Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ρήξη στην Ιταλία: Ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης


Ρήξη στην Ιταλία: Ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
    Ολοταχώς για εκλογές φαίνεται πως οδεύει η Ιταλία η οποία βυθίστηκε σε νέα πολιτική κρίση.
    Ο Σέρτζιο Ματαρέλα έθεσε βέτο για την επιλογή του Πάολο Σαβόνα τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
    Στο δραματικό διάγγελμά του ο κ. Ματαρέλα προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία τις επόμενες ώρες.
Εντολή για κυβέρνηση τεχνοκρατών στον Κοταρέλι
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός πρόεδρος έχει καλέσει αύριο Δευτέρα τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν επικεφαλής του Οικονομικού Παρατηρητηρίου της Ιταλίας και όπως όλα δείχνουν θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
    Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.
    Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.
Ματαρέλα: Εστειλα μήνυμα για την αξιοπιστία της χώρας
    «Δέχθηκα όλες τις προτάσεις για τους υπουργούς εκτός από μία, αυτή του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η θέση στέλνει μήνυμα σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας», δήλωσε στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Ματαρέλα και πρόσθεσε πως απέρριψε το plan B του Σαβόνα για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.
    Οπως εξήγησε ο κ. Ματαρέλα, ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
    Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε πως έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.
    «Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. οφείλω να διαφυλάξω τις οικονομίες των Ιταλών» είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα
    Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.
Κόντε: Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια
    Αμέσως μετά, ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.
    «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.
Τζεντιλόνι: Τώρα πρέπει να σώσουμε τη χώρα
    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», είπε.
Ντι Μάιο: Γιατί να ψηφίζουμε αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης
    Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή καθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη».
    «Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;»
    Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.
    Νωρίτερα, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.
Τελεσίγραφο Σαλβίνι: Εάν δεν γίνει δεκτός ο Σαβόνα, πάμε σε εκλογές
    Τους φόβους για ρήξη επιβεβαίωσε ο Ματτέο Σαλβίνι, μιλώντας σε συγκέντρωση. Ο γραμματέας της Λέγκα υπεραμύνθηκε της επιλογής του Παόλο Σαβόνα και δήλωσε πως η μη έγκρισή του σημαίνει νέες εκλογές.
    «Εχουμε Δημοκρατία,. Τα ονόματα των υπουργών αποφασίζονται από τον ιταλικό λαό, και όχι από Γερμανούς, Γάλλους ή Πορτογάλους», δήλωσε ο Σαλβίνι.
    «Χωρίς τον Σαβόνα στο υπουργικό, ετοιμαζόμαστε για νέες κάλπες», πρόσθεσε.
    «Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
    «Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.
    «Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
    Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει όλη η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης και όπως διαρρέεται από το προεδρικό μέγαρο, δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Σαβόνα, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου