Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτός ο 2.000 ετών Ελληνικός θησαυρός…



Μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτός ο 2.000 ετών Ελληνικός θησαυρός…
    Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός, ότι κάποια πράγματα έχουν διατηρηθεί για τόσα χιλιάδες χρόνια. Τα μουσεία όλου του κόσμου είναι γεμάτα από απίστευτα αρχαία αντικείμενα, τα οποία κάθε φορά που τα κοιτάμε κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν.
    Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός, ότι χιλιάδες κομμάτια τέχνης, ιστορίας και τεχνολογίας έχουν χαθεί, εξαιτίας πολέμων ή φυσικών καταστροφών.
    Κάποια κομμάτια, όμως, καταφέρνουν να ξεφύγουν από την φθορά του χρόνου και τις καταστροφές και εμφανίζονται μπροστά μας χιλιάδες χρόνια μετά.
    Αυτό ακριβώς συνέβη στην πόλη Ζεύγμα στην Τουρκία, όπου ανακαλύφθηκαν αρχαία ψηφιδωτά από τον Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό ηλικίας 2.000 ετών.

    Τα ζωηρά χρώματα και η δεξιοτεχνία τους είναι εκπληκτικά. Μέσω αυτών των ψηφιδωτών μπορούμε να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν.
    Δείτε παρακάτω τις απίστευτες εικόνες:
    Η ανασκαφή στην πόλη Ζεύγμα, μια τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ξεκίνησε το 2007, μετά την σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός φράγματος, που απείλησε την περιοχή με πλημμύρες.
    Οι αρχαιολόγοι ανησυχούσαν, ότι οι πλημμύρες θα έπλητταν τα αρχαία και έτσι άρχισαν να σκάβουν.
Και όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο!

    Τα αρχαία αυτά ψηφιδωτά χρονολογούνται από 200 π.Χ και απεικονίζουν τις 9 Μούσες, που σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ενέπνεαν την καλλιτεχνική και επιστημονική δημιουργία.
    Στους αρχαίους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς πολιτισμούς, τα ψηφιδωτά, όπως αυτά που βρέθηκαν, χρησίμευαν στην διακόσμηση των σπιτιών και για να δηλώσουν οι άνθρωποι τα ενδιαφέροντά τους.
    Τα ευρήματα αυτά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
    Η ίδια η πόλη Ζεύγμα έχει από μόνη της μια μεγάλη και πλούσια ιστορία.
    Ιδρύθηκε από ένα εκ των διοικητών του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 3ο π.Χ. αιώνα και περίπου 250 χρόνια αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.
    Θα ήταν μια σημαντική πόλη για πολλούς αιώνες, γεφυρώνοντας τα σύνορα μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα δυτικά και της Περσικής Αυτοκρατορίας στα ανατολικά.
    Το 253 π.Χ κατακτήθηκε από τους Πέρσες και μετά ξεκίνησε η παρακμή της.
    Σήμερα, όμως, χάρη στην αφοσίωση των αρχαιολόγων έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτά τα εκπληκτικά ψηφιδωτά.

    Τα εκπληκτικά αυτά μωσαϊκά έχουν κατασκευαστεί από κομμάτια χρωματιστού γυαλιού.
    Εκτός από τα ψηφιδωτά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης κατασκευές, κοσμήματα και εργαλεία καθημερινής χρήσης, όπως μαγειρικά σκεύη.
    Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς οι αρχαιολόγοι θέλουν να σώσουν ό,τι μπορούν από μια ενδεχόμενη πλημμύρα.
    Ευτυχώς για εμάς οι αρχαίοι αυτοί θησαυροί είναι σε θέση να αγαπηθούν από τις μελλοντικές γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου