Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ


Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ
http://www.iefimerida.gr
    Την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ.
    Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντάς του πως η συνάντηση στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου δεν θα πραγματοποιηθεί.
    Ο Τραμπ χαρακτηρίζει ακατάλληλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δοκιμάζει τα όρια της υπομονής του.
    «Ανυπομονούσα να σας συναντήσω», αναφέρει και προσθέτει: «Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.
    Στην ίδια επιστολή τονίζεται η «ισχύς» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
    Ο Τραμπ υπενθυμίζει πως εάν ο Κιμ αναφέρεται στις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας του «οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
    Απευθυνόμενος προσωπικά στον Κιμ ο Τραμπ άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συναντησης στο μέλλον. «Ένιωσα ότι χτιζόταν ένας υπέροχος διάλογος μεταξύ μας και τελικά μόνον ο διάλογος είναι που μετρά. Προσβλέπω σε μια συνάντησή μας».
    Ο Τραμπ ευχαρίστησε επίσης τον Κιμ που απελευθέρωση τρεις Αμερικανούς κρατούμενους τον περασμένο μήνα υπογραμμίζοντας: «Ήταν μια υπέροχη χειρονομία, που εκτιμήθηκε δεόντως».
    «Εάν αλλάξτε γνώμη σχετικά με αυτήν την τόσο σημαντική σύνοδο, σας παρακαλώ μην διστάσετε να με καλέστε ή να μου γράψετε», γράφει στην επιστολή ο Αμερικανός πρόεδρος.
    «Η οικουμένη, και ειδικά η Βόρεια Κορέα, έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία για μακρόπνοη ειρήνη και μεγάλη ευημερία», συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια «πραγματικά θλιβερή στιγμή στην ιστορία».
    Η απόφαση του Τραμπ για την ακύρωση της συνάντησης, ανακοινώθηκε λίγο μετά την καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. 
Το παρασκήνιο της απόφασης Τραμπ
    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αποφάσισε να μη συναντήσει τον Κιμ, επειδή η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε «πολιτική μαριονέτα» τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και «βλακώδη» τον παραλληλισμό που έκανε μεταξύ της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.
    «Δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξη μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου», είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα η Τσόε Σον Χούι. Και προσθεσε:
    «Με τα σχόλια που κάνουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί πολιτικοί, που δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα και συγκρίνουν τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη και την τραγική της μοίρα, σκέφτομαι ότι δεν μας ξέρουν και τόσο καλά. Για να δανειστώ τα λόγια τους, μπορούμε και εμείς να κάνουμε τις ΗΠΑ να γευτούν μια τρομερή τραγωδία, που δεν έχουν ζήσει, ούτε φανταστεί μέχρι σήμερα».
    «Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», διεμήνυσε.
    Οι δηλώσεις αυτές και ειδικά η στοχοποίηση του Πενς εξόργισαν τον Τραμπ και τους συνεργάτες του και θέλησαν να απαντήσουν με αυτό τον τρόπο, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές στο Λευκό Οίκο.
Σοκ στις αγορές
    Η ανακοίνωση της ακύρωσης της συνόδου κλόνισε την αμερικανική αγορά.
    Ο Dow Jones υποχώρησε 150 μονάδες μετά την ανακοίνωση, ενώ οι Goldman Sachs και Chevron οδηγούνται χαμηλότερα.
   Ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε κατά 0,6% καθώς η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου κατέστρεψε τα ενεργειακά αποθέματα.
    Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,5% εν μέσω ζημιών στην Apple, Amazon, Microsoft και Intel.
Η επιστολή Τραμπ στον Κιμ Γιόνγκ Ουν:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου