Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Κοπή βασιλόπιττας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού



Κοπή βασιλόπιττας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού
    Στις 25-2-2016 πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Λέσχη Αθηνών, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΚΠΥ
    Μετά την Γενική Συνέλευση έγινε η κοπή της πίτας για το έτος 2016 στην οποία παρέστη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας ο οποίος έκοψε και την πίτα του Συνδέσμου.  
ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΚΠΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΛΙΑ
κατά την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στην ΛΑΕΔ στις 25-2-2016
    Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι καλησπέρα σας.
    Αισθάνομαι σήμερα πραγματική ικανοποίηση, που ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και συνεχίζει την επί 34 έτη επιτυχημένη λειτουργία του  ως ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος Σύνδεσμος και αυτό παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει το σύνολο των αμυντικών επιχειρήσεων, λόγω της πρωτόγνωρης και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τη χώρα μας επί 6 χρόνια μέχρι τώρα. Γιαυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚΠΥ οι οποίοι με το έργο τους αποδεικνύουν ότι είναι άξιοι συνεχιστές των 20 περίπου μικρών βιοτεχνών οι οποίοι ξεκίνησαν και ίδρυσαν το 1982 τον ιστορικό και δραστήριο ΣΕΚΠΥ ο οποίος σήμερα αριθμεί πάνω από 100 επιχειρήσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

    Η 17εταετής θητεία μου στον ΣΕΚΠΥ, από το 1998 έως σήμερα και ιδιαίτερα η εμπειρία μου ως εκλεγμένου Προέδρου του Συνδέσμου για 12 συνεχή έτη από το 2000 έως και το 2012, μου επιτρέπουν να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία όπως:
    Για 20 χρόνια από το 1982 έως και το 2006 ο ΣΕΚΠΥ ήταν ο μοναδικός Σύνδεσμος στον τομέα του κλάδου της άμυνας και ασφάλειας που είχε ως Μέλη του πάνω από 120 Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ήταν ο επίσημος συνομιλητής του ΥΠΕΘΑ και οι απόψεις του ήταν σεβαστές.
    Επειδή από το 2006 και από έγγραφα της τότε Ηγεσίας της ΓΔΑΕΕ έγινε γνωστή η ύπαρξη και άλλων Συνδέσμων και επειδή θεωρώ ότι ο  Τομέας της άμυνας και ασφάλειας είναι αρκετά σοβαρό και σημαντικό θέμα, έχω την γνώμη ότι  η σημερινή Ηγεσία της ΓΔΑΕΕ, θα πρέπει να ζητήσει  περισσότερα στοιχεία από τους Συνδέσμους αυτούς που συνεχίζουν να αναφέρονται στα έγγραφα της ΓΔΑΕΕ, όπως για παράδειγμα, το εάν έχουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους.
    Θα αναφερθώ επίσης και στο θέμα της επαναλειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Αμυντικών Συστημάτων στην Αθήνα.
    Όπως σας είναι γνωστό, η Διεθνής Έκθεση των Αμυντικών Συστημάτων με την επωνυμία DEFENDORY που λειτούργησε με επιτυχία επί σειρά ετών ανά διετία από το 1980 έως και το 2008, στον ΟΛΠ Πειραιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έπαψε να λειτουργεί, διότι η Έκθεση αυτή με την επωνυμία DEFENSYS μετεφέρθη το 2010 στην Θεσσαλονίκη με Υπουργό τότε Εθνικής Άμυνας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Έκθεση αυτή με την επωνυμία DEFENSYS πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μόνο μια φορά τον Οκτώβριο 2010 χωρίς επιτυχία. Έκτοτε η Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων δεν λειτούργησε ποτέ.
    Συμπερασματικά ήταν λάθος η μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως Αμυντικών Συστημάτων από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, η τότε Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (2010), δεν συμφώνησε με την πρόταση του Συνδέσμου να παραμείνει η Έκθεση στην Αθήνα, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα της παύσης πλέον λειτουργίας της Έκθεσης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης για την Πατρίδα μας, που η πραγματοποίηση τέτοιων Διεθνών Εκθέσεων είναι απαραίτητη και αναγκαία και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία αλλά και την Εθνική Οικονομία γενικότερα.
    Σημειώνω ότι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Αμυντικών Διεθνών Εκθέσεων, οι Εκθέσεις αυτές πραγματοποιούνται σχεδόν σε όλες τις Χώρες του κόσμου  στις Πρωτεύουσες των Χωρών, όπως για παράδειγμα στο  Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Ντουμπάι, Μόσχα κλπ. Αυτό κυρίως διότι εκεί βρίσκονται  τα κέντρα αποφάσεων, σχεδιασμού και προγραμματισμού, όσον αφορά τις αμυντικές προμήθειες  και την Αμυντική Βιομηχανία, άρα εκεί είναι ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η απαραίτητη αλληλοσυνεργασία, μέσω της Έκθεσης, μεταξύ της Βιομηχανίας και  των κέντρων αποφάσεων.
    Καλό και χρήσιμο, όπως και απαραίτητο είναι,  τα Στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων ως και τα Στελέχη των Αμυντικών Επιχειρήσεων να επισκέπτονται Διεθνείς Εκθέσεις άλλων Χωρών, αλλά δεν νοείται να έχει παύσει και να μη πραγματοποιείται στην Πατρίδα μας, η Διεθνής Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων, η οποία όπως ανέφερα παραπάνω λειτούργησε με πλήρη επιτυχία επί σειρά ετών και είχε κάθε φορά, την ευρεία συμμετοχή και της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.
    Κατά γενική ομολογία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, των Στελεχών της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και των Διεθνών Κύκλων που  ασχολούνται με την Άμυνα και Ασφάλεια, και οι 15 πραγματοποιηθείσες στην Αθήνα, Διεθνείς   Εκθέσεις  Αμυντικών Συστημάτων μέχρι και το 2008, είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και έδωσαν την ευκαιρία στις Επιχειρήσεις της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας να συνεργασθούν με μεγάλους Οίκους του Εξωτερικού, αλλά και οι Ελληνικές αυτές Επιχειρήσεις να γίνουν γνωστές στο Διεθνές Αμυντικό Περιβάλλον.
    Για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΚΠΥ και με στόχο κυρίως την τόνωση και προβολή της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, είχε καθιερώσει Διεθνές Συνέδριο, το οποίο ελάμβανε χώρα και πραγματοποιείτο κάθε φορά, την προηγουμένη ημέρα της έναρξης της Διεθνούς Εκθέσεως Αμυντικών Συστημάτων. Το Διεθνές αυτό Συνέδριο περιλάμβανε θέματα σχετικά με τους Εξοπλισμούς, τη Συνεργασία και την Οικονομία. Τα θέματα αυτά  ανέλυαν, Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι,  Στελέχη  Ελληνικών και Ξένων Επιχειρήσεων ως και άλλοι Διακεκριμένοι Ομιλητές.  
    Κάθε φορά στις Διεθνείς αυτές  Εκθέσεις Αμυντικών Συστημάτων, πέραν από τη συμμετοχή της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας με πολλά περίπτερα, συμμετείχαν πάνω από 40 χώρες με  750 και πλέον περίπτερα, και προσκαλούντο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περισσότερες από 90 Κυβερνητικές και Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες.
    Για την επαναλειτουργία της Εκθέσεως Αμυντικών Συστημάτων στην Αθήνα, έχει ενημερωθεί με επιστολή μου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί θετικά και θα συμβάλλει αποτελεσματικά, έτσι ώστε η Διεθνής αυτή Έκθεση με τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και ασφαλώς με νέα Διοίκηση, να επαναφερθεί και να λειτουργήσει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν , προς όφελος όπως αναφέρω παραπάνω των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.
    Σας ευχαριστώ που με ακούσατε 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Σπυρίδων Π. Μούλιας Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ Αν. Αξκός  ε.α Διπλ. Μ-Η Μηχανικός ΕΜΠ                         
Παπαδά -5- 115 26 Αθήνα
Τηλ.-Φαξ : 210 6922620 Κιν. 6958 468691 Ε-mail: spmoulias@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου