Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

O Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει «αστυνομικούς» τους πολίτες - Θα ελέγχουν με το κινητό τους τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα .



O Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει «αστυνομικούς» τους πολίτες - Θα ελέγχουν με το κινητό τους τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα .
Συμφωνώ με το αντικείμενο, αλλά διαφωνώ με την τακτική.
Μήπως κάθε ‘’καταγγελία’’ θα έχει και αμοιβή?
Γιατί οι πολίτες να μετατραπούν σε ‘’κεφαλοκυνηγούς’’?
Δεν χρειάζεται πολύ προσωπικό, ούτε και κόπος. Κάποιες βόλτες σε συγκεκριμένα μέρη, κάποια πρόστιμα, συνέχιση με συνέπεια του ελέγχου, και σε λίγο όλοι θα ‘’συμμαζευτούν’’.
    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία στους πολίτες, που αφορά στην έκδοση και τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων και της κατάληψης των δημοσίων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης.
    H υπηρεσία είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω της ιστοσελίδας opengov.thessaloniki.gr/ και συγκεκριμένα στον υποσύνδεσμο:http://opengov.thessaloniki.gr/e-ypiresies/stores1/k-y-e , όπου ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κοινόχρηστου χώρου. Ο πολίτης θα βρει αναρτημένες 19.368 άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων, εκ των οποίων περισσότερες από 500 συνοδεύονται ήδη και από τις άδειες κοινόχρηστου χώρου (η διαδικασία «φόρτωσης» των σχετικών αδειών κοινόχρηστου χώρου συνεχίζεται καθημερινά και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς).
    Πρόκειται για μια web υπηρεσία μέσω της οποίας οποιοσδήποτε πολίτης θα είναι σε θέση να τσεκάρει από το κινητό του τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή εάν κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αναπτύσσει νόμιμα ή όχι τα τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο που του έχει παραχωρηθεί.
    Η εφαρμογή αυτή, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που αφορά την κατάληψη των δημοσίων χώρων.
    «Στο site του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται σκαναρισμένες όλες οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από την άδεια να βλέπει πόσοι καθήμενοι μπορούν να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα και πόσοι στον εξωτερικό του χώρο και φυσικά να ελέγχει σε pdf την εγκεκριμένη κάτοψη κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου», τόνισε ο Αντιδήμαρχος και κατέληξε. «Πλέον, οι πολίτες αλλά και οι υπηρεσίες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τι είναι νόμιμο και τι παράνομο».
    Για το ίδιο θέμα από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου επισήμανε. «Η συγκεκριμένη υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προστατεύσουν οι ίδιοι το δημόσιο χώρο, καθώς αυτός ο χώρος δεν ανήκει σε αυτούς που κατέχουν ή λειτουργούν τα όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά ανήκει σε όλους μας. Είναι υποχρέωση και δικαίωμα όλων μας να προστατεύσουμε το δημόσιο χώρο».

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Μπουτάρη!!! Συμφωνώ και επαυξάνω. Καλό είναι να ελέγχει ο Δήμος, αλλά τα τρωτά του πολλά: Λίγο προσωπικό, υπερωρίες(άρα πληρωμή με χρήματα που δεν υπάρχουν)υπαλλήλων, αδιαφορία υπαλλήλων, και άλλα. Και για να μή ξεχνάμε και το σπουδαιότερο: Το χρηματισμό, για να μην πώ και τυχόν εκβιασμό (προστασία δηλαδή, εκ μέρους τυχόν επίορκων υπαλλήλων. Έτσι, για να μή ξέρουν οι εξυπνάκηδες από πού τους έρχεται. Και γιατί δεν το εφαρμόζει και η Εφορία για τις αποδείξεις, απορίας άξιον. Κάποτε πρέπει να γίνουμε νομοταγείς, έστω και με το ζόρι. Η φιλοτιμία των Ελλήνων άς παραμείνει στο τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, που λίγοι το γνωρίζουν, και ελάχιστοι το εφαρμόζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή