Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Καταστράφηκε το 90% των μαστιχόδεντρων από την πυρκαγιά στη Χίο.



Καταστράφηκε το 90% των μαστιχόδεντρων από την πυρκαγιά στη Χίο.
politischios.gr & chiospress.gr
    Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα πολλές εκτάσεις στα νότια της Χίου. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων προσπαθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες να την θέσουν υπό έλεγχο τις ενώ το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.
    Τουλάχιστον μάχη με 5 πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το πρωί. Οι εστίες είναι σε πολλά σημεία και διάσπαρτες, ενώ το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση, στο Καμπί, στην περιοχή από Βέσσα προς Αρμόλια και στα Αρμόλια εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, με τις νωπές μνήμες όλων να κάνουν συνειρμούς με την αντίστοιχη φωτιά του 2012.
    Στην περιοχή επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα κ 6 ελικόπτερα. Τα Canadair δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των ανέμων.
    Ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στη Χίο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν με 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πυροσβεστικού Σώματος, 10 από το Στρατό, 10 από το πολεμικό Ναυτικό, 10 από την πολεμική Αεροπορία και 20 από το πυροσβεστικό Σώμα. Μάλιστα τo C-130 της πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει το προσωπικό απογειώθηκε από την 112 πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα στις 13:56 ώρα.
Μέχρι την Κρήτη ο καπνός από την πυρκαγιά
    Η νότια Χίος έχει πνιγεί από την κάπνα και τις στάχτες που μεταφέρει ο αέρας. Όλα αυτά δυσκολεύουν την κατάσταση στο νησί και φυσικά κάνουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι ταξικό. Μάλιστα η ατμόσφαιρα στο Πυργί είναι αφόρητη.
    Ο δυνατός αέρας είναι εκείνος που βοήθησε στην γρήγορη εξάπλωσή της ενώ ο καπνός εξαπλώθηκε πάνω από το κεντρικό Αιγαίο φθάνοντας μέχρι και την Κρήτη. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τον δορυφόρο Eumetsat που λήφθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας.
Εγκαταλείφθηκε το Hotspot της ΒΙ.ΑΛ.
    Εγκαταλείφθηκε το Hotspot της ΒΙ.ΑΛ. από το προσωπικό, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή από την Αστυνομία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το προσωπικό επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το Χαλκειός.
Ο Αποστόλου στο νησί... μετά από δυο μέρες
    Την Τρίτη το πρωί θα επισκεφθεί το νησί της Χίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ. Ο υπουργός έχει σκοπό να εξετάσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από την πυρκαγιά που μαίνεται στο νησί. Βέβαια οι κάτοικοι του νησιού δεν άκουσαν με χαρά αυτή τη είδηση αφού η Χίος έχει τυλιχθεί από την Κυριακή και ο ίδιος προγραμμάτισε το ταξίδι στην περιοχή 48 ώρες μετά
Γ. Τούμπος: «90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί»
    Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
     «Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί με απόφαση της Περιφέρειας
    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε από την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου η Χίος προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ήδη στην περιοχή Κοντού (ανάμεσα σε Βέσσα και Ελάτα) το πύρινο μέτωπο προχωράει αμείωτο, ενώ εναέριες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Χίογια να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
    Παράλληλα, δυνάμεις του Στρατού σε προσωπικό και οχήματα έχουν σταλεί στην περιοχή, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε η Ελάτα εξαιτίας του αποπνυκτικού νέφους καπνού που σκέπασε το χωριό, δυσκολεύοντας τους κατοίκους. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές και 21 υδροφόρες συμβάλλουν στην κατάσβεση καθώς και 6 ελικόπτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου