Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό: Ο χρόνος είναι πολύτιμος - «Το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο»



ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό: Ο χρόνος είναι πολύτιμος - «Το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Νέα Υόρκη: Την προτροπή να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς καθυστέρηση, απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν προς τους δύο ηγέτες, με τη δήλωση που ανέγνωσε μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Ο χρόνος είναι πολύτιμος», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας.
    Η συνάντηση διήρκεσε διπλάσιο ακριβώς χρόνο από τα αρχικώς προγραμματισμένα 45 λεπτά και ο Μπαν γκι-Μουν μίλησε στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τους δύο ηγέτες, οι οποίοι - όπως αναφέρει η δήλωση - αποφάσισαν την περαιτέρω εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.
     «Είχα μόλις μια παραγωγική συνάντηση με τους εξοχώτατους κ.κ. Μουσταφά Ακιντζί Τ/κ ηγέτη και Νίκο Αναστασιάδη, Ε/κ ηγέτη. Συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο», ανέφερε ο Μπαν γκι-Μουν.
    Πρόσθεσε ότι επαίνεσε και τους δύο ηγέτες για τις αξιόλογες προσπάθειές τους μέχρι σήμερα, καθώς και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Χαιρετίζω θερμά την κοινή τους δέσμευση να εντείνουν τις προσπάθειές τους ακόμη περισσότερο, σε ευθυγράμμιση με τη δεδηλωμένη επιθυμία τους για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης το 2016», τόνισε.
    Ο ΓΓ ανέφερε πως ενθάρρυνε και τους δύο ηγέτες να εμπλακούν στη διαδικασία με αποφασιστικότητα, θάρρος και δημιουργικότητα.
    Είπε ότι τον πληροφόρησαν πως προτίθενται να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους επιστρέφοντας στην Κύπρο και τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν τα μέγιστα αυτή την ευκαιρία, ώστε να επιλύσουν τα εκκρεμή τους θέματα, χωρίς καθυστέρηση, με εντατικό ρυθμό.
    Παράλληλα οι ηγέτες του ζήτησαν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία. «Είμαι έτοιμος να τους υποστηρίξω σε ό,τι πιθανόν να απαιτηθεί, περιλαμβανομένων και των διεθνών διαστάσεων του ζητήματος».
    Καταλήγοντας ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Κύπρο. «Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μιας επιτυχούς έκβασης», καταλήγει η δήλωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου