Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ.



ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ.
Ευάγγελος Γριβάκος.
    Αλλόφρονες και αιφνιδιασμένοι  οι λιγοστοί και ελληνικής καταγωγής κάτοικοι του χωριού Δρυμμάδες  Χειμάρας, τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου 2015, πετάχτηκαν από τα σπίτια τους όταν άκουσαν  τους εκκωφαντικούς θορύβους των μηχανημάτων της πολεοδομικής αστυνομίας η οποία, με «πρωτοβουλία» του Δήμου Χειμάρας, προέβαινε στην ανίερη πράξη της κατεδάφισης του Ι. Ναού του Αγ.Αθανασίου του χωριού, με το ψευδές επιχείρημα ότι είχε ανεγερθεί αυθαίρετα, χωρίς άδεια, το 1994.
    Ο ίδιος Ναός είχε κατεδαφισθεί – όπως και πολλά άλλα ιερά κτίσματα σε ολόκληρη την Αλβανία - και επί καθεστώτος Εμβέρ Χότζα, αλλά μετά την πτώση του καθεστώτος, είχε ανεγερθεί εκ νέου με πρωτοβουλία των κατοίκων. Και το μεν τότε καθεστώς ήταν αθεϊστικό (όχι ανεξίθρησκο), σήμερα, όμως, το δημοκρατικά διακυβερνώμενο Αλβανικό Κράτος, εν όψει, μάλιστα, της επιδιωκόμενης εντάξεώς του στην ΕΕ, είναι αδιανόητο να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες είναι τελείως  αντίθετες προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
    Από ελληνικής πλευράς ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η καταστροφή ιερών τόπων ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής από  τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στην γειτονική Αλβανία. Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος (!!)…….». Εις απάντηση της παραπάνω δήλωσης,   ο πρωθυπουργός της Αλβανίας  Εντι Ράμα, φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ότι «… θα πάρει λίγο καιρό στην Ελλάδα να καταλάβει ότι η Αλβανία δεν δέχεται κηδεμονία (!!)». Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Ράμα δεν διαθέτει την πολιτική ευαισθησία  να αντιληφθεί ότι εκθέτει διεθνώς την Χώρα του χαρακτηρίζοντας ως «κηδεμονία» το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδος να αντιδράσει σθεναρά στην πολιτική καταπάτησης των θρησκευτικών και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας εντός της Αλβανικής Επικράτειας.
    Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη  Εκκλησία της Αλβανίας -  η οποία, σημειωτέον, πολύ καιρό  πριν από την κατεδάφιση  είχε σαφώς  δηλώσει ότι προτίθετο να προβεί σε επισκευές του Ναού, θεωρώντας Αυτόν δικό της περιουσιακό στοιχείο βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων -  καταδίκασε τα όσα συνέβησαν στους Δρυμάδες, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για γεγονότα «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης» και παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πιστούς «να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να παραμείνουν αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά  την υπεράσπιση του Ναού».
    Επί πλέον η Εκκλησία της Αλβανίας, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι η μόνη Αρχή αναγνωρισμένη δια νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση (σημ. συντ.: συνεπώς και τη κατάργηση) των ορθοδόξων χώρων λατρείας και υπενθυμίζει ότι σε καμία επίσημη «Λίστα Πολιτιστικών Μνημείων»  του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Μνημείων ή άλλου παρεμφερούς Ιδρύματος της Αλβανίας, δεν είναι καταχωρημένος ο συγκεκριμένος Ναός ως « πολιτιστικό μνημείο»,  όπως ισχυρίζονται το Αλβανικό Κράτος και ο Δήμος Χειμάρας, προφανώς για να διεκδικήσουν τίτλους κυριότητος επί του κτίσματος του Ναού και να δικαιολογήσουν την κατεδάφισή του.
    Τέλος, με επίκληση του ν.1057/20-1-2009 «Για την επικύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο)των χώρων λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος, η Εκκλησία της Αλβανίας κάλεσε το Αλβανικό Κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από τον Νόμο και την ηθική τάξη.
    Αξιότιμε κ. Εντι Ράμα. Από το άνοιγμα των ελληνο-αλβανικών συνόρων και μετέπειτα, δεκάδες χιλιάδες Αλβανών  συνέρρευσαν στην Ελλάδα, αναζητούντες μια καλύτερη ζωή. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλος αυτός ο πληθυσμός – καίτοι ποτέ δεν αποτέλεσε «μειονότητα » (υπό την νομική έννοια της λέξεως) μέσα στην Ελληνική Επικράτεια -  έγινε υπερβαλλόντως  σεβαστός από το Ελληνικό Κράτος Δικαίου ως προς τα παντοειδή δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένης και της θρησκευτικής ελευθερίας του. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον, γιατί και το Αλβανικό Κράτος δεν πράττει το ίδιο και με τον Ελληνισμό της Βορ. Ηπείρου, ο οποίος μάλιστα (Ελληνισμός) προϋπήρξε και μεγαλούργησε κάποιους αιώνες προτού η Αλβανία αναδειχθεί σε κρατική οντότητα. Ενέργειες όπως η αυθαίρετη κατεδάφιση ενός ιερού χώρου θρησκευτικής λατρείας, όχι μόνο παραβιάζουν διεθνείς Συνθήκες αλλά και στέλνουν προκλητικά μηνύματα προς τον πολιτισμένο κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Οικογένεια στους κόλπους της οποίας η Χώρας σας επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου