Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Θα τα πούμε το Σεπτέμβρη...



Θα τα πούμε το Σεπτέμβρη...
Του Γιώργου Κράλογλου george.kraloglou@capital.gr 
    Στα προφορικά όλα πήγαν καλά. Η κυβέρνηση έδωσε τις σωστές απαντήσεις για τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη με θέμα "εργασιακά-συνδικαλιστικά". Και οι "εξεταστές" προετοιμάζουν την "ύλη" στα γραπτά που θα δοκιμασθούν πάλι και οι 153. Πρόβλεψη των "εξεταστών" είναι ότι οι "μαθητευόμενοι" του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να "προβιβασθούν" στο "σχολικό" έτος 2017. Τα άλλα που ακούτε είναι κακότεχνο κυβερνητικό θέατρο...
    Απομονώνω από την κωμική επικαιρότητα, για τα εργασιακά, μόνο το καραγκιοζιλίκι που παίχθηκε με τον ΣΕΒ, ως ένδειξη ότι είμαστε πάλι θεατές περιφερόμενου θιάσου που ανεβάζει ό,τι θέλει γιατί κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. 
    Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρούν τόσο δεδομένο τον ΣΕΒ ώστε ακόμη και χωρίς συνεννόηση να του φορτώνουν ό,τι μπορούν από το βάρος που κουβαλάνε.
    Ο υπεύθυνος για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά υπουργός Γ. Κατρούγκαλος στριμωγμένος από τα σενάρια για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (στον κρατικό δεν τίθεται θέμα) έδειξε τον ΣΕΒ φορτώνοντάς του τις διαρροές. 
    Ο ΣΕΒ βέβαια "άδειασε" τον Κατρούγκαλο γιατί το "μάθημα" το ξέρει καλά και το έχει περάσει "επιτυχώς" και με άλλες κυβερνήσεις που θεωρούσαν ότι δεν θα τον βρουν εμπόδιο σε τίποτε.
    Και επειδή οι επιχειρηματίες δεν είναι ανόητοι να πάρουν και επίσημη θέση για την εργασιακή πολιτική που θα ασκήσουν τα επόμενα μαύρα χρόνια που περιμένουν την οικονομία, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να δει κανείς πως παίζεται το παιχνίδι. 
    Το σενάριο του 13ου και 14ου μισθού καθώς και της πιθανής μείωσης του κατώτατου μισθού είναι κακότεχνο θέατρο που ανέβασε η ίδια η κυβέρνηση για να περιπλέξει όσο μπορεί τα εργασιακά, μέσα στο καλοκαίρι.
    Έτσι (όπως υπολογίζει) τον Σεπτέμβρη, μέσα σε πανηγύρια και χορούς, "...για την αριστερή μάχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα κέρδη στην διατήρηση μισθολογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων του εργάτη..." θα βολέψει πολιτικά τις ομαδικές απολύσεις και το πριόνισμα των εργατοπατέρων από τη βάση τους. 
    Γιατί αυτά που θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ (στο κόντεμα των ποδαριών των εργατοπατέρων) ούτε στην φαντασία τους θα πέρναγαν κόμματα και άλλες κυβερνήσεις. 
    Ο Δούρειος Ίππος της αριστεράς με τους 153 "μαχητές" θα ξύσει και τον πάτο αυτών που ξέραμε από το 1982 μέχρι το 2010 που ο κορβανάς δεν είχε πια να σκορπάει στα κινήματα...
    Κατά τα άλλα η ουσία και των εργασιακών παραμένει και θα παραμένει στην μπάντα γιατί δεν έχει να κάνει με την εργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τους οδοστρωτήρες της οικονομίας που δεν θα αφήνουν τίποτε όρθιο όσο η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση συνεχίζουν να παίζουν με την "σημαδεμένη τράπουλα" της κρατικοδίαιτης πολιτικής των πελατειακών σχέσεων και όχι την απελευθέρωση της οικονομίας.  
    Απλώς σας θυμίζω.
 Την περασμένη εβδομάδα έμειναν στον δρόμο 1.500 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μόνο με το κλείσιμο δύο ιδιωτικών συγκροτημάτων που δεν τα έβγαζαν πέρα μέσα στο ελληνικό φορολογικό αλαλούμ. 
    Πριν ένα μήνα έκλεισαν η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, η ΙΜΑΣ, η ΣΟΦΤΕΞ, και συρρικνώθηκαν εγκαταστάσεις με συνέπεια 2.500 απολύσεις
    Η Eurostat μας είπε μόλις χθες (στοιχεία του ΑΠΕ) ότι τα κράτη-μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2016 στον Νότο της Ε.Ε. είναι η Ρουμανία (1,6%), η Κύπρος (0,9%), καθώς και οι Ισπανία, Λιθουανία, Αυστρία και Σλοβακία (0,8%). Εμείς που είμαστε;
    Το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων μας λέει ότι την χρονιά που πέρασε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά μόλις 5,5%, έναντι αύξησης 10,2% το 2014. Η στασιμότητα των διανυκτερεύσεων και η μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά 6,5% (7,2 διανυκτερεύσεις) είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δαπάνης ανά ταξίδι κατά 2%. 
    Οι εξαγωγείς μας λένε ότι η ανταγωνιστικότητα της εθνικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα είναι αδύνατον να ανακάμψει με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, τις νέες φορολογήσεις και την ανύπαρκτη ρευστότητα λόγω και των capital controls
    Το Σεπτέμβρη όμως (μετά την δεύτερη αξιολόγηση) η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει δήθεν για τη διατήρηση 13ου και 14ου και του βασικού και όχι βέβαια για την παράταση των 153 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία...
    Όσο δεν υπάρχουν δουλειές για άνεργους αλλά και εργαζόμενους, που ακόμη δουλεύουν (έστω και με παγωμένους μισθούς), το ζητούμενο δεν είναι ούτε αυτά που θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες (γιατί δεν μπορεί άλλος να τα περάσει στη Βουλή) ούτε αυτά που βεβαιώνει ο ΣΕΒ ως κοινωνικός εταίρος. Είναι οι δουλειές με κανονική πληρωμή και προοπτική. Δουλειές χωρίς τον φόβο της πτώχευσης. Αυτό θα παραμείνει ως ζητούμενο και μετά τον Σεπτέμβρη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου