Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΕΦΕΤ: Νοθευμένα λάδια



ΕΦΕΤ: Νοθευμένα λάδια
Προφανώς, όπως πάντα, ο ΕΦΕΤ θα μας ανακοινώσει ποια είναι.
    Συνολικά 16 διαφορετικές συσκευασίες με χρωματισμένα σπορέλαια που πωλούνται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του φορέα, Ιωάννης Τσιάλτας, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ.: όπου βρέθηκε για την υπογραφή νέου τριετούς πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας).
    «Στην Κεντρική Μακεδονία ρίχνουμε πλέον μεγάλο βάρος στους ελέγχους για δόλιες πρακτικές και νοθείες, ειδικά στο ελαιόλαδο, καθώς παρατηρούμε ότι αυτό το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφουμε συστηματική παραγωγή, εμπορία και διακίνηση χρωματισμένων σπορέλαιων που πωλούνται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ελέγχονται εταιρίες που παράγουν τέτοια νοθευμένα προϊόντα, τα οποία φτάνουν στους καταναλωτές κυρίως από μικρά καταστήματα λιανικής, με πλαστά τιμολόγια, από εταιρίες χωρίς έδρα κτλ. Ήδη έχουμε εντοπίσει 16 διαφορετικές συσκευασίες με τέτοια προβλήματα» είπε ο κ. Τσιάλτας.
    Ο ίδιος ανέφερε ότι θα γίνονται έλεγχοι-σκούπα για τον περιορισμό της παραβατικότητας και συνέστησε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν από πλανόδιους χύμα ελαιόλαδο αλλά και να προσέχουν την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου.
    Για τη συνεργασία του ΕΦΕΤ με την Περιφέρεια, που ξεκίνησε το 2014 ο κ. Τσιάλτας τη χαρακτήρισε πρότυπη και γνωστοποίησε ότι ανάλογα πρωτόκολλα συνεργασίας θα υπογραφούν και με άλλες περιφέρειες της χώρας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν στις τουριστικές περιοχές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και στις κεντρικές αγορές τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων.
    Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχή τη συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, τόνισε ότι θα γίνει κοινή βάση δεδομένων και ανακοίνωσε ότι εντός του 2015 πραγματοποιήθηκαν 10.512 έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας και 1.441 δειγματοληψίες για ελέγχους σε τρόφιμα, βρέθηκαν 116 μη κανονικά δείγματα, κατασχέθηκαν 116 και δεσμεύτηκαν 32 προϊόντα, ενώ 166 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη διαδικασία συμμόρφωσης.
    Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη σημείωσε ότι επόμενοι στόχοι της συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ είναι η συστηματοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού, η μείωση των επιπτώσεων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης και η ενιαία αντιμετώπιση των επιθεωρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου