Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Αναστολή λειτουργίας 9 μειονοτικών δημοτικών σχολείων, λόγω μικρού αριθμού μαθητών



Αναστολή λειτουργίας 9 μειονοτικών δημοτικών σχολείων, λόγω μικρού αριθμού μαθητών
    Στην αναστολή λειτουργίας 9 μειονοτικών δημοτικών σχολείων λόγω μικρού αριθμού μαθητών, προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν ήδη στο Διαύγεια. Πρόκειται για πέντε μειονοτικά σχολεία στο νομό Ροδόπης, τρία στο νομό Ξάνθης και ένα στο νομό Έβρου.
    Όπως εξήγησε στον «Χ» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης «κάθε χρόνο γίνονται μεταβολές στα σχολεία, είτε έχουμε ιδρύσεις, είτε έχουμε προαγωγές, υποβιβασμούς, προσωρινές αναστολές. Είναι κάτι το φυσιολογικό», είπε και πρόσθεσε «ξέρουμε ότι υπάρχουν παράπονα. Μην νομίζετε ότι εμείς ελαφρά την καρδία κλείνουμε σχολεία. Αυτό όμως συμβαίνει όταν ο αριθμός των μαθητών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Ο αριθμός που απαιτείται για να διατηρηθεί το σχολείο σε λειτουργία πρέπει να είναι 8, από 8 μαθητές και κάτω πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστολή των σχολείων και να μεταφερθούν τα παιδιά με έξοδα της πολιτείας στο διπλανό σχολείο».  
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
    Η πρώτη αντίδραση για την αναστολή λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων ήρθε από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας, που ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα αρχίσει πολιτικό και νομικό αγώνα ενάντια στο κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων. Αναφέρεται πως η Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου και εξέτασε το θέμα σχετικά με τα 9 ακόμη μειονοτικά σχολεία που θα κλείσουν στο σύνολο της Θράκης. Στην συνεδρίαση αναφέρθηκε πως το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων δεν είναι νόμιμο και αποφασίστηκε να υπάρξουν οι νομικές και πολιτικές ενστάσεις ενάντια σε αυτό το περιστατικό.
    Τα σχολεία των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται τη νέα σχολική χρονιά είναι τα εξής: 
      Νομός Ροδόπης: Δύμη (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Θάμνας), Σώστης (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Μέγα Πιστού), Λοφάριο (μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σαπών), Στροφή (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Αρριανών) και Νέδα (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Αρριανών).
      Νομός Ξάνθης: Ζουμπούλη (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σμίνθης), Κύκνος (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σμίνθης) και Ζηλωτή (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Π. Ερασμίου). 
      Νομός Έβρου: Γερικό
    Πάντως ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα σχολεία αυτά να επαναλειτουργήσουν, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών.
    «Εάν για παράδειγμα του χρόνου κάποια ζευγάρια με παιδιά ηλικίας δημοτικού βρεθούν στο χωριό θα ανοίξουμε πάλι το σχολείο, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Έχω δεχθεί παράπονα και εγώ, έχω κουβεντιάσει με τους ανθρώπους, ίσως δεν είναι εύκολο να το δεχτούν και ο καθένας στην θέση τους, εγώ τους δικαιολογώ, όμως είμαστε υπηρεσία και πρέπει να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες.  Είναι αντιπαιδαγωγικό πρώτα από όλα να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ένα πολύ μικρό σχολείο με 5 και 6 μαθητές. Ας πούμε στη Ραγάδα που έχει 8 μαθητές, αυτό το σχολείο παραμένει δεν το βάζουμε σε αναστολή, το ίδιο και το δημοτικό σχολείο Ρεύματος στην Ξάνθη. Είναι σχολεία που έχουν ιδιαιτερότητες και τα κρατάμε έστω και με περιορισμένο αριθμό μαθητών και θα δούμε και του χρόνου τι θα γίνει».
    Να σημειωθεί ότι αποφάσεις αναστολής λειτουργίας δημοτικών σχολείων έχουν ληφθεί στο παρελθόν και για δημόσια σχολεία στη Θράκη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου