Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Κράτη του Κόλπου ενδέχεται να εφοδιάσουν τους Σύρους αντάρτες με αντιαεροπορικούς πυραύλους



ΗΠΑ: Κράτη του Κόλπου ενδέχεται να εφοδιάσουν τους Σύρους αντάρτες με αντιαεροπορικούς πυραύλους
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η κατάρρευση της πρόσφατης εκεχειρίας στη  Συρία  αυξάνει τις πιθανότητες τα κράτη του Κόλπου να εφοδιάσουν τους Σύρους αντάρτες με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
    Η κυβέρνηση των  ΗΠΑ  επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το μακελειό, καθώς οι συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, το τελευταίο σημαντικό αστικό κέντρο της Συρίας που βρίσκεται ακόμη στα χέρια των ανταρτών.
    Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποτρέψει την αποστολή τέτοιων όπλων (γνωστών με το αρκτικόλεξο MANPADS) στη Συρία σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση και στον αραβικό κόσμο. Ωστοσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η δυσαρέσκεια των συμμάχων έναντι της Ουάσιγκτον εντείνεται και αυτό σημαίνει πως ορισμένοι σύμμαχοι στον Κόλπο ή η Τουρκία μπορεί να πάψουν να ακολουθούν τις οδηγίες των ΗΠΑ ή να κάνουν «τα στραβά μάτια» στην παράδοση MANPADS σε οργανώσεις ανταρτών.
     «Οι Σαουδάραβες πάντα θεωρούσαν ότι ο τρόπος για να αναγκαστούν οι Ρώσοι να υποχωρήσουν είναι αυτό που είχε φέρει αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν πριν από 30 χρόνια, να εκμηδενιστεί η αεροπορική ισχύς τους με την προμήθεια MANPADS στους μουτζαχεντίν», δήλωσε ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
     «Μέχρι τώρα, καταφέρναμε να τους πείσουμε πως οι κίνδυνοι που θα προέκυπταν από αυτό είναι πολύ μεγαλύτεροι σήμερα διότι δεν αντιμετωπίζουμε μια Σοβιετική Ένωση σε υποχώρηση, αλλά έναν Ρώσο ηγέτη που έχει στόχο να ανοικοδομήσει τη ρωσική ισχύ και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποχωρήσει», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
    Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα κάνουν κάτι πέραν των διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η βία στη Συρία ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δεν αναφέρθηκε σε άλλα σχέδια, ενώ τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν θέλει να σταλούν κι άλλα όπλα στην εμπόλεμη χώρα.

1 σχόλιο:

  1. Αν γίνει αυτό, θα κλιμακωθούν οι επιχειρήσεις. Θα πετάξουν το γάντι στους Ρώσους με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή