Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

9.Ανάλυση Κίνησης και Ενεργειακής Κατανάλωσης

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ
9.Ανάλυση  Κίνησης και Ενεργειακής   Κατανάλωσης
Πασχάλης  Π.  Καλούδης Γενικός  Αρχίατρος ε.α. Φυσίατρος  και  Ομοιοπαθητικός
    Η φυσιολογική λειτουργικότητα κάθε ανθρώπου, η ανεμπόδιστη κινητικότητά του και η ευόδωση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής του εκφράζει τη λειτουργική ικανότητά του, ανεξάρτητα από το επίπεδο της υγιεινής του κατάστασης.
    Στα πλαίσια της σφαιρικότητας και της εξατομίκευσης κάθε θεραπείας εκτός από την ενδελεχή κλινική εξέταση απαιτούνται διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, φυσικοθεραπείες, καθοδήγηση, ειδικές τεχνικές, εξειδικευμένες μετρήσεις και ό,τι κρίνει σκόπιμο ο θεράπων ιατρός, προκειμένου να εξασφαλίσει στον ασθενή την αρμόζουσα ποιότητα ζωής και να του διασφαλίσει την επίτευξη των προσωπικών του επιθυμιών και στόχων.
    Μεταξύ των εξειδικευμένων μετρήσεων συγκαταλέγεται και η Ανάλυση  Κίνησης  και  Ενεργειακής  Κατανάλωσης. Η μικροσκοπική συσκευή MiniPal Professional προσφέρει αυτή την ανάλυση. Εφαρμόζεται διακριτικά στην ποδοκνημική άρθρωση ( “αστράγαλο” ) και καταγράφει με ακρίβεια τη θέση και την επιτάχυνση του σώματος κατά διάρκεια του 24ώρου. Η συσκευή αφαιρείται μόνον κατά τη διάρκεια του λουτρού. Η διάρκεια της καταγραφής ποικίλει από πέντε έως δέκα 24ωρα ( η διάρκεια εξασφαλίζει την ακρίβεια και αξιοπιστία της καταγραφής ). Ακολούθως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή εκτυπώνονται τα αποτελέσματα της μέτρησης και ο φυσίατρος τα εξηγεί στον εξετασθέντα και τον καθοδηγεί κατάλληλα.
Η αναλυτική έγγραφη αναφορά περιλαμβάνει :
1. Απεικόνιση της κινητικότητας ( καθιστή θέση / όρθια στάση / απλή κίνηση / έντονη κίνηση ) ανά ώρα και συνολικά κάθε 24ωρο
2. Υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης ( σε kcal και METs/h ) του εξεταζόμενου ανά ώρα και συνολικά για όλες τις ημέρες της καταγραφής.
3. Αριθμό βημάτων ανά ώρα, ανά 24ωρο και συνολικά.
4. Ποιοτική ανάλυση του βαδίσματος : κατανομή διάρκειας κίνησης ανάλογα με την ταχύτητα του βηματισμού.
5. Υπολογισμό της χρονικής διάρκειας της σημαντικής κινητικότητας (moderate activity), δηλαδή της διάρκειας της κίνησης κατά την οποία καταναλώνεται ενέργεια ( θερμίδες ).
6. Στατιστική ανάλυση των μεταβάσεων από την καθιστή θέση στην όρθια στάση και αντίστροφα. Επίσης, ανάλυση του χρόνου κατάκλισης, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων κατά τα οποία τα σκέλη έχουν οριζόντια θέση.
    Η εξέταση επαναλαμβάνεται μία ή περισσότερες φορές, ανάλογα με τις ανάγκες παρακολούθησης του κάθε εξεταζόμενου.
    Η εξατομικευμένη προσέγγιση και η σφαιρική αντιμετώπιση εξασφαλίζει την ορθολογικότερη λύση κάθε άμεσου ή έμμεσου κινητικού ή και ενεργειακού προβλήματος, αλλά και διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του ανθρώπου που εξετάζεται.
Εφαρμογές
    Η ως ανωτέρω περιγραφείσα πραγματική καταγραφή και ανάλυση της κίνησης και της ενεργειακής κατανάλωσης έχει τις ακόλουθες εφαρμογές :
Α. Παρακολούθηση πορείας προγραμμάτων κινητικής αποκατάστασης και αποθεραπείας ασθενών με οξέα, υποξέα ή χρόνια προβλήματαδηλαδή ασθενών με αθλητικές ή άλλες κακώσεις, αρθρίτιδες, τενοντίτιδες, μυαλγίες, δυσκαμψίες, ατροφίες, δισκοπάθειες, νευρομυικές διαταραχές, γενικευμένες εκφυλιστικές παθήσεις, αγγειακές δυσλειτουργίες, ρευματικά νοσήματα, ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και άλλες παθήσεις, τραύματα και βλάβες ).
Β. Παρακολούθηση μετεγχειρητικής αποθεραπείας ( ασθενών με παθήσεις ή κακώσεις των περιφερικών νεύρων, με παθήσεις ή κακώσεις του μυοσκελετικού και με αγγειακές βλάβες ).
Γ. Παρακολούθηση πορείας προγραμμάτων κινητικής αποκατάστασης και αποθεραπείας  καρδιοπαθών, διαβητικών, πασχόντων εξ οστεοπορώσεως  ή άλλων ασθενών, οι οποίοι έχουν ανάγκη αύξησης της κινητικότητάς τους.
Δ. Παρακολούθηση πορείας προγραμμάτων κινητικής αποκατάστασης και αποθεραπείας ασθενών μετά μακρά νοσηλεία, συννοσηρότητα ή πολλαπλές επιβαρύνσεις.
Ε. Επαναδραστηριοποίηση ανθρώπων, οι οποίοι διάγουν καθιστική ζωή και έχουν ανθυγιεινές συνήθειες.
Στ. Έλεγχος προόδου προγραμμάτων μείωσης του σωματικού βάρους.
Ζ. Έλεγχος προόδου προγραμμάτων άσκησης / εκγύμνασης.
    Η φυσιατρική εκτίμηση κάθε ασθενή απαιτεί τον καθορισμό απόλυτα εξατομικευμένων και ρεαλιστικών στόχων θεραπείας.
    Η τελική λειτουργική απόδοση του ανθρώπου αποδεικνύεται από το βαθμό επανένταξής του στην κοινότητα στην οποία ζεί και δημιουργεί.
    Η Φυσική Ιατρική Αποκατάσταση προωθεί την εξατομικευμένη θεραπεία και αποθεραπεία, αλλά και τη σφαιρική κατάκτηση της λειτουργικής επάρκειας κάθε πάσχοντος, σύμφωνα με αποδεδειγμένα πραγματικούς θεραπευτικούς στόχους και ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες του.
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ
ΙΛΙΣΙΩΝ 4, ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ
ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ 37, ΚΑΜΑΡΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
210-62.55.453  /  69.44-57.57.59
ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ :http://www.omoiopathitiki-kaloudis.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου