Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει την ιστορική αγορά Μοδανιό - Ο πρώτος ενδιαφερόμενος για το 43,64%!



Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει την ιστορική αγορά Μοδανιό - Ο πρώτος ενδιαφερόμενος για το 43,64%!
Άμα βγάλουν άκρη, να μας το πούνε !
    Την πώληση του ποσοστού 43,64%, που κατέχει εξ αδιαιρέτου στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. '
    Οπως επισημαίνεται στο συνοδευτικό κείμενο της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς η αγορά χτίστηκε το 1925, μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κι αποτελεί τη μεγαλύτερη διασωζόμενη του είδους στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα ορόσημα της πόλης. Η αγορά είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, ενώ εντός αυτής υπάρχουν 124 διαμορφωμένα καταστήματα, η πλειοψηφία των οποίων είναι ανενεργά. "Στόχος της πώλησης του ποσοστού συγκυριότητας του ακινήτου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτηρίου με διατήρηση της χρήσης του, καθώς αυτή είναι εγγεγραμμένη στην ιστορική μνήμη των πολιτών, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει προπομπό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης" υπογραμμίζεται στο συνοδευτικό κείμενο της προκήρυξης, όπου αναφέρεται ακόμη ότι η αρχιτεκτονική του κτηρίου παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα πρώτα βιομηχανικά κτήρια της πόλης (κτήρια του τέλους του 19 ου αιώνα), καθώς και με άλλα αντίστοιχα, που βρίσκονται στις κεντρικές αγορές του Παρισιού. Το κτήριο είναι διπλά χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και προστατεύεται, πλέον, από τις διατάξεις του Ν.3028/2002.
    Το υπόλοιπο ποσοστό της Αγοράς ανήκει πάντως σε περίπου 60 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Το καθεστώς αυτό περιπλέκει το εγχείρημα αναβάθμισης και αξιοποίησης της αγοράς, καθώς η ιδιοκτησία της είναι εξ αδιαιρέτου και, άρα, υπέρ είτε της μίσθωσης είτε της πώλησής της θα πρέπει ν΄ αποφασίσει αθροιστικά ποσοστό άνω του 50% των ιδιοκτητών.   Ουσιαστικά, έως σήμερα, οι ιδιοκτήτες της αγοράς είναι παγιδευμένοι σε αυτό το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ επί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία επένδυση αποκατάστασης και αξιοποίησης του ακινήτου.
    Κι ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού άνοιξε μόλις προχθές, ενδιαφέρον για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ είχε εκφράσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με τη διοίκησή του να υποστηρίζει ότι διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τα κεφάλαια για ν΄ αναλάβει πρωτοβουλία διαχείρισης της Αγοράς μέσα σε ένα νέο ιδιοκτησιακό σχήμα. Μάλιστα, ο κ.Ζορπίδης είχε επισημάνει ότι ο σχεδιασμός του επιμελητηρίου για την Αγορά δεν έχει ώς κίνητρο το κέρδος, αλλά την αναβάθμισή της προς όφελος τόσο των καταστηματαρχών όσο και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου