Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Διεκδικούν το Λοιμωδών για τη λειτουργία δημοτικών ιατρείων.



Διεκδικούν το Λοιμωδών για τη λειτουργία δημοτικών ιατρείων.
Επισημαίνω το γεγονός ότι το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Ιταλικού Δημοσίου, και παραχωρήθηκε Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ μόνο, για νοσοκομείο.
Αυτό που θέλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είναι δυνατόν. Και χρήσιμο, εάν δουλέψει καλά.
Πάντως, δεν είναι στην Τούμπα και είναι πιο κοντά στην Τριανδρία, το Κέντρο Θεσσαλονίκης και τις Σαράντα Εκκλησιές.
Εάν αξιοποιηθεί, να αξιοποιηθεί ΟΛΟ και όχι μέρος. Την ‘’μερική αξιοποίηση’’ την ξέρουμε !
Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία" το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016
της Βαρβάρας Ζούκα
    Αποφασισμένος να διεκδικήσει χώρους του πρώην νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων ή αλλιώς Λοιμωδών, το οποίο εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια παραμένει κλειστό, εμφανίζεται ο δήμος Θεσσαλονίκης.
    Στόχος είναι μέρος των αναξιοποίητων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία δημοτικών ιατρείων, τα οποία θα εξυπηρετούν την περιοχή της Τούμπας.
    Την πρόταση για την οργάνωση δημοτικών ιατρείων στους χώρους του Λοιμωδών διατύπωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις υγείας Χρήστος Παπαστεργίου. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έπειτα και από σχετική απόφαση του συμβουλίου της τέταρτης κοινότητας, η οποία καλύπτει την περιοχή της Τούμπας.
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τέταρτης δημοτικής κοινότητας Κώστα Τσιαπακίδη η δημιουργία δημοτικού ιατρείου στην περιοχή της Τούμπας είναι απολύτως αναγκαία, ώστε να υπάρξει μία ασπίδα προστασίας για ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και για ανασφάλιστους πολίτες, που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση λόγω της παρατεταμένης κρίσης.
    Ο χώρος του πρώην νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης είναι απολύτως κατάλληλος για την οργάνωση δημοτικών ιατρείων, που θα εξυπηρετούν την περιοχή της τέταρτης δημοτικής κοινότητας. Εξάλλου το Λοιμωδών είναι αναγκαίο να διατηρήσει τον υγειονομικό χαρακτήρα του, καθώς αυτός είναι ο όρος που έχει θέσει το ιταλικό κράτος, το οποίο έχει παραχωρήσει τη χρήση του ακινήτου στο υπουργείο Υγείας”, υπογράμμισε ο κ. Τσιαπακίδης.
    Η απόφαση της τέταρτης δημοτικής κοινότητας για την αξιοποίηση χώρων του Λοιμωδών ως δημοτικού ιατρείου κατατίθεται προς συζήτηση τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και θα κληθεί να ανάψει το πράσινο φως στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, ώστε να αρχίσει και επισήμως ο κύκλος των διεκδικήσεων.
    Μέσα στο επόμενο διάστημα ο Χρήστος Παπαστεργίου και ο Κώστας Τσιαπακίδης αναμένεται να έχουν συνάντηση για το θέμα αυτό με το διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Στρατή Πλωμαρίτη.
    Το πρώην νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 13, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του ιταλικού κράτους. Η λειτουργία του σταμάτησε το Σεπτέμβριο του 2013, στο πλαίσιο συγχωνεύσεων που είχαν προχωρήσει από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σήμερα στους χώρους του παλιού Λοιμωδών δεν έχουν απομείνει παρά μόνον ένας φύλακας και ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς οι κλινικές του νοσοκομείου μοιράστηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης.
Αποκεντρωμένες δομές υγείας
    Στις προθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για δράσεις υγείας είναι η οργάνωση αποκεντρωμένων δημοτικών ιατρείων σε καθεμία από τις έξι κοινότητες που εντάσσονται στα διοικητικά όριά του.
    Για τις ανάγκες των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του κτιρίου κοινωνικής πολιτικής, επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, όπου και σήμερα λειτουργεί συμβουλευτικό κέντρο ιατρικής φροντίδας. Για την περιοχή του κέντρου της πόλης ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου, ενώ για την Άνω Πόλη υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν χώροι του ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων. Για την οργάνωση ιατρείων στην περιοχή της Τούμπας σχεδιάζεται να διεκδικηθούν αναξιοποίητοι χώροι του πρώην Λοιμωδών, ενώ κενές πτέρυγες του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων προτίθεται να ζητήσει ο δήμος για τη λειτουργία ανάλογης δομής στην πέμπτη δημοτική κοινότητα. Στην Τριανδρία κατασκευάστηκαν καινούργια δημοτικά ιατρεία σε δημοτικό οικόπεδο μέσω του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου