Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η ταξική αποστασία του Κατρούγκαλου



Η ταξική αποστασία του Κατρούγκαλου
Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη Διευθυντή των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Ακούγοντας τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κομπορρημονεί φιλάρεσκα αυτοαποκαλούμενος “ταξικός αποστάτης”, ένα ρίγος με διαπέρασε από την κορφή ως τα νύχια.
    Ανατρέχοντας στις όχι ιδιαίτερες γνώσεις μου περί ιστορίας, ενθυμούμαι δύο είδη “ταξικού αποστάτη”. Τον φτωχό και ταπεινής καταγωγής, που πουλήθηκε στους ισχυρούς κι έγινε δήμιος και διώκτης των... αδερφών του, και τον βαθύπλουτο, που εγκατέλειψε την ευμάρεια και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των κατατρεγμένων και απόκληρων.
    Το πρώτο είδος αποτελεί το όνειδος της ιστορίας.
    Το δεύτερο, την ένδοξη στιγμή της.
    Με αυτό το δεύτερο είδος θέλησε να ταυτίσει τον εαυτό του ο Κατρούγκαλος, καυχόμενος ότι με τον ασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή πλήττει τον εαυτό του και τους ομοίους του - τους πάμπλουτους μεγαλοδικηγόρους, που εξαργύρωναν πανάκριβα τη νομική υποστήριξη που παρείχαν στους δυστυχείς και καταπιεσμένους φτωχούς εργαζόμενους.
    Μακάρι να ήταν αυτή η αλήθεια.
    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποτόλμησε να αυτοαναγορευτεί στον πρωταγωνιστή της κορυφαίας στιγμής της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.
    Ωστόσο παρέλειψε -προφανώς επίτηδες- να θυμηθεί ότι οι “ταξικοί αποστάτες” που γύρισαν την πλάτη τους στη χλιδή και αφοσιώθηκαν στον αγώνα υπέρ των αδικημένων το έκαναν αφού προηγουμένως εκποίησαν τις περιουσίες τους για να χρηματοδοτήσουν την αγώνα των αδυνάτων και αποστράφηκαν αξιώματα και τίτλους ευγενείας.
    Αυτό βεβαίως δεν περιλαμβάνεται στα πεπραγμένα του κυρίου Κατρούγκαλου. Ούτε έκανε αυτοκριτική για τις τεράστιες αμοιβές που εισέπραττε, ούτε εκχώρησε τμήμα της περιουσίας του υπέρ των ανέργων και των απόρων.
    Όπως και δεν περιλαμβάνεται στα πεπραγμένα του κυρίου Κατρούγκαλου η αποστροφή των αξιωμάτων και των θώκων. Κάθε άλλο μάλιστα. Η αναζήτηση της εξουσίας δείχνει να είναι το βασικό του κίνητρο, το οποίο ερμηνεύει τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις από ακριβοθώρητο δικηγόρο σε πύρινο πολέμιο της τρόικας, σε λάβρο υποστηρικτή του ΟΧΙ, για να καταλήξει πρόσφατα σε υλοποιητή των σκληρότερων μνημονιακών επιταγών.
    Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Κατρούγκαλος δεν δύναται να συμπεριληφθεί στους ταξικούς αποστάτες, αλλά στην άλλη, την πολυπληθέστερη κατηγορία των πρωταγωνιστών της ιστορίας, που αλλάζουν στρατόπεδα ανάλογα με το φύσημα του ανέμου, τις ζητωκραυγές του πλήθους, τις σειρήνες της εξουσίας.
    Δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου