Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Χαμάς: Πρωτόγνωρες δηλώσεις Μεσάαλ που ξαφνικά αποχωρεί…



Χαμάς: Πρωτόγνωρες δηλώσεις Μεσάαλ που ξαφνικά αποχωρεί…
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της ισλαμιστικής Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, Χαλέντ Μεσάαλ, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2017 για τη θέση του επικεφαλής της οργάνωσης, μια απόφαση που αποτελεί ορόσημο, καθώς η Χαμάς θα περάσει από μια ιστορική περίοδο σε μια άλλη…
    Μιλώντας στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, όπου μένει τα τελευταία χρόνια ο 60χρονος -μόλις- Μεσάαλ, που εξελέγη για πρώτη φορά επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 1996, ανέφερε ότι «του χρόνου θα είμαι πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου», ανακοινώνοντας την απόφασή του με αυτό τον έμμεσο τρόπο.
    Υπενθυμίζεται, ότι ο Μεσάαλ κατοικούσε στην Ιορδανία όπου επιχείρησαν αν τον σκοτώσουν οι Ισραηλινοί χωρίς επιτυχία, για να μετακομίσει στη Δαμασκό της Συρίας το 1999. Το ξέσπασμα του εμφυλίου οδήγησε σε σύγκρουση με τον Άσαντ λόγω της υποστήριξης των σιιτών Ιρανών, ενώ η Χαμάς προέρχεται από τα σπλάχνα της σουνιτικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας… Αποχώρησε και εγκαταστάθηκε στο Κατάρ, το 2012.
    Φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τον αναπληρωτή του, Ισμαήλ Χανίγιε για να τον διαδεχθεί. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση του Μεσάαλ, είναι η παραδοχή ότι η Χαμάς έκανε λάθος όταν θεώρησε ότι η εποχή της Φατάχ είχε τελειώσει και ανέλαβε μόνη της να κυβερνήσει τη Γάζα, ουσιαστικά δηλαδή απολογήθηκε εμμέσως για την εκδίωξή της όταν επικράτησε στις εκλογές, κατηγορώντας βέβαια και τη Φατάχ για την απόπειρα περιθωριοποίησης της Χαμάς.
    Κάτι συμβαίνει στο παρασκήνιο, διότι αυτά τα λόγια του Μεσάαλ είναι πρωτόγνωρα, ενώ ο κυνισμός με τον οποίον πολιτεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ίσως παραπέμπουν σε έναν απαραίτητο τακτικισμό, ή κάτι που επιβλήθηκε. Χάρη του Ερντογάν στους Ισραηλινούς; Θου Κύριε! Θα επανέλθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου