Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αντίθετη σε οποιαδήποτε ιδέα ευρωπαϊκού στρατού η Βρετανία



Αντίθετη σε οποιαδήποτε ιδέα ευρωπαϊκού στρατού η Βρετανία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η Βρετανία, ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα παραμείνει αντίθετη «σε οποιαδήποτε ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού», καθώς το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει «ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε την Τρίτη ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
     «Συμφωνούμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού στρατού ή σύστασης ενός αρχηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος είναι πιθανόν να υπονομεύσει την αρχή του ΝΑΤΟ», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μπρατισλάβα, όπου Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν το σχέδιό τους για την ευρωπαϊκή άμυνα.
     Στόχος της γαλλογερμανικής πρότασης, η οποία αποτελεί το πλέον φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ εδώ και δύο δεκαετίες, είναι να πείσει τους επιφυλακτικούς ανατολικοευρωπαίους και να αποφευχθεί μια μελλοντική σύγκρουση με τη Βρετανία στο θέμα της άμυνας, αφού οριστικοποιηθεί το διαζύγιο των δύο μερών.
     Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου, αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.
     Οι ιδέες αυτές χρονολογούνται από τα τέλη του 1990. Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποσκοπεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ για την ανάληψη δράσης χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορά της, από κράτη υπό διάλυση ώς την επιθετικότερη πολιτική της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου