Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Αυστηρά μηνύματα Βρυξελλών: Μεγάλες οι διαφορές, θα πάρει μήνες η αξιολόγηση



Αυστηρά μηνύματα Βρυξελλών: Μεγάλες οι διαφορές, θα πάρει μήνες η αξιολόγηση
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Το πρώτο σοβαρό μήνυμα για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο εκπέμπεται «κεντρικά» και καταγράφεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ΜΝΙ.
    Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ κάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες αναφορές:
      - Πρώτον, η απόσταση είναι μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά.
      - Δεύτερον, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις.  Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι το κουαρτέτο  δεν διατύπωσε συγκεκριμένες απαιτήσεις επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.
      - Τρίτον, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες». Μάλιστα με τη φράση «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρεται εμμέσως στον «χρηματοδοτικό γκρεμό» του Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
    Επομένως καθίσταται σαφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει τον Ιούνιο ώστε να υπάρχει χρόνος για να εκταμιευθούν οι δόσεις και να πληρωθούν οι ανάγκες του Ιουλίου ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία. Τα ομόλογα της ΕΚΤ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ενήμερος και ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται και επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας και έναν άτυπο ρόλο συντονισμού για την αποστολή των στοιχείων που λείπουν (ρόλος που έλειπε από την κυβέρνηση).
    Η φράση του στην Βουλή, «αν πάμε Ιούνιο καήκαμε», φαίνεται ότι έχει και άλλες διαστάσεις πέραν την χιουμοριστικής.
    Το πρώτο σημαντικό ραντεβού για τον ορίζοντα της αξιολόγησης και την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών είναι το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου.
Ντάισελμπλουμ: Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση
    Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
    Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
    «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Αντίδραση υπουργείου Οικονομικών
    Σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζεται ότι ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική​ κυβέρνηση.
    Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών.
    Τουναντίον:
·       αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους,
·       συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016,
·       είναι συνολικού ύψους  1% του ΑΕΠ,  
·       προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016,
·       προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018,
·       αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου