Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

''Πανάκριβες'' οι λύσεις για τα κόκκινα δάνεια



''Πανάκριβες'' οι λύσεις για τα κόκκινα δάνεια
Για τους…. ‘’συνεργάσιμους δανειολήπτες’’.
Σας το ξαναέγραψα, πολλές φορές.
Το κέρδος, είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ !
ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ !
     «Όμηρος» στο ίδιο του το σπίτι θα γίνει ο δανειολήπτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο.
    Οι «λύσεις» που θα προχωρήσουν στο πλαίσιο διευθέτησης των μή εξυπηρετούμενων δανείων ουσιαστικά θα εγκλωβίσουν τους ιδιοκτήτες σε ένα...ταξίδι αποπληρωμής χωρίς τελειωμό. Η λογική όλων των «προτάσεων» που θα γίνουν προς τους δανειολήπτες συγκλίνουν στο εξής: «βλέποντας και κάνοντας».   Δηλαδή, ουσιαστικά εμπεριέχουν μια διευκόλυνση –με την έννοια της μικρότερης μηνιαίας δόσης- για το επόμενο χρονικό διάστημα και πρακτικά μεταθέτουν το πρόβλημα της αποπληρωμής του δανείου στα επόμενα χρόνια, ακόμη και στις επόμενες γενιές.
    Ποιες είναι οι προτάσεις που αναμένεται ότι θα γίνουν στους δανειολήπτες; Η πρώτη έχει να κάνει με την χρονική επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής, ακόμη και πέραν των 75 ετών (π.χ 80 ετών). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο σημερινός 50άρης χρωστάει 150.000 ευρώ και έχει 15 χρόνια ακόμη μπροστά του για να αποπληρώσει.  Αυτό το δάνειο, βγάζει δόση της τάξεως των 965 ευρώ τον μήνα. Αν η διάρκεια αποπληρωμής παραταθεί στα 30 χρόνια –που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει μέχρι τα 80 του- η δόση πέφτει στα 554 ευρώ. Τι πρακτικά θα γίνει με αυτή τη ρύθμιση;
    Για να γλιτώσει ο δανειολήπτης περίπου 400 ευρώ τον μήνα, θα πληρώσει τελικώς 199400 ευρώ για να αποπληρώσει μια οφειλή 150.000 ευρώ ενώ αν επέμενε να πληρώσει μέχρι τα 65 του, θα κατέβαλε 173.700 ευρώ. Δηλαδή, η προσωρινή μείωση της δόσης και το συνολικό κόστος ανεβάζει και τον κίνδυνο να μεταβιβαστεί...χρέος στην επόμενη γενιά πολλαπλασιάζει.
    Αντίστοιχο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει αν αναληθεί και η δεύτερη λύση που θα προταθεί στους δανειολήπτες: «πάγωμα» ενός μέρους του δανείου και εξυπηρέτηση μόνο του υπολοίπου. Και αυτή η πρόταση πρακτικά αποσκοπεί στο να κερδιθεί χρόνος. Διότι το «παγωμένο» τμήμα του δανείου κάποια στιγμή θα ξεπαγώσει και θα πρέπει και αυτό να αποπληρωθεί. Ύστερα από τρία, 5 ή 10 χρόνια, αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τράπεζα. Το σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή θα «ξεπαγώσει».
    Συμπέρασμα; Όλες οι προτάσεις που θα κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν το απόθεμα των κόκκινων δανείων, θα έχουν κόστος για τον δανειολήπτη». Απλώς ο λογαριασμός θα έρθει αργότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου