Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ “ΡΟΥΠΕΛ”


ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ  ΣΤΟ  ΟΧΥΡΟ  “ΡΟΥΠΕΛ”
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.
    Κυριακή 15 Απριλίου 2018. Τιμήθηκε η εβδομηκοστή έβδομη επέτειος της μάχης των Οχυρών του 1941.
    Με την πρωτοβουλία, μέριμνα και ευγενική φροντίδα και αρωγή του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ε.Α.Α.Σ. οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – προσκύνημα συναδέλφων στο ιστορικό οχυρό του Ρούπελ.
    Τελέστηκε, μπροστά στο ηρώο των πεσόντων, σεμνή, απλή και απέριττη θρησκευτική επιμνημόσυνη δέηση. Κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Π.Σ.Α. Πεζικού, ως ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους ηρωικούς υπερασπιστές του οχυρού, οι οποίοι πιστοί στον στρατιωτικό όρκο τους θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας μας.
    Στη συνέχεια έγινε λεπτομερής ενημέρωση και ανάπτυξη των προσπαθειών και συνεχών επιθετικών ενεργειών των γερμανικών στρατευμάτων του απαράμιλλου ηρωισμού των υπερασπιστών του οχυρού και του τρόπου της τελικής κατάληψής του.
    Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η στρατιωτική αμυντική οργάνωση με την υποδειγματική προσαρμογή των κατασκευών στο έδαφος την ιδανική τακτική σχεδίαση των όπλων, τον προσδιορισμό των πεδίων βολής αυτών και την μέγιστη αποτελεσματικότητα των πυρών τους.
    Ακολούθησε επίσκεψη στο εσωτερικό του οχυρού, όπου σήμερα ο προσκυνητής – επισκέπτης θαυμάζει την αρίστη στρατιωτική οχυρωματική αρχιτεκτονική και την προσηγμένη τεχνική κατασκευή του, την υποδειγματική εσωτερική κατανομή των χωρών και την εξασφάλιση της αυτάρκειας και της αποτελεσματικής λειτουργικότητας αυτού.
    Τα είκοσι ένα οχυρά της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, της λεγόμενης “Γραμμής Μεταξά” κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1940 και είναι απόλυτα ταυτισμένα με την παράδοση και την ιστορία της Πατρίδας μας. Συντηρούν και διατηρούν την ιστορική μνήμη της μάχης των οχυρών, αποτελούν κιβωτό, φύλακα και προσκύνημα τιμής, δόξας και αναμνήσεων και περικλείουν τις υπεραιώνιες παραδοσιακές αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.
    Η επέτειος της μάχης των οχυρών είναι επέτειος τιμής, δόξας και υπερηφάνειας για τους υπερασπιστές τους, οι οποίοι με αυταπάρνηση, ηρωισμό, τόλμη, αντοχή, γενναιότητα και αποφασιστικότητα πολέμησαν και προξένησαν τον θαυμασμό της γερμανικής ηγεσίας. Το αποτέλεσμα της μάχης δεν μειώνει, ούτε κατ’ ελάχιστον, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των ελλήνων υπερασπιστών των οχυρών.
    Σήμερα, το άστρο της μάχης των οχυρών συνεχίζει να λάμπει και να φωτίζει να διανύσουμε τον δύσκολο δρόμο μας. Ο επισκέπτης – προσκυνητής του οχυρού Ρούπελ πραγματοποιεί μέσα στον χρόνο ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης.
    Η συντήρηση και η εμφάνιση του οχυρού και του περιβάλλοντα χώρου διατηρούνται, από την υπεύθυνη στρατιωτική διοίκηση, σε Αρίστη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου