσωπικές εντολές και οδηγίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο πράγματι ο Ιμάμης (σ.σ. εννοεί τον Gülen) κάποια περίοδο διατηρούσε στενότατη επαφή και επικοινωνία...".
    Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 17/8/2016 (συμπίπτει με την ημερομηνία έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων της Ίμβρου και 48 ώρες μετά την δήλωση Παυλόπουλου), σε ψηφιακό μέσο ενημέρωσης των ΗΠΑ εμφανίζεται άρθρο με τίτλο "Will Ankara take aim at Patriarch Bartholomew?" (Θα στοχοποιήσει η Άγκυρα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο;)[19]. Ως προς την ιστοσελίδα συντάκτης του κειμένου φέρεται ο συνταξιούχος Πρέσβης των ΗΠΑ Arthur H. Hugues. Πριν συνεχίσουμε ας κάνουμε μία σύντομη περίληψη του άρθρου:
    "Το κύριο εισόδημα του Πατριαρχείου αποτελείται από δωρεές που προέρχονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι αρχές των ΗΠΑ.
    Το μέλος του Ελληνο-Αμερικανικού Ισραηλινού λόμπι πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, που έχει στενές σχέσεις με την CIA και τον Fethullah Gülen, είναι ο κύριος μοχλός που διακινεί τεράστια ποσά.
    Ο Πατριάρχης διατηρεί στενές σχέσεις με τον Gülen από το 1996 και ο Gülen έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ με την βοήθεια του Αλέξανδρου Καρλούτσου.
    Ο Πατριάρχης που αντέδρασε στις Μουσουλμανικές υπηρεσίες που προσφέρονται στην Αγ. Σοφία και δήλωνε την αγάπη του στον Gülen τέσσερις ημέρες πριν το πραξικόπημα, θα δεχθεί κατασταλτικά μέτρα από την Άγκυρα;"
    Το εν λόγω δημοσίευμα θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην ομογένεια στις ΗΠΑ. Έτσι οι ιθύνοντες έρχονται άμεσα σ' επαφή με τον Arthur H. Hugues, ο οποίος κατηγορηματικά και εγγράφως δια μέσου επίσημων φορέων, αρνείται ότι ήταν ο συντάκτης του κειμένου. Στις 25/8/2016 το Τάγμα του Αγ. Ανδρέα που εδρεύει στην Νέα Υόρκη προβαίνει σε επίσημη ανακοίνωση[20]. Όμως η ημερήσια εφημερίδα Akşam στις 30/8/2016, την ημέρα εορτασμού των διωγμών των Ελλήνων από τα εδάφη της Ανατολίας, με οκτάστηλη πρωτοσέλιδη είδηση, βασισμένη στο προαναφερόμενο άρθρο, γνωρίζοντας ότι ήταν ψευδές και κατασκευασμένο, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "συμμαχία Πατριαρχείο - CIA- Gülen"!
    Η είδηση της Akşam διαδίδεται με γεωμετρική πρόοδο σε πολλές ιστοσελίδες, κυρίως των εθνικιστών και νέων συμμάχων του RTD. Έτσι τα ΜΜΕ της εθνικιστικής παράταξη της Τουρκο-Ισλαμικής Σύνθεσης και φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση της ΤΔ ξεκινούν σειρά δημοσιευμάτων. Αν και η Akşam την επομένη με μονόστηλη ανακοίνωση διαψεύδει την είδηση, κανένας αναμεταδότης δεν δημοσιεύει την διάψευση !
ΜΜΕ Τουρκο-Ισλαμικής Σύνθεσης και Μουσουλμάνοι Θρακιώτες
    Όπως προαναφέρθηκε, από την πρώτη ημέρα επικράτησης του RTE, η εφημερίδα και όργανο του ΑΚΡ, Yeni Şafak αρχίζει σειρά δημοσιευμάτων για την αμαύρωση του Fethullah Gülen. Αν και μέχρι τα μέσα Αυγούστου η γραμμή της Yeni Şafak είναι να κατηγορηθεί ο Fethullah Gülen ότι είναι οπαδός του Sabetay Sevi[21], μετά την δημοσίευση της Akşam, θα αλλάξει ο στόχος των επιθέσεων. Έτσι στις 30/8/2016 το εθνικιστικό ψηφιακό μέσο, acilnews.com, θα προεκτείνει τα γραφόμενα της Akşam και θα ισχυριστεί ότι ο Hugues δηλώνει ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε από την συμμαχία CIA- Gülen-Οικ. Πατριαρχείου. Η είδηση θα αναμεταδοθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Εθνικιστών.
    Στις 2/9/2016 το ΔΣ της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης[22] καταγγέλλει την παύση 9 μειονοτικών σχολείων (χωρίς να αναφερθεί στην έλλειψη μαθητών) και ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λοζάνης. Η είδηση θα αναμεταδοθεί σε πολλές ιστοσελίδες μόνο ως "η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λοζάνης"!
    Ειδικά πρέπει να τονιστεί η είδηση της Θρακιώτικης μειονοτικής εφημερίδας Millet στις 15/8/2016, όπου ενημερώνει την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ότι:
    "Ο Ίμβριος Πατριάρχης του Φαναρίου που είναι γνωστές οι σχέσεις του με τον Fethullah Gülen, αναχώρησε από την Τουρκία τρεις ώρες πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα,
    Οι σχέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Fethullah Gülen υλοποιούνται μέσω Άλεξ Καρλούτσος."
    Στις 4/9/2016 στο εθνικιστικό ειδησεογραφικό ψηφιακό μέσο ONGUN HABER.com, εμφανίζεται ανάλυση 57 σελίδων με τίτλο Gizli Kardinal Fethullah Gülen (ο κρυφός Καρδινάλιος Fethullah Gülen). Στην ανάλυση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό εμφανίζεται το χρονολογικό κινήσεων του Fethullah Gülen από τις 30/5/1997 μέχρι τις 10/3/2003 και δίδεται μία επιλεκτική κατάσταση δωρεών της κοινότητας Gülen προς θεσμούς, όπως:   Στην Θεολογική Σχολή του Hartford, στις Εθνικιστικές Τουρανικές Οργανώσεις (όπου δεν παραλείπονται και οι επιθέσεις κατά της δεύτερης μεγαλύτερης εθνικιστικής φράξιας). Στην ανάλυση καταγγέλλεται ότι το Βατικανό στις 21/2/1998 είχε διορίσει τον Fethullah Gülen Καρδινάλιο!
    Το όργανο του ΑΚΡ, Yeni Şafak, την ημέρα μνήμης της γενοκτόνου πράξης των Σεπτεμβριανών, δημοσιεύει άρθρο που επικαλείται την μελέτη του ONGUN HABER.com. Στο εκτενές άρθρο που δημοσιεύεται στις 6/9/2016 εκτός των άλλων τονίζονται:
    "Η εφημερίδα Zaman, που πρόσκειται στον Fethullah Gülen, ενώ την περίοδο 1986 - 1996 επιτίθεται στον Χριστιανισμό, στο Βατικανό και στο Πατριαρχείο, από τον Απρίλιο του 1996 αρχίζει να επαινεί Βατικανό και Βαρθολομαίο (παρατίθεται σειρά δημοσιευμάτων της Zaman).
Από το 2000 και μετά η Zaman έχει μετατραπεί σε Φωνή του Φαναρίου".
    Στο άρθρο κατηγορείται ο Fethullah Gülen, ότι βοήθησε το ιεραποστολικό έργο των Χριστιανών, ούτως ώστε οι Τούρκοι πολίτες να απομακρυνθούν από το Ισλάμ!
Κλείνοντας
    Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τον αριθμό των αποδεκτών του αυτού είδους δημοσιευμάτων. Όμως είναι γεγονός ότι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Έχοντας υπ' όψιν το παρελθόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όσοι ακούνε τα τύμπανα πρέπει να οχυρωθούν για την πρόληψη των επικείμενων απάνθρωπων γεγονότων...
Σημειώσεις
[1] Gregory H. Stanton, είναι καθηγητής Μελετών Γενοκτονίας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax County, Virginia, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γνωστός για το έργο του στον τομέα των μελετών γενοκτονίας. Είναι ο ιδρυτής (1999) και πρόεδρος του Genocide Watch[2]. Ο ιδρυτής (1981) και διευθυντής του Οργανισμού Μελέτης Γενοκτονίας στην Καμπότζη. Ιδρυτής (1999) και πρόεδρος της Διεθνούς Εκστρατείας για τον τερματισμό της Γενοκτονίας. Την περίοδο 2007-2009 διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars).
Για την εφαρμοσμένη θεωρία του Stanton σ' ότι αφορά τα Σεπτεμβριανά κοίτα Β. Κυρατζόπουλος, η Άγραφη Γενοκτονία, Κωνσταντινούπολη 1955, Πράξη Ντροπής που αποκρύπτεται από την "Άλλη Τάξη Πραγμάτων, εκδ. Τσουκάτου, Αθήνα 2006.
[2] Genocide Watch, Οργανισμός με αποστολή την πρόβλεψη, πρόληψη, τερματισμό γενοκτόνων πράξεων και συμβολή στο να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι γενοκτονιών και άλλων μορφών μαζικών δολοφονιών. Επιδιώκει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να επηρεάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το δυναμικό και την πραγματική γενοκτονία. Σκοπός του είναι να οικοδομηθεί ένα διεθνές κίνημα για την πρόληψη και τον τερματισμό των γενοκτονιών.
[3] Το γεγονός αναφέρεται σε πολλά έντυπα. Ενδεικτικά Κοίτα Dilek Güven, Cumhuriyet dönemi azınlık politikaları bağlamında:6-7 Eylül olayları, εκδ. Tarih Vakfı, Κων/πολη 2005. Β. Κυρατζόπουλος, η Άγραφη Γενοκτονία, Κωνσταντινούπολη 1955, Πράξη Ντροπής που αποκρύπτεται από την "Άλλη Τάξη Πραγμάτων", εκδ. Τσουκάτου, Αθήνα 2006. Speros Vryonis Jr., The Mechanism of Catastrophe, εκδ. Greekworks.com, Νέα Υόρκη 2005. Στρατής Ταρίνας, Σεπτεμβριανά' 55, εκδ. Τσουκάτου, Αθήνα 2015 κ.ά.
[4] Κοίτα Χριστόφορος Χρηστίδης (επιμέλεια Γιάννης Δ. Στεφανίδης), Τα Σεπτεμβριανά, εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 2000.
[5] Κοίτα Αρχιμ. Φιλάρετος Βιτάλης, Μάξιμος Ε' Ο μαρτυρικός Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, δίτομο, Αθήνα 1996.
[6] Για τις ανακοινώσεις της Συνόδου που αφορούν την Ορθόδοξη Κοινωνία και υποτιμήθηκαν από τα Ελλαδικά ΜΜΕ, θα αναφερθούμε μελλοντικά.
[7] O Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι το "δεξί χέρι" του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, Πνευματικός Σύμβουλος στο Τάγμα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική και στο Faith: An Endowment for Orthodoxy & Hellenism. Υπηρετεί ως ειδικός βοηθός του Αρχιεπισκόπου, σύμβουλος στην Επιτροπή "Κεφαλές Εκκλησιών", Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, σε κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, σ' Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις και οργανώσεις πολιτικού χαρακτήρα, θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
[8] Για πρώτη φορά στα Ελλαδικά ΜΜΕ γίνεται εκτενέστερη αναφορά στην περίοδο 2009 - 2010, όπως: Το Βήμα 9/8/2010, Greek American News Agegncy 20/5/2010 και πολλά άλλα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία στην πραγματικότητα αναδημοσιεύουν τμηματικά ή ολόκληρα τα εν λόγω δημοσιεύματα. Αμφότερα τα δημοσιεύματα τονίζουν την στενή σχέση του με τον Α.Π.Θ. κ.κ. Βαρθολομαίο και με τους οικονομικά ισχυρούς Ελληνοαμερικάνικους κύκλους.
[9] Κοίτα http://attikanea.blogspot.gr/2016/07/blog-post_506.html
[10] Κοίτα Το Βήμα, 18/7/2016, άρθρο: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στηρίζει κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.
[11] Κοίτα www.ec-patr.org ανακοινώσεις 28/7/2016.
[12] Κοίτα άρθρο Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου, Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις 27 Ιουλίου επέστρεψε στην έδρα του, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αναμεταδόθηκε σε πολλά ψηφιακά μέσα.
[13] Και για την δήλωση του κ Προκόπη Παυλόπουλου κοίτα http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/15/pavlopoulos-soumela_n_11522328.html,
όπως και www.enikos.gr 15/8/2016
[14] Κοίτα http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=2187&tla=gr
[15] Κοίτα http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=2186&tla=gr
[16] Κοίτα Επίκαιρα τευχ. 350, 22/7/2016, αρθ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι 28 υπογραφές που κρατούν τον Γκιουλέν στις ΗΠΑ. Το άρθρο προβάλλεται και σε πολλά ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.
[17] Ο συντάκτης μη γνωρίζοντας την Τουρκική, κρατά την λέξη (Rahip= ιερέας) ως πρόθεμα του ονόματος, νομίζοντας ότι είναι κύριο ουσιαστικό ή ειδικός Αγγλικός τίτλος...!
[18] Το πρωτογενές δεδομένο βρίσκεται στο φάκελο: IN THE UNITED STATES DISTRICT COURT EASTERN DISTRICT OF PENNSYLVANIA, Case 2:07-cv-02148-SD Document 28.
[19] Κοίτα https://www.euractiv.com/section/global-europe/opinion/will-ankara-take-aim-at-patriarch-bartholomew/
[20] Κοίτα http://www.archons.org/news/detail.asp?id=917
[21] Κοίτα Yeni Şafak, 23/8/2016, άρθρο του Tamer Korkmaz. Το άρθρο θα αναμεταδοθεί στην εθνικιστική ιστοσελίδα Τ24.
Sabetaycı (Σαμπεταϊτζής) είναι μέλος της ομάδας φαινομενικά αλλαξοπιστησάντων Εβραίων του 19ου αι. Μέχρι των ημερών μας παρότι κινούνται ως Μουσουλμάνοι, στο βάθος παραμένουν πιστοί στην Ιουδαϊκή Θρησκεία. Κοίτα Soner Yalçın, Efendi Beyaz Türklerin Büyük Sırrı, εκδ. οικ. Doğan, Κνσταντινούπολη 2004.
[22] Επίσημα αναφέρεται και ως İskeçe Türk Birliği (http://www.iskeceturkbirligi.org/index.php).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου