Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η επιστροφή του ασώτου Φωτόπουλου.



Η επιστροφή του ασώτου Φωτόπουλου.
Σταμάτης Ζαχαρός
    Το μεγάλο σχολείο της τελευταίας φοράς αντιπολίτευση, τροφοδοτεί πλέον τα υπόλοιπα γερασμένα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχει μόνο μια ελπίδα: Να αναγεννηθεί από τις στάχτες του! Έτσι στρώνει κόκκινο χαλί στους τιτάνες του σοσιαλισμού
    Η Φώφη αιφνιδίασε τους πάντες με την απόφασή της να διαγράψει τον μεγαλοπασόκο Γρηγοράκο. Στο κόμμα έχουν μείνει τρεις και ο Βενιζέλος αλλά παρά την λειψανδρία, μία ηγέτις δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Άλλωστε η Φώφη δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Η επιστροφή Φωτόπουλου στα πάτρια εδάφη, σηματοδοτεί την αναγέννηση της δημοκρατικής συμ-παράταξης. Από τις ίδιες τις στάχτες της.
    Το σχέδιο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν πανούργο. Οι πιστοί συνδικαλιστές που ακολούθησαν προσωρινά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ξανα-αλλάξουν τους συσχετισμούς. Επρόκειτο για μια μορφή αντιδάνειου που θα έλεγαν και οι γλωσσολόγοι. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ικανοποιήσει όσα υποσχέθηκε, η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ είναι η φυσική εξέλιξη. Θητεύοντας μάλιστα στην πρώτη φορά αριστερά οι “Φωτόπουλοι”, έμαθαν κόλπα ζόρικα που τώρα θα μεταλαμπαδεύσουν στην πασοκαρία.  Η ‘μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα κατακεραυνώνει τις μνημονιακές Κυβερνητικές επιλογές δεν είναι μακριά.
    Εδώ που τα λέμε, η Φώφη φέρεται έξυπνα. Η αναπαλαίωση μοιάζει αλάνθαστη μέθοδος για τα εγχώρια πολιτικά δεδομένα. Μπορεί όλοι να ζητούν ανανέωση στην θεωρία αλλά στην κάλπη, ψηφίζουν αυτούς που γνώρισαν, αγάπησαν και εμπιστεύθηκαν. Αυτούς που υπόσχονται να συνεχίσουν να διεκδικούν δυναμικά τα παλαβά προνόμιά τους. Το να βάλεις νέους ανθρώπους στο καράβι θα μπορούσε να αποδώσει μακροπρόθεσμα αλλά μεταγραφές τύπου Φωτόπουλου έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Είναι σαν μια ποδοσφαιρική ομάδα που παλεύει για τη σωτηρία. Δεν φτιάχνει φυτώρια, φέρνει τον Γιάννη Ματζουράκη.
    Μη σας πω ότι η αποπομπή Γρηγοράκου είναι μέρος του σχέδιου. Διώχνει όσους έστω τολμούν να φλερτάρουν με τη σκέψη ενός εκσυγχρονιστικού κινήματος. Ακόμη και όσοι υπήρξαν εκσυγχρονιστές στο παρελθόν θα πρέπει να αποτάξουν δημοσίως τις μνημονιακές ιδέες τους. Το ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε από τα μνήμονια. Μόνο με επιστροφή στις αγνές παραδοσιακές άξιες της πελατοκρατίας, του ρουσφετιού και του λαϊκισμού, μπορεί να επιβιώσει.
    Αυτό κάνει βεβαίως μερικούς να αισθάνονται άβολα. Ο Βενιζέλος φερ’ ειπείν, δεν μπορεί εύκολα να πείσει για αντιμνημονιακός. Καθώς όμως ο Σαμαράς δεν κάνει ευρωπαϊκό κόμμα για να τον βάλει  υπαρχηγό, υπομένει την ταπείνωση και συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ μέχρι νεοτέρας. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι με την ικανότητά του στον λόγο, ο Μπένι θα βρει τρόπο να πείσει ότι και ως μέλος της Κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων, ήταν κατ’ ουσίαν αντιμνημονιακός. Και ο πιστός ακόλουθος του Μπένι, ο Πάρης ο Κουκουλόπουλος δεν μπορεί να συνυπάρχει εύκολα με τον άνθρωπο τον οποίο πολέμησε με λύσσα. Τι να κάνει όμως; Η ανάγκη βλέπετε.
    Η γενιά του “πάρτα όλα” αρνείται να παραδώσει τα σκήπτρα. Βασιζόμενη στη δύναμη που απέκτησε χτίζοντας εδώ και δεκαετίες το πελατειακό κράτος, θα παλέψει μέχρι τελευταίας ρανίδος. “Εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, εσείς φύγατε” έλεγε το 2012 ο  super star του εγχώριου συνδικαλισμού. Τώρα το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στις αξίες που το έκαναν μεγάλο και δυνατό, με αποτέλεσμα να συναντιέται ξανά με τους άσωτους  πολιτευτές του.
    Η Φώφη θα σφάξει προφανώς τον μόσχο τον σιτευτό για το golden boy του συνδικαλισμού. Θα παραγγείλει και άλλους μόσχους για τους επόμενους. Περιμένουμε και από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη να επαναλάβει την ιστορική φράση του 2011, όταν αναφερόμενος στον Φωτόπουλο δήλωνε ότι “είναι τιμή μας που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ”. Είναι κοινό μυστικό βεβαίως ότι με τους Φωτόπουλους, δεν γίνεσαι τώρα πια κόμμα εξουσίας. Όλοι όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με συμπάθεια την αγωνιώδη προσπάθειά της προέδρου του ιστορικού κόμματος να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ που κληρονόμησε, κοντά στο πολυπόθητο 3%.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου