Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Επίσκεψη-Φιλοξενία καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων στην Ε.Μ.Σ.



Επίσκεψη-Φιλοξενία καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων στην Ε.Μ.Σ.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη 100 φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων. 
    Το έναυσμα της πρωτοβουλίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Πόποσκι όταν δήλωσε πρόσφατα ότι «οι δύο Λαοί έχουμε πολλά κοινά σημεία, είμαστε ξαδέρφια  Καιρός, λοιπόν, να γνωρισθούμε.
    Το Πανεπιστήμιο Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και ΜΚΟ των Σκοπίων επέλεξ αν χωρίς ελληνική ανάμιξη τους φοιτητές  τους οποίους συνοδεύουν   οι καθηγητές  Ana  Chupeska   από το Ινστιτούτο  Πολιτικών  Επιστημών  της  Νομικής  Σχολής,  Nenad  Markovic   των  Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης  της Νομικής Σχολής,  Dalibor  Jova novski   από το Ινστιτούτο Ιστορίας,  Vladimir  Martinovski  της Φιλολογίας,  Antoni   Maznevski  της Σχολής Καλών Τεχνών,  Antonio  Jakimovski   της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας και Rajna Krtova  Cemerska. 
    Έχει αποκλεισθεί κάθε ανάμιξη των κυβερνήσεων και αναφορά στο Μακεδονικό. Την φιλοξενία  χρηματοδοτούν  αποκλειστικά  Θεσσαλονικείς  ευγενείς  χορηγοί.  Την  ενισχύουν εθελοντές αρχαιολόγοι, ξεναγοί και Εταίροι.. Συντονιστής: ο Ν.Ι Μέρτζος. 
    Τη Δευτέρα ώρα 12.30΄ ο Πρύτανης του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας θα υποδεχθεί τους φιλοξενουμένους στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και θα τους πλαισιώσουν συνάδελφοί τους  Έλληνες Μακεδόνες. Μετά την επίσημη υποδοχή στο Α.Π.Θ., θα γευματίσουν στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και στη συνέχεια θα περιηγηθούν τη  Θεσσαλονίκη με δύο λεωφορεία  της Πολιτιστικής Γραμμής του ΟΑΣΘ.
    Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα τους υποδεχθεί πανηγυρικά το απόγευμα ώρα 17.15΄ στο κινηματοθέατρό της «Αριστοτέλειον». Στο προαύλιό της θα τους καλωσορίσουν η παραδοσιακή κομπανία του Δημήτρη Παράσχου με κλαρίνα και χάλκινα καθώς επίσης σε δύο σειρές  οι  Αρμάνες  Βλάχες  και  οι  ντόπιοι  Μακεδόνες  με    εντυπωσιακές  φορεσιές.  Στο κινηματοθέατρο θα τους προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Εταιρείας και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης    Ξενοδόχων  Αριστοτέλης  Θωμόπουλος.  Θα  αντιφωνήσει  ο  εκπρόσωπος  των φιλοξενουμένων και θα παρουσιασθεί σύντομα με εικόνες το ιστορικό και το έργο της Ε.Μ.Σ. που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1939. Θα ακολουθήσουν τοπικοί χοροί και κοινό  γλέντι όλων. Μετά οι φιλοξενούμενοι θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας η οποία θα τους προσφέρει δεξίωση και αναμνηστικά στον τελευταίο όροφό της με θέα τον Λευκό Πύργο, την πόλη και τον Θερμαϊκό.
    Την Τρίτη 8 Μαρτίου οι φιλοξενούμενοι θα ξεναγηθούν διαδοχικά  έως το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μετά ένα γεύμα φιλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα γνωρίσουν διαδοχικά τα μνημεία Ροτόντα-Καμάρα-Αχειροποίητος -Αγία Σοφία.  Χορός Ιεροψαλτών θα ψάλει τα Απολυτίκια του Αγίου Δημητρίου και των Θεσσαλονικέων αδελφών  Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον αυλόγυρο της Αγίας Σοφίας.
    Την Τετάρτη 9 Μαρτίου θα κινηθούν μόνοι στην πόλη και το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τα Σκόπια. 
    Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει έμπρακτα στους γείτονές μας ένα άδολο μήνυμα φιλίας και γνωριμίας σε χαλεπούς καιρούς. Ενώνει, διδάσκει, ευεργετεί, πρωτοπορεί. 
* Οκτώ ξενοδοχεία προσφέρουν 50 δίκλινα δωμάτια με πλούσιο πρωϊνό.
* Δύο ξενοδοχεία προσφέρουν ένα γεύμα και ένα δείπνο. 
* Ο ΟΑΣΘ  διαθέτει δύο ειδικά λεωφορεία  της Πολιτιστικής Γραμμής του για  ξενάγηση
ην πόλη.
* Το Πρακτορείο Ζορπίδης  προσφέρει μεγάλη έκπτωση στα ναύλα.  
* Τα Μουσεία προσφέρουν δωρεάν είσοδο και ξενάγηση.
* Μακεδόνες χορηγοί καλύπτουν όλες τις επί πλέον δαπάνες. 
    Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ευχαριστεί θερμά και ενεργεί παραγωγικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

1 σχόλιο:

  1. Θα τους υποδεχτούν λοιπόν ''Έλληνες Μακεδόνες''. Δηλαδή; Υπάρχουν και Μακεδόνες που δεν είναι Έλληνες, όπως οι φιλοξενούμενοι, ας πούμε; Κρίμα... και ειδικά για την ΕΜΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή