Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ο FREEDOM FLOTILLA, Η ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ!!



Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*
    Μέσα στο τραγικό  οικονομικό αδιέξοδο της Ευρωζώνης   και τους κινδύνους που εμπεριέχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, ένα γεγονός που έχει την ιδιαίτερη σημασία του περνάει απαρατήρητο και θα γίνει γνωστό όταν συμβεί το «ατύχημα».
    Είναι η τρίτη  προσπάθεια ακτιβιστών, να  σπάσουν  το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ονομαζόμενο  Freedom Flotilla (Στολίσκο Ελευθερίας), ο οποίος έχει σαλπάρει από διάφορα λιμάνια της Ευρώπης (Κρήτη, Κροατία),  μεταφέροντας φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, και φωτοβολταϊκά πάνελ στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους. Τα δρομολόγια των πλοίων, οι αναχωρήσεις των και διάφορες άλλες λεπτομέρειες, όπως πότε θα φθάσουν στην περιοχή, δεν γίνονται γνωστά, για λόγους μυστικότητας, με σκοπό να αιφνιδιάσουν τις Ισραηλινές αρχές, κάτι βέβαια που δεν πρόκειται να γίνει, καθόσον οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι και τους περιμένουν
    Η υπόθεση του στολίσκου έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2010, όταν είχε τραγικά αποτελέσματα. Τότε υπό την αιγίδα, υποστήριξη και σχεδιασμό της Τουρκίας, με εντολές του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, που ήθελε να επιδείξει την ηγεμονική πολιτική του,  ο πρώτος στολίσκος  ελευθερίας, με πολλά πλοία και με επικεφαλής το τουρκικό πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ  απέπλευσε προς την Γάζα, για να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό από τους Ισραηλινού. Τότε αγνοώντας τις  υποδείξεις του Ισραηλινού ναυτικού να σταματήσουν και να μην προχωρήσουν, αρνήθηκαν να αλλάξουν πορεία και  δέχθηκαν επίθεση Ισραηλινών κομάντος, που κατέλαβαν το πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ με τραγικό απολογισμό 9 τούρκους πολίτες νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το περιστατικό αυτό κατέστρεψε ολοσχερώς τις Ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις και έκτοτε παραμένουν έτσι, ανύπαρκτες έως εχθρικές. Το 2011 έγινε προσπάθεια ξανά με νέο στολίσκο, η οποία είχε άδοξο τέλος όταν τα ελλιμενισμένα πλοία του στολίσκου σε Ελληνικό λιμάνι, υπέστησαν δολιοφθορά και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Έτσι τώρα για τρίτη φορά γίνεται προσπάθεια να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό με διασπορά των πλοίων, για καλύτερα αποτελέσματα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής είναι το σουηδικό πλοίο Marianne, το οποίο είχε αποπλεύσει από κροατικό λιμάνι προ δύο ημερών και  την Κυριακή  βρισκόταν σε απόσταση περίπου 200 μιλίων από την Γάζα.  Τρία από τα πλοία που συμμετέχουν στον «Στολίσκο ελευθερίας 2015» ήσαν ελλιμενισμένα σε λιμάνι της Κρήτης και προ ημερών έγινε απόπειρα δολιοφθοράς στο ένα εξ αυτών, με αποτέλεσμα να μην δύναται να συμμετάσχει. Ο Dror Feiler, ακροαριστερός φιλο-παλαιστίνιος ακτιβιστής και Ισραηλινός υπήκοος που κατοικεί στη Σουηδία, δήλωσε στον Ρ/Σ αλ-Σαμς ότι άγνωστος προέβη σε δολιοφθορά στις  προπέλες ενός πλοίου του στολίσκου, ενώ αυτό βρισκόταν σε ελληνικό λιμάνι. «Δεν ξέρουμε ποιος είναι», είπε ο Feiler. «Αλλά αυτό το άτομο έκανε κατάδυση και σαμποτάρισε την έλικα, οπότε έπρεπε να βρούμε άλλο σκάφος». Ο Feiler είπε, τέλος,  ότι ο στολίσκος των τριών πλοίων, όπου συμμετέχουν περίπου 70 ακτιβιστές, βρίσκεται επί του παρόντος στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη. 
    Τα υπόλοιπα δύο απέπλευσαν, αλλά παρενέβησαν οι Ελληνικές αρχές και τα ανάγκασαν να επιστρέψουν πίσω.  Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, οι ακτιβιστές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν με μια μικρή λέμβο τρεις επιβάτες στο Σουηδικό πλοίο Marianne. Οι τρεις αυτοί ακτιβιστές ήσαν το μέλος της Κνεσέτ  Basel Ghattas, του κόμματος της  Αραβικής λίστας, ο  δημοσιογράφος Ohad Hemo,  ανταποκριτής του  Channel 2 TV και ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Moncef Marzouki.
      H ελληνική Πρωτοβουλία « Ένα Καράβι για τη Γάζα»   συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 για να συμμετάσχει στο εγχείρημα του Στολίσκου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla) για το σπάσιμο  του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή Ελλήνων ακτιβιστών σε παρόμοιες αποστολές του Free Gaza Movement.
    Όπως λένε οι συμμετέχοντες που προέρχονται από διάφορες χώρες, στόχος τους είναι να δείξουν αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες.  «Αυτοί που έχουν ανάγκη, αυτοί που είναι σε κίνδυνο είναι οι Παλαιστίνιοι. Γι’ αυτό πρέπει να τους βοηθήσουμε. Πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εχθροί του Ισραήλ», λέει o Έλληνας γιατρός, Οδυσσέας Βουδούρης.  «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται μη βίαιη αντίσταση για να μην τους δώσουμε καμία δικαιολογία να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον μας. Αν το κάνουν σε διεθνή ύδατα, τότε αυτοί είναι που θα παραβιάσουν το νόμο και όχι εμείς», λέει ένας από τους ακτιβιστές.
    Ο Δρ Mazen Kahel, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εκστρατείας  για το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας δήλωσε ότι «σκοπός τους είναι να φθάσουν στην Γάζα με κάθε τρόπο, ώστε να δώσουν το μήνυμα της νίκης  για την  ανθρωπότητα, βοηθώντας τους αποκλεισμένους 1,5 εκατ. Παλαιστίνιους στην λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι απειλούνται με αργό θάνατο».  Βέβαια οι απόψεις του περί υποσιτισμού και αργού θανάτου των Παλαιστινίων στην Γάζα είναι υπερβολικές  και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Δήλωσε ακόμη ότι «είναι προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι  σε κάθε πιθανό σενάριο και θα αποφύγουν πλήρως κάθε  βίαιη πράξη». Στην Γάζα οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι και έτοιμοι να υποδεχθούν τον στολίσκο και πολλά παιδιά περιμένουν στην παραλία με φώτα και δαυλούς, που σηματοδοτούν και τον μήνα του Ραμαζάν.
    Βέβαια οι Ισραηλινοί ήδη τους παρακολουθούν από θαλάσσης και αέρος, καθώς και τις επικοινωνίες των. Ποια θα είναι η κατάληξη και της τρίτης αυτής προσπάθειας θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι η αποτυχία να προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας. Το σενάριο είναι γνωστό και έχει εφαρμοστεί σε προηγούμενες προσπάθειες . Το Ισραηλινό ναυτικό θα τους πλησιάσει όταν θα φθάνουν σε μια απόσταση 70-80 ΚΜ από τις ακτές και θα τους καλέσουν να αλλάξουν πορεία. Όταν αυτοί θα αρνηθούν τότε τα πολεμικά πλοία θα προσεγγίσουν, θα τους δέσουν με σχοινιά και θα τους ρυμουλκήσουν στο Ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, όπου θα τους ανακρίνουν και θα ξεφορτώσουν τα πλοία. Ότι προορίζεται για την Γάζα θα μεταφερθεί με φορτηγά και θα παραδοθεί στους Παλαιστίνιους, αφού ελέγξουν τα υλικά, ώστε να μην υπάρχουν αυτά που απαγορεύονται, όπως όπλα, πυρομαχικά, υλικά για κατασκευή πυρίτιδας κλπ. Σε περίπτωση που το πλοίο είναι αρκετά μεγάλο και δεν μπορεί να το ελέγξουν και να το ρυμουλκήσουν, τότε Ισραηλινοί κομάντος θα προσγειωθούν στο κατάστρωμα του πλοίου, θα πάρουν τον έλεγχο του πλοίου και θα το οδηγήσουν στο λιμάνι του Ασντότ. Σε περίπτωση που θα προκληθεί αντίσταση και χρησιμοποιηθεί βία, τότε οι Ισραηλινοί κομάντος θα κάνουν χρήση κάθε μέσου, ακόμη και πυροβόλων όπλων. Το ανωτέρω σενάριο εφαρμόστηκε στον πρώτο στολίσκο, επί του πλοίου ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ, με τα τραγικά αποτελέσματα που προαναφέραμε.  
    Και το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση, ο έλεγχος των Ισραηλινών και η αποτροπή των πλοίων να προσεγγίσουν στην Γάζα είναι νόμιμο δικαίωμά τους, καθώς προβλέπονται αυτές οι ενέργεις από την Συνθήκη του Σαν Ρέμο, για αυτό κανείς οργανισμός δεν μπορεί να τους καταδικάσει. Έτσι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δούνε τον στολίσκο να ανακόπτεται η πορεία του προς την Γάζα με την παρέμβαση των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και ελπίζουμε και έτσι θα είναι χωρίς θύματα. Το μήνυμα πάντως θα δοθεί.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής
www.analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου