Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τα φετινά «τρελά» Νόμπελ!



    Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσαν για μια ακόμη χρονιά τα βραβεία Ig για τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
    Μεγάλος νικητής ένας επιστήμονας που ντύθηκε αλπική κατσίκα και έζησε μέσα σε ένα κοπάδι ως κατσίκα για τρία 24ωρα! Βραβείο έλαβε κάποιος που εφηύρε ένα παντελόνι που κόβει την όρεξη των αρουραίων για σεξ όταν το φοράνε, καθώς και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen που με «μαγικό» τρόπο μείωσε τους ρύπους των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της.
    Τα βραβεία -που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research». Η απονομή τους έγινε χθες το βράδυ από πραγματικούς νομπελίστες, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
    Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Ουκ ολίγοι ερευνητές (αν και όχι όλοι…) θα ήθελαν πλέον ένα βραβείο Ig.
Τα φετινά βραβεία έχουν ως εξής:
- Βραβείο Αναπαραγωγής: Στην έρευνα ενός μακαρίτη Αιγύπτιου ουρολόγου για τις διαφορετικές επιπτώσεις που έχουν τα παντελόνια στη σεξουαλική ζωή των αρσενικών αρουραίων ανάλογα με το ύφασμα (τα συνθετικά πολυεστερικά είναι τα χειρότερα για τη λίμπιντο, σε σχέση με τα βαμβακερά και τα μάλλινα, επειδή δημιουργούν ηλεκτροστατικά πεδία).
- Βραβείο Βιολογίας: Σε δύο ατρόμητους Βρετανούς ερευνητές που ο ένας έβαλε πρόσθετα πόδια κατσίκας και έζησε ως αλπική κατσίκα για τρεις μέρες στα ελβετικά βουνά, τρώγοντας χορτάρι, προκειμένου να τις μελετήσει καλύτερα, ενώ ο άλλος κατά καιρούς έζησε στη φύση ως ασβός, ενυδρίδα, αλεπού, πουλί, ελάφι κ.α. (μεταξύ άλλων έτρωγε και σκουλίκια).
- Βραβείο Ψυχολογίας: Στους ερευνητές που ρώτησαν χίλιους ψεύτες πόσο συχνά λένε ψέματα. Αν τους πιστέψουμε, οι έφηβοι λένε τα περισσότερα ψέματα από όλους και ο μέσος ενήλικας λέει δύο ψέματα τη μέρα.
- Βραβείο Ιατρικής: Για τη συγκλονιστική ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων ότι αν έχεις φαγούρα στην αριστερή πλευρά του σώματός σου, ανακουφίζεσαι εφόσον κοιτάς ένας καθρέφτη και ξύνεσαι στη δεξιά πλευρά (και το αντίστροφο).
- Βραβείο Φυσικής: Για την ανακάλυψη ότι οι μύγες αποφεύγουν τα άλογα με άσπρες τρίχες και ότι οι λιβελούλες έλκονται από τους μαύρους τάφους.
- Βραβείο Χημείας: Στη Φολκσβάγκεν επειδή έλυσε το πρόβλημα των υπερβολικών εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, με το να καταφέρει τα οχήματά της να παράγουν αυτόματα λιγότερους ρύπους κάθε φορά που περνούσαν από τεστ. Είναι αμφίβολο αν η εταιρεία θα εκτιμήσει το βραβείο…
- Βραβείο Οικονομικών: Στους ερευνητές που μελέτησαν τις προσωπικότητες των πετρωμάτων από τη σκοπιά του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.
- Βραβείο Αντίληψης: Στην ιαπωνική έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, όταν σκύβεις και τα κοιτάς μέσα από τα ανοικτά πόδια σου.
- Βραβείο Λογοτεχνίας: Σε ένα τρίτομο αυτοβιογραφικό έργο ενός Σουηδού σχετικά με την απόλαυση της συλλογής νεκρών μυγών, καθώς και μυγών που δεν είναι ακόμη νεκρές, αλλά θα γίνουν σύντομα.
….ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου