Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Κάποτε ήταν ένα όμορφο Ελληνικό νησί, που το έλεγαν Λέσβο…



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κάποτε ήταν ένα όμορφο Ελληνικό νησί, που το έλεγαν Λέσβο…
    Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Αντώνη Μακροδημήτρη, την παρακάτω επιστολή με θέμα: Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας Αντιμετώπισης Πυρκαγιών, Μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση Παράτυπα Εισερχόμενων Μεταναστών, εισηγούμενος να κηρυχθεί άμεσα η Λέσβος σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
    Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Λέσβου, έχει ως εξής:
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
ΘΕΜΑ: Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας (Αντιμετώπισης Πυρκαγιών, Μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση Παράτυπα Εισερχόμενων Μεταναστών.
ΣΧΕΤ: α. Ν. 3013/2002/ΦΕΚ 102 Α΄.
           β. 3852/2010/ΦΕΚ 87 Α΄.
           γ. Ν. 4249/2014/ΦΕΚ 73 Α΄.
Ιστορικό:
    α. Σας γνωρίζουμε ότι, τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000.
    β. Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων με αποτέλεσμα την παρούσα στιγμή να συναθροίζονται στον Επιβατηγό Λιμένα Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.
    γ. Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών.
    δ. Η σύνθεση της κατάσταση των μεταναστών είναι γνωστή προς όλους και Δεν κρίνεται σκόπιμη η περεταίρω ανάλυση.
    ε. Η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών και προέρχονται:
          (1). Από τη εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων.
          (2). Από τις μεταξύ τις φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις.
          (3). Από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
          (4). Από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.
          (5). Από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση.
          (6). Από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης.
Αιτιολογικό:
    Επειδή η ροή προσέλευσης Παράτυπα Εισερχόμενων Μεταναστών βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
    Επειδή το πρόβλημα θα διογκωθεί και ιδιαίτερα τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες.
    Επειδή πρέπει να προστατευτεί ο τοπικός πληθυσμός.
    Επειδή πρέπει να προστατευτούν οι ίδιοι οι μετανάστες.
    Επειδή η όλη κατάσταση και η αδυναμία διαχείρισή της οδηγεί στα όρια της κοινωνικής έκρηξης.
    Επειδή η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των πυλών έχοντας ήδη εμφανιστεί τα  πρώτα κρούσματα.
    Επειδή το όλο θέμα τείνει να λάβει μορφή με μη ανατρέψιμες συνέπειες.
    Επειδή ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο τον δυνατοτήτων του.
    Επειδή πρόκειται για ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις Τοπική Καταστροφή Μεγάλης Έκτασης.
Αποφατικό:
    Για όλα τα παραπάνω και με γνώμονα ότι:
         α. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι του κράτους.
         β. Πρέπει να εφαρμοστεί ο χάρτης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
         γ. Πρέπει να περιφρουρηθεί  η υγεία και η κοινωνική ηρεμία του νησιού.
         δ. Πρέπει οι μετανάστες να τύχουν της επιβαλλομένης ανθρώπινης μεταχείρισης.
         ε. Πρέπει η όλη διαχείριση στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και τον ΠΑΜΑ/ΠΣΕΑ.
Εισηγούμαστε:
             (1). Να κυρηχθεί άμεσα το νησί σε Κατάσταση Έκτακτης ανάγκης.
             (2). Να επέμβει άμεσα η Πολιτεία με Δυναμικό και Μέσα.
             (3). Να καθορισθεί Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο (Εθνικό) και να αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
             (4). Να εγκατασταθεί στο νησί (εάν απαιτείται) Κοινοτικός Επίτροπος ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων, σε συνεργασία με την ΕΕ.
             (5). Να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα νέος καταυλισμός (εκτός αστικού ιστού) και να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.(Υφίσταται Πρόταση)
             (6). Να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων
    Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας διότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, το φαινόμενο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις.
-Ο-
Δήμαρχος Λέσβου
Οι λαθρομετανάστες είναι χειρότεροι από ακρίδες. Από όπου περνάνε, δεν φυτρώνει χορταράκι.
Δεν χρειάζεται να πάτε στη Μυτιλήνη για να διαπιστώσετε την αλήθεια των καταγγελομένων. Αρκεί μια βόλτα ( για όσους τολμούν ακόμα να κάνουν βόλτα εκεί ) στο Πεδίο του Άρεως, από όπου ‘’αποχώρησαν’’, για να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα.
Με μία σκληρή ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυτιλήνης Σωτήρης Ζαμτράκης, δίνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εικόνα του λιμανιού της Μυτιλήνης το οποίο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τελεί υπό πλήρη κατάληψη, καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για το επιβατικό κοινό και ζητά να κηρυχθεί ο Νομός Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Διαβάστε την ανακοίνωση – καταπέλτη του κ. Ζαμτράκη.

 
    Έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Λέσβο καθώς το ζήτημα των λαθρομεταναστών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στο νησί καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, με τις αρχές να υπολογίζουν ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών ξεπερνά τις 11.000. Ωστόσο από αυτούς μόνο οι 3 χιλιάδες έχουν καταγραφεί, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στους ίδιους του λαθρομετανάστες που περιμένουν εναγωνίως την καταγραφή τους ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
    Συν τοις άλλοις τα πλοία τα οποία έχουν αναλάβει το έργο της μεταφοράς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το πλήθος των λαθρομεταναστών που έχουν πλέον κατακλύσει το νησί.
    Το μεσημέρι της Κυριακής, με 1.740 λαθρομετανάστες απέπλευσε από τη το πλοίο «Tera Jet». Περί τις 6 το απόγευμα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέπλευσε από τη Μυτιλήνη μεταφέροντας στον Πειραιά περίπου 1.680 άτομα. Άλλα 800 άτομα είχε επιβιβάσει από τη Σάμο.
    Υπολογίζεται ότι το Σάββατο έφτασαν στον νησί της Λέσβου περίπου 2.600 νέοι λαθρομετανάστες οι κατάφεραν να καταγραφούν ενώ άλλοι 2.000 περίπου δεν μπόρεσαν να πιστοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
    Συν τοις άλλοις συνεχείς είναι οι συγκρούσεις των τοπικών αρχών με τους λαθρομετανάστες που συνεχίζουν να παραμένουν στο νησί με καθημερινά επεισόδια να εκτυλίσσονται έξω από τα γραφεία του Λιμενικού Σώματος. Την Κυριακή εξαγριωμένοι λαθρομετανάστες ξήλωσαν τα κιγκλιδώματα έξω από το Λιμεναρχείο με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τραυματισμοί.
    Δύο διμοιρίες μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ, μετέβησαν μετά το μεσημέρι από την Αθήνα, στην Λέσβο και στην Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις που καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή λαθροπροσφύγων.
    Οι ενισχύσεις έφτασαν στα νησιά, με ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, με εντολή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου, ύστερα και από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη κατά την ταυτοποίηση και την προσπάθεια των λαθρομεταναστών να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, που αποτελεί την πόρτα για τον προορισμό τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
    Όπως δήλωσε στο
ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φιλιππάκος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε., τόσο για την υποδοχή και προώθηση των λαθρομεταναστών, αλλά και προς την πλευρά της Τουρκίας, απ' όπου καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.
    Για τον λόγο αυτό, πιθανότατα την
Πέμπτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας θα περιοδεύσει για μια ακόμα φορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα έχει συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου