Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η πρόταση ενός Ιρανού γεωλόγου που θα τριπλασίαζε την Κύπρο!



Η πρόταση ενός Ιρανού γεωλόγου που θα τριπλασίαζε την Κύπρο!
Όταν η τρέλα δεν πάει στα βουνά, πάει στους πέρσες γεωλόγους!
Τελικά, δεν μας είπαν εάν τον έχουν κλείσει «μέσα», ή μετά από 53 χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος…
Ίσως είναι στο Γιβραλτάρ και σκάβει……
cyprusnews.eu
mixanitouxronou
    Iρανός γεωλόγος πρότεινε να γίνει η Μεσόγειος ποτάμι! Τα νησιά θα ενώνονταν με την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η Ελλάδα θα είχε μόνο δύο ποταμούς και η Κύπρος θα τριπλασίαζε τα εδάφη της…
    Τη μετατροπή της Μεσογείου από θάλασσα σε ποτάμι, πρότεινε ο Ιρανός γεωλόγος Αχμέτ Στρουλάχ ως λύση για τη μείωση της στάθμης της.
    Η πρωτοφανής δήλωση δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελευθερία” τον Αύγουστο του 1963. Ύστερα από πέντε χρόνια μελετών, ο γεωλόγος Αχμέτ Στρουλάχ κατέληξε ότι η δημιουργία του “Μεσόγειου ποταμού” θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση.
    Ο όγκος των υδάτων που εξατμίζονταν από την επιφάνεια της κάθε χρόνο ξεπερνούσαν κατά πολύ τον όγκο που έχυναν τα ποτάμια που κατέληγαν σε αυτή, με αποτέλεσμα η στάθμη της να μειώνεται. Όσο “μίκρυνε” η Μεσόγειος, τόσο ευκολότερα θα μπορούσε να τη διαχειριστεί ο άνθρωπος μέσω ειδικών έργων στο Γιβραλτάρ, υποστήριζε ο Στρουλάχ.
    Ο Ιρανός γεωλόγος παρουσίασε τα σχέδια του και για τις περιοχές που βρέχονται από τη θάλασσα. Η Ελλάδα, είπε, θα αλλάξει τελείως γεωγραφική θέση. Θα διατρέχεται μόνο από δύο ποταμούς, ο ένας από τους οποίους θα καταλήγει στο Αιγαίο πέλαγος και άλλος στο Ιόνιο.
    Τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου θα ενωθούν με την Κρήτη, ενώ του ανατολικού Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα. Αντίστοιχα, τα νησιά του Ιονίου θα ενωθούν με την ηπειρωτική Ελλάδα.
    Ο Στρουλάχ υπολόγιζε ότι η Αδριατική θάλασσα θα εξαφανιστεί τελείως, ενώ η Κύπρος θα τριπλασιαζόταν σε έκταση. Στο Γιβραλτάρ θα κατασκευάζονταν ειδικές εγκαταστάσεις και ένας μεγάλος υδροηλεκτρικός σταθμός, που θα ρύθμιζε την ποσότητα των υδάτων που θα εισχωρούσαν στον “Ποταμό Μεσόγειο” από τον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά και αντίστροφα, από το “ποτάμι” στον ωκεανό.
    Ο γεωλόγος ολοκλήρωσε την παρουσίασή του τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης των σχεδίων του, καθώς “η ύπαρξις της Μεσογείου είναι μια πολυδάπανος πολυτέλεια διά την εποχήν μας” και το όπως είπε το σχέδιο του δεν ήταν ουτοπικό!
ΚΑΙ Η «ΣΟΔΕΙΑ» ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου