Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Εξώδικη διαμαρτυρία για το δημόσιο «ΝΑΙ» του Άνθιμου στο δημοψήφισμα



Θεσσαλονίκη: Εξώδικη διαμαρτυρία για το δημόσιο «ΝΑΙ» του Άνθιμου στο δημοψήφισμα
Κάθε καφρίλα, οποθενδήποτε προερχόμενη, είναι κατάπτυστη.
Aφήστε ήσυχο το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης!
Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, η εκκλησία είναι και πάντα ήταν μέλος της κοινωνίας.
Είναι ή δεν είναι η Ελλάδα Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα?
Εάν κάποιοι την θέλουν και μουσουλμανική κτλ, δεν θα τους περάσει.
    Εξώδικη διαμαρτυρία στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, με αφορμή την ανοιχτή θέση που -όπως καταγγέλλεται- πήρε την περασμένη Κυριακή υπέρ του ΝΑΙ ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, έστειλε η Επιτροπή Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), δια του προέδρου της και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, με την παράταξη «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων», Γιώργου Τζαμαδάνη.
    Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά «κάλεσε» τους εκκλησιαζόμενους να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενέργεια που συνιστά «πολιτική παρέμβαση» και «ουδόλως συνάδει με τα αυστηρώς θρησκευτικά του καθήκοντα».
    «Φρονούμε ότι με τη στάση Σας αυτή παραβιάζετε κατάφωρα, αντιθεσμικά και αντιχριστιανικά τα θρησκευτικά και λατρευτικά καθήκοντά Σας, ενώ συγχρόνως κολάζετε το ποίμνιό Σας, προκαλώντας διχασμό των πολιτών», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας.
    Στο ίδιο κείμενο, εγκαλείται ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για την συνεχή πολιτική του ενασχόληση με πρόσχημα το ενδιαφέρον του για την κοινωνία, ενώ γίνεται έκκληση προς το πρόσωπό του να περιοριστεί αποκλειστικά στα θρησκευτικά του καθήκοντα και να απέχει στο εξής από κάθε είδους «παραινέσεις και παροτρύνσεις» πολιτικού χαρακτήρα προς το εκκλησίασμα.
    Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζεται, ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής, επιφυλάσσονται να προσφύγουν στα αρμόδια πολιτικά και εκκλησιαστικά δικαστήρια, όπως επίσης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο, με σκοπό «τη διαφύλαξη του κύρους της θεσμικής θέσης της Εκκλησίας και την αποτροπής διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος που δυστυχώς επιχειρείτε να καλλιεργήσετε...».

1 σχόλιο:

  1. Σχολιάζει ο συντάκτης: "Κάθε καφρίλα, οποθενδήποτε προερχόμενη, είναι κατάπτυστη.
    Aφήστε ήσυχο το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης!
    Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, η εκκλησία είναι και πάντα ήταν μέλος της κοινωνίας.
    Είναι ή δεν είναι η Ελλάδα Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα?
    Εάν κάποιοι την θέλουν και μουσουλμανική κτλ, δεν θα τους περάσει."

    Υβρίζει ως κατάπτυστους κάφρους ολόκληρο το δικηγορικό σύλλογο Θεσ/νίκης τη στιγμή που προσπάθησαν με νόμιμες διαδικασίες να διαφυλάξουν τη νομιμότητα υπέρ της κοινωνίας. Ή μήπως είναι ψέμα πως ο Άγιος παρανομεί καθώς με τις απρόκλητες παρεμβάσεις του επηρεάζει κατά το δοκούν τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και ειδικά τώρα παραμονές δημοψηφίσματος προκαλώντας διχασμό (δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια με αυτόν άποψη), ούτε μπορεί να έχει το αλάθητο του πάπα για να είναι απολύτως σίγουρος ποιο είναι το συμφέρον για την πατρίδα. Αναμφίβολα μεγάλο μέρος των πιστών δυστυχώς επηρεάζεται. "Ε! αφού το είπε ο Δεσπότης έτσι θα είναι". Και όχι μόνο αυτό. Τέτοιες προτροπές από ιεράρχες γνωστοποιούνται στο Πανελλήνιο με τα ανάλογα αποτελέσματα. Για τα περί Ορθοδόξων και Μουσουλμάνων, τα αντιπαρέρχομαι γιατί είναι εκτός του παρόντος. Τέλος κάθε μέλος της κοινωνίας που έχει δικαίωμα, όπως η Εκκλησία, εκφράζει την όποια άποψή στην κάλπη για το ζήτημα του δημοψηφίσματος και όχι προπαγανδίζοντας χωρίς αντίλογο από άμβωνος. Σε διαφορετική περίπτωση εφόσον εκτίθεται δημοσίως, να είναι έτοιμη να υποστεί την όποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή