Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ



ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης Αντγος ε.α. Επίτιμος Δκτής της Σ.Σ.Ε.
«Η δικαιοσύνη είναι πηγή όλων των αρετών» (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)
   Δεν είμαι οικονομολόγος, και επομένως το κείμενο της παρούσης, γενικά στην φορολογία, έχει σχέση με την απλή λογική και με την εμπειρία μου ως δημόσιος λειτουργός επί μία τεσσαρακονταετία.
   Είναι γεγονός ότι, κατά καιρούς με διαφόρους νόμους που ψηφίζει η εκάστοτε Κυβέρνηση, επάνω στα θέματα γενικά της φορολογίας και όταν κάποιες κοινωνικές ομάδες θεωρούν ότι αδικούνται, αρχίζουν τα προβλήματα. Στη συνέχεια η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διορθώσει την αδικία αυτή, ψηφίζει διορθωτικό ή άλλο Νόμο και αδικεί άλλη κοινωνική ομάδα και έτσι το γαϊτανάκι των αντιδράσεων συνεχίζεται, χωρίς ποτέ να μπορεί να σταθεροποιηθεί η φορολογία.
   Κατά την γνώμη μου, το πρόβλημα δημιουργείται, διότι όλες οι Κυβερνήσεις και η παρούσα ακόμη χειρότερα, προσπαθεί να συνδυάσει τα τέσσερα βασικά στοιχεία στον φόρο εκάστου πολίτη, που είναι: ο φόρος εισοδήματος, Συνταξιοδοτικές εισφορές, περιουσιακά στοιχεία και η φοροδιαφυγή. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι λάθος, το κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία, δεν έχει καμία σχέση με το άλλο και για τον λόγο αυτό πρέπει να εξετάζονται το κάθε ένα χωριστά, χωρίς να επηρεάζεται η Κυβέρνηση για το ένα από το άλλο.
      - Φόρος εισοδήματος: Να υπάρχει ένας και μοναδικός Νόμος με ένα άρθρο, όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται εξ ίσου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον καστανά. Με ποσόν 10%, 20%, 30% επί του καθαρού εισοδήματός των. Έτσι θα συμμετέχουν εξ ίσου όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι στον κρατικό Κορβανά, ο κάθε ένας όμως, ανάλογα με το εισόδημά του, χωρίς καμία παρέκκλιση. Το δε ποσοστό θα καθορίζεται, ανάλογα με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του Κράτους. Για τους επενδυτές τέλος που θα απασχολήσουν εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να υπάρξει ένας χρόνος χάριτος, 2-3 χρόνια για την προσαρμογή της Επιχείρησης.
      - Συνταξιοδοτικές Εισφορές: Αυτές κατά την γνώμη μου θα πρέπει να  καθορισθούν οι εισφορές ανάλογα με τα έσοδα ενός εκάστου και θα ανταποκρινονται στην αντίστοιχη σύνταξη. Έτσι ώστε να μπορεί ο πολίτης να πληρώνει την συνταξιοδοτική εισφορά του, που επίσης θα γνωρίζει τι σύνταξη θα πάρει με την εισφορά που δίνει.
      - Περιουσιακά Στοιχεία: Τα περιουσιακά στοιχεία (σπίτια, καταστήματα, χωράφια κ.λπ.) δεν θα πρέπει να φορολογούνται εάν δεν αποδίδουν εισόδημα, διότι είναι άδικο. Επίσης εάν υπάρχει ανάγκη Οικονομική όπως τώρα, τότε το Κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα ακίνητα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μόνο αυτά που χρησιμοποιούνται, είτε για κατοικία, είτε για επαγγελματική στέγη.
      - Φοροδιαφυγή: Το πρώτο που πρέπει να αποφασισθεί είναι να γίνει αυστηρότατος ο νόμος, γι’ αυτούς που φοροδιαφεύγουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Να υπάρχει ειδική υπηρεσία στο Υπουργείο, από ικανούς και υπεύθυνους δημόσιους λειτουργούς για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Σήμερα είναι γνωστόν στους πάντες ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή καλά κρατεί και κανείς σχεδόν δεν ασχολείται με το σοβαρό αυτό θέμα. Π.χ. ολόκληρος Υπουργός, απ’ ότι διαβάσαμε στις εφημερίδες, λέει:<<… ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ..>> και δεν συμβαίνει τίποτε. Καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται παρακάτω. Έτσι λοιπόν! λέει ο φορολογούμενος, που είναι σήμερα αβάστακτοι οι φόροι, γιατί να μην φοροδιαφύγω, αφού σχεδόν δεν θα μου κάνουν τίποτε, έστω και εάν με συλλάβουν να φοροδιαφεύγω.
   Πέραν αυτών, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να οργανωθεί το Κράτος, με ουσιαστική και αποδοτική λειτουργία, δηλαδή: Να υπάρχει Ιεραρχία, που θα βγαίνει μέσα από τον αυτό Κλάδο (ως οι Ένοπλες Δυνάμεις) με δικαιώματα και υποχρεώσεις (Τμηματάρχες, Διευθυντές, Επιθεωρητές, Γενικοί Επιθεωρητές). Έτσι! ώστε όλοι να ελέγχονται για το έργο των. Βέβαια! γι’ αυτά που επισημαίνω, είναι βασικό να μην υπάρχει δυνατότης Κομματικής Επέμβασης, άλλως κτίζουμε στην άμμο.
   Η μέχρι σήμερα εκτίμησή μου δυστυχώς είναι αποκαρδιωτική, διότι! όλες οι Κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση, άλλες λίγο άλλες πολύ, έκαναν ότι μπορούσαν για να διαλύσουν τον λειτουργικό ιστό του Δημοσίου, για να δημιουργήσουν Κομματικό πραιτοριανό Στρατό του κόμματός των. Δυστυχώς και η σημερινή αριστερή ιδεολογικά Κυβέρνηση κινείται στα ίδια χνάρια των προηγούμενων Κυβερνήσεων, προσπαθώντας να οργανώσει και μάλιστα απροκάλυπτα, στο δημόσιο τον δικό του πραιτοριανό στρατό.
   Έτσι! έχει χαθεί και από αυτή την Κυβέρνηση, κάθε φως ελπίδας του Ελληνικού Λαού για οικονομική ανάκαμψη και εθνική ανεξαρτησία.
«Στις Βουλευτικές εκλογές πρέπει να ψηφίζουν όλοι, διότι οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες, που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν»
(George Nathan, Αμερικανός Κριτικός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου