Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δει τον Μάιο η Θεσσαλονίκη


Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δει τον Μάιο η Θεσσαλονίκη
 Από parallaxi
    Ο Μάιος φέρνει μοναδικές παραστάσεις στις θεατρικές σκηνές της πόλης και σας δίνει επιλογές να περάσετε τα βράδια σας με δυνατά έργα του σανιδιού. Δείτε τα δυναμικότερα θεατρικά έργα που θα ανοίξουν αυλαία στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον μήνα.
Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
    Το ΚΘΒΕ ετοιμάζει πληθώρα παραστάσεων για τον Μάιο, με κάποιες αγαπημένες να επιστρέφουν, καθώς και πολλές σημαντικές μετακλήσεις.
«AFTER THE CAMPSITE»
    Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.
 Σκηνοθεσία, Συγγραφή κειμένου, Σκηνικά, Φωτισμοί: Μιχάλης Σιώνας
Παίζουν: Στεφανία Ζώρα, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης.
*Τετάρτη 2, Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στις 21:00, Βασιλικό Θέατρο
«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ»
    Η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Δε σε ξέχασα ποτέ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια παρουσίαση στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 21.00. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για έναν έρωτα που, μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση. Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που ερμηνεύει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο του Λέοντα Α. Ναρ, που μας θυμίζει πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Ερμηνεία: Σοφία Καλεμκερίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος
*Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 21.00, Ρωμαϊκή Αγορά
«ΑΣΚΗΤΙΚΗ»
    Η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια παράσταση, την Τετάρτη 30 Μαίου, στις 21.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης (διπλή διανομή),Τάσος Ροδοβίτης (διπλή διανομή) και Γιάννης Γκρέζιος (διπλή διανομή)
*Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στις 21.00, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ
«Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ
    Το αριστούργημα του Α. Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», ανεβαίνει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για τέσσερις παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δ. Κανέλλου και με τρεις εξαίρετους ηθοποιούς, την Ελένη Κούστα, τον Τάκη Σακελλαρίου και την Μαρκησία Γαδ. Το έργο που γράφτηκε το 1888 και πραγματεύεται τον έρωτα, την εξουσία, την πάλη των φύλων και την πάλη των τάξεων, ήταν απαγορευμένο για χρόνια. Η δράση του, τοποθετείται τη Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου, μια νύχτα γιορτής, πανηγυριού, χορού, μεθυσιού, ερωτισμού και απογύμνωσης. Στην κουζίνα του αρχοντικού θα ξεκινήσει ένα άγριο παιχνίδι ανάμεσα στην Δεσποινίδα Τζούλια, κόρη του Κόμη, που αναζητά την απόλυτη πτώση και λύτρωση και στον Ζαν, υπηρέτη του Κόμη, που έχει στόχο την άνοδο και την κοινωνική καταξίωση. Ανάμεσα τους η μαγείρισσα Κριστίν, ερωτική αντίζηλος, που ακουμπά το νόημα της ζωής της στο θεό και την εκκλησία. Στο αδυσώπητο παιχνίδι έρωτα και εξουσίας δεν θα υπάρξει νικητής. Η ήττα και των δύο φαίνεται προδιαγεγραμμένη. Η άνοδος του υπηρέτη Ζαν δεν θα έρθει ποτέ, και η λύτρωση της Δεσποινίδας Τζούλιας μοιάζει μια ουτοπία, με μια και μοναδική διέξοδο.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος
Παίζουν: Ελένη Κούστα,Τάκης Σακελλαρίου, Μαρκησία Γάδ
*Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Μαΐου 2018, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 3, Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαϊου 2018, στις 21.15
«ΕΓΩ, Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ» της Νάνση Τουμπακάρη
    Το ΚΘΒΕ, θα φιλοξενήσει στην Κεντρική Σκηνή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, μία παράσταση που παίχτηκε τον προηγούμενο χειμώνα στο Θέατρο ΣΤΟΑ, δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση και για την οποία έχουν γραφεί διθυραμβικά σχόλια. Ένας μονόλογος που έγραψε η Νάνση Τουμπακάρη, βασισμένος στις αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου έτσι όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία» που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ. Η ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού, συμπυκνώνεται μέσα στην εξομολόγηση – συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Όπως λέει ο ίδιος ‘’Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου”. Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια, εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του ερμηνευτή, με σκηνικό και κοστούμια της Λέας Κούση.
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Θανάσης Παπαγεωργίου
*Πέμπτη 10 έως Κυριακή 13 Μαΐου 2018, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Μάϊου, στις 21.00, Κυριακή 13 Μαΐου, στις 20.00
«Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς
    Η ομάδα θεάτρου Ars Moriendi παρουσιάζει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο 19χρονος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο (Franz Ferdinand στα γερμανικά) και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως «η δολοφονία του Σεράγεβο», έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε, λόγω ηλικίας, σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ είναι ένα μπερδεμένο παιδί, θύμα του τόπου και του χρόνου. Ένα αλλοπαρμένο αγόρι που υποστήριζε με πάθος πως «εμείς πρέπει ή να πεθάνουμε στη ζωή ή να ζήσουμε στον θάνατο». Ευαίσθητος, συνεσταλμένος και ασθενικός, ο Γκαβράκο ήθελε να γίνει ήρωας, να μείνει στην ιστορία. Το «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» είναι η ιστορία του. Μια ιστορία συναρπαστική γεμάτη νιάτα και ιδεαλισμό. Μια ιστορία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και εγκλήματα.
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Παίζουν: Δημήτρης Καπετάνιος (Γκαβρίλο Πρίντσιπ), Δημήτρης Κρίκος (Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς), Χρήστος Παπαδόπουλος (Ντανίλο Ίλιτς), Γρηγόρης Πυργιαλάς (Συνταγματάρχης Άπις), Κατερίνα Συναπίδου (Λιούμπιτσα Ίλιτς)
 *Πέμπτη 10 έως Κυριακή 13 Μαΐου 2018, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Μαΐου στις 21:30, Κυριακή 13 Μαΐου στις 19:00, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ μειωμένο Τ. 2315 200 200
«Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού
    Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris παρουσιάζει το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Καλαβριανού, «ΓΡΑΝΑΔΑ», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Η Γρανάδα, «η πόλη του καλού θανάτου», είναι ο τόπος όπου άρχισε να μπλέκεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μία συμφωνία σιωπής, έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής. Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο για 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της, τους σημάδεψε. 500 χρόνια μετά, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: πως από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής, είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη. Η ΓΡΑΝΑΔΑ είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Παίζουν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη
 *Πέμπτη 17 Μαΐου έως Κυριακή 27 Μαΐου 2018, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 17 Μαΐου έως Κυριακή 27 Μαΐου, στις 21.00, Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 10€ φοιτητικό | 8€ ανέργων | 5€ ατέλειες, Τ.2315 200 200
«Αίας» του Σοφοκλή
    Η αρχαία τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, μετά την παρουσίαση της στο θέατρον ‘’Θησείον’’, στο ‘’Από μηχανής Θέατρο’’ και στο φεστιβάλ ‘’Αισχύλεια’’ στην Ελευσίνα, και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, φιλοξενείται από το ΚΘΒΕ, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου. Σ’ ένα ερημικό́ τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από́ το στρατό́. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί́ αυτή́ την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί́ να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός. Την τραγική́ πτώση του ήρωα ακολουθεί́ η πολιτική́, με τη μορφή́ της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μια πολιτική́ εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό́ του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη. Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από́ τείχη. Κοιμάται δίπλα μας.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Παίζουν: Αθηνά́: Νίκη Σερέτη, Οδυσσέας: Σεραφείμ Ράδης, Αίας: Χριστόδουλος Στυλιανού́, Τέκμησσα: Ελεάνα Γεωργούλη, Άγγελος: Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Τεύκρος: Γιώργος Τσιαντούλας, Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης, Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος, Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα, Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Μιχάλης Μουλακάκης, Γιώργος Τσιαντούλας, Σεραφείμ Ράδης
*Από Πέμπτη 17 έως Κυριακή 20 Μαΐου 2018, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 17 έως Κυριακή 20 Μαΐου, στις 21:00
«Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ
    Η παράσταση «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται. Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές– η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.
Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη – Στέλλα Κουφάκη
Ερμηνεία: Σοφία Δερμιτζάκη
*Πέμπτη 24 έως Κυριακή 17 Μαΐου 2018, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 24 έως Κυριακή 17 Μαΐου 2018, στις 21.00
«ΥΠΟΛΗΨΗ» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη
    Ο Θεοτόκης και ο «κοινωνισμός». Στις αρχές του 20ου αιώνα, στις τάξεις κυρίως των λογοτεχνών, εμφανίστηκε μια αμφισβητησιακή ιδεολογία, με το όνομα «κοινωνισμός». Ο «κοινωνισμός» αυτός, ενώ καταδίκαζε την αδικία και την εκμετάλλευση, κατά βάση στράφηκε εναντίον ξεπερασμένων ιδεών και αντιλήψεων που επικρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο, εκφράζοντας μια πιο ελαστική αντίληψη περί ηθικής που συμβάδιζε με την ταχέως αστικοποιούμενη ελληνική κοινωνία. Οι νεοαστοί, που πρόσφατα είχαν καταφύγει στις πόλεις, και οι διανοούμενοι, που ακόμη και αν ζούσαν σε χωριά, όπως ο Θεοτόκης στις Καρουσάδες της Κέρκυρας και είχαν μια ευρωπαϊκή κουλτούρα, ένιωθαν την ανάγκη να ξεφορτωθούν κάποιες αντιλήψεις, κυρίως περί τιμής, που τις θεωρούσαν αναχρονιστικές και τις χτύπησαν αλύπητα.
Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Παίζουν: Ναταλία Καποδίστρια, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Σοφία Τόμπρου
*Από Πέμπτη 31 Μαΐου έως Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 21:00, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Πέμπτη 31 Μαΐου έως Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 21:00
Στο Θέατρο Τ
    Δύο παραστάσεις άξιες προσοχής φέρνει τον Μάιο το Θέατρο Τ.
Marie-Fragment του Terraforming Arts Laboratorium
    Η γερμανο-αυστριακή θεατρική ομάδα Terraforming Arts Laboratorium (T.A.L.) με έδρα τη Βιέννη έρχεται στη σκηνή του Τ για δύο μόνο παραστάσεις, παρουσιάζοντας ένα έργο για την απώλεια σε σκηνοθεσία του Αριστοτέλη Χαϊτίδη.
 *Παραστάσεις: 21-22/5 | Δευτέρα-Τρίτη 21:30
Frida κι άλλο των Fly Theatre
    Μετά την Αγγελική που παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2016, οι Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επιστρέφουν στη σκηνή του Τ για μία εβδομάδα με τη νέα τους δουλειά που είναι βασισμένη στη ζωή και το έργο της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo. Η παράσταση εξερευνά την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει έναν κόσμο που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος για τη ζωή. Η Κατερίνα Δαμβόγλου μπαίνει στο πετσί της Μεξικανής ζωγράφου παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Φρίντα.
*Παραστάσεις: 28/5-1/6 | ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ 21:30 *Μάιος 2018, Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Τ. 2310854333
«Οι Δούλες» στο Θέατρο Αθήναιον
    Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ, 50 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στο ελληνικό κοινό σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου και με τις Ρένη Πιττακή, Μαρίνα Γεωργίου, Εκάλη Σώκου στους τρεις ρόλους. Η υπόθεση με λίγα λόγια έχει ως εξής: Δύο υπηρέτριες καταστρώνουν την εξόντωση της λατρεμένης αλλά και απόλυτα μισητής τους Κυρίας. Τα αφελή σχέδια τους αποτυγχάνουν και στρέφονται εναντίον τους. Οι Δούλες είναι οι αντι-ηρωΐδες της τραγωδίας των ημερών μας. Και η Κυρία τους είναι η φτηνή θεά που ορίζει τη μοίρα τους. Που σκηνοθετεί τη ζωή τους. Καμμία μεγαλειώδης κάθαρση σε αυτή τη σύγχρονη τραγι-κωμωδία. Ανθρώπινες στιγμές μόνο. Σκληρές, τρυφερές, αστείες, βίαιες, συγκινητικές. Και πάνω απ΄όλα, μια βαθιά ανάγκη για «παιχνίδι» μέχρι τελικής πτώσης. Αυτή την ανάγκη που κινεί το ίδιο το θέατρο και κρατά ζωντανή την επιθυμία μας να καταφεύγουμε σε αυτό είτε ως δημιουργοί, είτε ως κοινό. Αναζητώντας αυτό το «κάτι» που η ζωή επιμένει να μας κρύβει.
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν: Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαριάννα Κάλμπαρη
*Πέμπτη 3 & Παρασκευή 4 Μαΐου, Ώρα 21.00, Θέατρο Αθήναιον, Τιμές εισιτηρίων: 13€ γενική είσοδος & 10€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων), Πληροφορίες: 2310 220648, 2310 832 060
«Proof» στο Θέατρο Αυλαία
    Το αριστούργημα του Ντέιβιντ Όμπερν, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Βαλαβανίδη και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, μεταφέρεται στην σκηνή του θεάτρου «Αυλαία», στις 9 και 10 Μαΐου. Ένα συγκινητικό έργο για τις κόρες και τους πατεράδες, τη φύση της διάνοιας και τη δύναμη της αγάπης, την αφοσίωση και τη συμφιλίωση με την οικογένεια αλλά και με ό,τι μας κάνει ξεχωριστούς. Το έργο, το 2001, απέσπασε τα βραβεία Pulitzer Prize for Drama και Tony Award for Best Play ενώ το 2005 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Άντονι Χόπκινς στους κεντρικούς ρόλους ενώ οι παραστάσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο γνώρισαν τεράστια επιτυχία με εξαιρετικές διακρίσεις και κριτικές. Η Κάθριν ζει με τον πατέρα της Ρόμπερτ, έναν ιδιοφυή αλλά διαταραγμένο διανοητικά μαθηματικό. Παραμονές των εικοστών πέμπτων γενεθλίων της δέχεται στο σπίτι τη μεγαλύτερή της αδελφή Κλερ, με την οποία έχει αποξενωθεί, και τον Χαλ, παλιό φοιτητή του πατέρα της ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς πάνω στα 103 τετράδια με τις σημειώσεις που έχει αφήσει ο σπουδαίος μαθηματικός με την ελπίδα πως θα ανακαλύψει κάποιο σημαντικό υλικό. Όταν η Κάθριν και ο Χαλ έρθουν κοντά, εκείνη θα του εμπιστευτεί ένα κρυμμένο τετράδιο με την απόδειξη ενός εξαιρετικά σημαντικού μαθηματικού προβλήματος. Κι ενώ ο Χαλ και η Κλερ αναρωτιούνται για την υπογραφή του σημαντικού αυτού εγγράφου, η Κάθριν προσπαθεί να λύσει το πιο αγωνιώδες απ’ όλα τα ερωτήματα: άραγε μαζί με το ταλέντο έχει κληρονομήσει και την τρέλα του πατέρα της;
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Άννα Ελεφάντη, Χρήστος Καπενής, Γκέντυ Κούση
*9 και 10 Μάϊου, Θέατρο Αυλαία, Παραστάσεις: Τετάρτη 09/05: 21.00, Πέμπτη 10/05: 21.00, Τ. 2310237700
«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» στο Θέατρο Αυλαία
    Στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για τέσσερις παραστάσεις θα παρουσιαστεί η εξαιρετική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, στο αριστούργημα του Γεωργίου Βυζηινού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» μετά την εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα. Η Ιωάννα Παππά καταθέτει μια από τις σημαντικότερες εμηνείες των τελευταίων ετών και συγκλονίζει ερμηνεύοντας καθηλωτικά όλους τους ήρωες του διηγήματος. Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει ένα από τα εμβληματικότερα έργα της ελληνικής πεζογραφίας. Ένα θαυμάσιο ταξίδι με μοναδικό μέσο την ερμηνεία και την κίνηση και με συνοδεία την αυθεντική μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη, η παράσταση συμπαρασύρει τους θεατές σε ένα μαγευτικό ταξίδι. Η βιωματική ιστορία του ίδιου του Βιζυηνού.
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεία: Ιωάννα Παππά
*14-17/5/2018, Θέατρο Αυλαία, Τ. 2310237700, Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ Φοιτητικό – Ανέργων 12 ευρώ
«Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου» στο Θέατρο Σοφούλη
    Μια μητέρα που πάσχει από άνοια και χάνεται. Μια κόρη που την εντοπίζει. Η άρνηση της μητέρας να αναγνωρίσει στο πρόσωπο της κοπέλας την κόρη της ή να επιστρέψει «σπίτι τους», οδηγεί σε έναν αποκαλυπτικό διάλογο, ξεδιπλώνοντας πτυχές μιας καθημερινής ζωής με τόση “παγιδευμένη θερμότητα” ώστε απειλεί το υπαρξιακό τους οικοσύστημα. Και όλα αυτά σε μια στάση λεωφορείου, σύμβολο της προσδοκίας για ένα νέο ξεκίνημα και της ανάγκης για νέες αποφάσεις, για μια νέα κατεύθυνση –ή νέες κατευθύνσεις– σε μια ζωή που, όμως, κάνει κύκλο. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο κυριαρχεί «η αίσθηση του ανεπίδοτου, οδηγώντας σε μια εσωτερική ρήξη», όπως έγραψε ο Βασίλης Κατσικονούρης, εστιάζοντας στη γραφή της Δήμητρας Στάικου, στο χιούμορ, στη ροή και την προφορικότητα του λόγου της.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Δήμητρα Στάικου
Ηθοποιοί: Σίβη Σιδέρη, Μαρία Μαυροματάκη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μάρα Ματζάρη
*Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαϊου, Θέατρο Σοφούλη, Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310423925 Τιμές εισιτηριών: 10€, και 8 μειωμενο (ανέργων, 65, φοιτητικό, μαθητικό)
1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης
    Το πρώτο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Θέατρο, stand up comedy, improv comedy, comix – σκίτσο, χορός, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, παιδικό θέατρο, μουσική κωμωδία, μαγικά, λογοπαίγνια, internet – youtube, animation, workshops και ομιλίες στη γιορτή γέλιου που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 20 Μαΐου 2018, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “Αλέξανδρος” και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δράσεων και ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ομάδων που θα παρουσιάσουν παραστάσεις και θεάματα από όλο το φάσμα της κωμωδίας και παράλληλα θα αποτελέσουν μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις του Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν στο θέατρο Αλέξανδρος, στο θέατρο Ολύμπιον, στο Υπόγειο live stage, στο θέατρο Αυλαία και στον πολυχώρο Space Lab.
 *Διάρκεια: 18 – 20 Μαΐου 2018 Χώροι: Θέατρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1) Θέατρο Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10) Υπόγειο live stage (Κωνσταντίνου Μελενίκου 13) Θέατρο Αυλαία (Διαλέττη 7) Space Lab (Μοναστηρίου 18) Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά εδώ https://goo.gl/EhX8cw και στο ταμείο του θεάτρου Ολύμπιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου