Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες-θρίλερ: Ο Καλογρίτσας έφυγε, ο Ιβάν έρχεται



ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τηλεοπτικές άδειες-θρίλερ: Ο Καλογρίτσας έφυγε, ο Ιβάν έρχεται
    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών μετά την αποχώρηση του Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος δεν κατέβαλε την πρώτη δόση και έχασε τη μία από τις τέσσερις θέσεις των υπερθεματιστών
    Η εξέλεγξη αυτή αλλάζει εκ νέου το σκηνικό στο τηλεοπτικό τοπίο, αφού πλέον τη θέση Καλογρίτσα θα διεκδικήσει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήταν στη θέση του πρώτου επιλαχόντα μετά το διαγωνισμό.   Παράλληλα η έξοδος Καλογρίτσα και η είσοδος Σαββίδη καθυστερούν τα κυβερνητικά σχέδια για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο νέος προσωρινός υπερθεματισμής Ιβάν Σαββίδης έχει 15 ημέρες προθεσμία, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να καταβάλει την πρώτη δόση συν πέντε ημέρες που είναι η προθεσμία για τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Επομένως η μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίου που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον 20 ημέρες από τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά
Το χρονικό της αποχώρησης Καλογρίτσα
    Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι ο ΑΝΤ1 κατέβαλλε το ποσό της πρώτης δόσης, μετά τον ΣΚΑΙ και το ALTER EGO που είχαν ήδη πληρώσει από την Παρασκευή, και πλέον έμενε μόνο ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Ωστόσο λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία ενημέρωσης ότι η εταιρεία Καλογρίτσα ζητούσε να της δοθεί παράταση 48 ωρών για να συγκεντρωθεί το ποσό αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και ο Καλογρίτσας κατέπεσε.
Η ανακοίνωση της ΓΓΕ
    Εστάλη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σήμερα το πρωί αίτημα από την εταιρεία «Τ.Π.Κ. μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ», με το οποίο ζητεί να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτή εντός της σήμερον.
Οχι από την ΓΓΕ στον Καλογρίτσα
«Σύμφωνα με το όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η απάντηση Καλογρίτσα
    Την απάντηση της γενικής γραμματείας ακολούθησε μακροσκελής επιστολή από τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα με την οποία ανέφερε ότι αποχωρεί από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας «για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται». Ο μέχρι σήμερα υπερθεματιστής προσθέτει ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».
Ολόκληρη η ανακοίνωσή 
    Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ.
    Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.
    Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.
    Όπως έκαναν σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (
κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα - έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια - όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας.
    Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου.   Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν.
    Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.
    Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.
    Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Αμέσως δήλωσε παρών ο Ιβάν Σαββίδης
    Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα ο Ιβάν Σαββίδης με επίσημη δήλωσή του επιβεβαίωσε πως αν -ως πρώτος επιλαχών- λάβει τηλεοπτική άδεια, μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα, θα πληρώσει σε 2-3 ημέρες την πρώτη δόση.
    «Μόλις τώρα καθόμουν με την ομάδα μου μπροστά στην τηλεόραση αντιλαμβανόμενος ότι ο χρόνος λήγει. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε τι θα γίνει τώρα. Ακούσαμε ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει κάποια προβλήματα και δεν θα αποκτήσει τελικά την άδεια. Εγώ δηλώνω ότι ο πρώτος επιλαχών είμαι εγώ και είμαι έτοιμος μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώσω την πρώτη δόση από τα 61,5 εκατομμύρια ευρώ και να αποκτήσω την άδεια. Αυτή η δήλωσή μου είναι επίσημη. Ταυτόχρονα, θέλω να επαναλάβω το αίτημα προς τα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια ότι είμαι διατεθειμένος να αποκτήσω τα κανάλια τους για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας»», είπε αρχικά ο Ιβάν Σαββίδης.
    Και συνέχισε: «Αν μας ειδοποιήσουν ότι έχουμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε τηλεοπτική άδεια, τότε εντός 2-3 ημερών πληρώνω την 1η δόση»
    O ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ξεκαθάρισε πάντως πως τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε συζητήσεις με κάποιους από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών για την αγορά τους. «Συζητήσεις δεν υπάρχουν. Δεν θα ήταν ορθό αυτό. Αφού δεν έχεις άδεια, πώς να κάνεις διαπραγματεύσεις; Εγώ έκανα μια προκαταρκτική πρόταση. Σήμερα υποθέτω ότι έχω περισσότερες πιθανότητες να γίνω κάτοχος της τηλεοπτικής άδειας και σε αυτά τα πλαίσια επαναλαμβάνω την πρότασή μου, ότι είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ με Alpha και Star. Σίγουρα αν λάβω αρνητικές απαντήσεις και από τους δύο, τότε αυτοί θα πρέπει να κάνουν περικοπές στις θέσεις των εργαζομένων και εμείς να κάνουμε από την αρχή ένα νέο κανάλι. Νομίζω ότι εντός των 90 ημερών, όπως έχει οριστεί από το κράτος, θα λύσουμε αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό να διατηρήσουμε τους εργαζομένους που δουλεύουν», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα χαρακτηριστικά του καναλιού που επιθυμεί: «Ό,τι κάνουμε είναι παράγωγο του χαρακτήρα μας. Αυτό το κανάλι δεν θα είναι η εξαίρεση». 
Παππάς: Προσωρινός υπερθεματιστής ο Σαββίδης και θα ελεγχθεί
    Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στη διαδικασία μετά την εξέλιξη Καλογρίτσα, έδωσε το πρωί της Δευτέρας 26/9 ο Νίκος Παππάς.
    Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «ο επιλαχών επειδή έχει καταρτιστεί ο πίνακας των επιλαχόντων οι οποίοι κατατάσσονται με τη σειρά των προσφορών τις οποίες έχουν καταθέσει σε οποιαδήποτε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, μπαίνει ο πρώτος επιλαχών και ανακηρύσσεται προσωρινός υπερθεματιστής.  Γίνεται ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος ορίζεται ως οριστικός υπερθεματιστής και καλείται να καταβάλει το τίμημα».
    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων από τα "Παραπολιτικά FM" για το αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους τρεις που κατέβαλαν την πρώτη δόση  απάντησε: «Υπάρχει η εκκρεμότητα των προδικαστικών προσφυγών. Θα κρίνει η επιτροπή μέσα στα προβλεπόμενα και μόλις ολοκληρωθεί αυτό θα προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών».
Στην αντεπίθεση ο Alpha θέτει θέμα ακυρότητας του διαγωνισμού
    Ο νομικός εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Πάνος Λαζαράτος μετά τις εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών με την αποχώρηση της πλευράς Καλογρίτσα, έθεσε δύο ζητήματα που προκύπτουν.
    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λαζαράτος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα με τις κάμερες μέσα στην αίθουσα της δημοπρασίας, είπε:
    «Είδα την πρώτη μισή ώρα (σ.σ. από τα όσα έχουν καταγράψει οι κάμερες), υπάρχει ένα εύρημα υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα ως προς τον τρόπο που καταγραφόταν ο κάθε υποψήφιος. Στο δωμάτιο καθενός υπήρχε κάμερα στην πόρτα εισόδου εξόδου. Στο δωμάτιο του κ. Καλογρίτσα, μόνο με μεγάλη δυσκολία μπορούσε να δει κανείς κάτι. Η ανισότητα είναι δεδομένη, το είδα με τα μάτια μου».
    Ερωτώμενος για το αν θα προσφύγουν για το θέμα αυτό, ο συνήγορος του Αlpha είπε ότι δεν θα χρειαστεί «ο διαγωνισμός έχει τόσα προβλήματα που αυτό είναι απλά ένα ακόμη». Και πρόσθεσε: «Ολόκληρος ο διαγωνισμός πέφτει, ο συμμετέχων στο διαγωνισμό δεν είχε τα χρήματα να συμμετέχει. Συνεπώς συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό ποντάροντας χωρίς να έχει τα χρήματα. Ενας τέτοιος διαγωνισμός δεν μπορεί να σταθεί σε καμία πολιτισμένη χώρα. Αν προχωρήσει θα προχωρήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε διοικητικό και ποινικό επίπεδο». 
Υπουργικό: Τι αποφάσισαν μετά την έξοδο Καλογρίτσα από τις άδειες
    Η αποχώρηση Καλογρίτσα από τη διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα και την «είσοδο» του Ιβάν Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο το τίμημα ανεβαίνει κι άλλο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, όπου και είχε δηλώσει πως όποιος δεν μπορέσει να καταβάλει το τίμημα θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο.
    Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση Καλογρίτσα προκειμένου να ανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη Βουλή «δεν θα μιλάει για βοσκοτόπια, αλλά για το ότι πλέον ανέβηκε το τίμημα».
    Ενδεικτικό της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανακτήσει έδαφος μετά το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα και τον καυτό φάκελλο της Attica Bank είναι ότι ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο τουίτερ: «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτευση τελείωσε. Οι δήθεν "κολλητοί" κόβονται και οι μη κολλητοί με το σπαθί τους περνάν 255 εκατ. ευρώ ταμείο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου