Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Καθηγήτρια Φιλοσοφικής πριμοδοτεί με βαθμούς τους φοιτητές της για να βγαίνουν ραντεβού


Καθηγήτρια Φιλοσοφικής πριμοδοτεί με βαθμούς τους φοιτητές της για να βγαίνουν ραντεβού
http://www.iefimerida.gr
    Η Κέρι Κρόνιν είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Boston College.
    Στους φοιτητικούς κύκλους της Βοστώνης είναι γνωστή ως “Professor Dating” («Καθηγήτρια των Ραντεβού»), αφού εδώ και 12 χρόνια έχει υιοθετήσει μια λίαν ασυνήθιστη διδακτική μέθοδο στο μάθημά της: οι φοιτητές της παίρνουν έξτρα βαθμούς αρκεί να βγουν ραντεβού. Αλλά όχι έτσι απλά: Στη διάρκεια αυτού του ραντεβού δεν επιτρέπεται ούτε να πιουν αλκοόλ, ούτε να κάνουν σεξ.
     «Και προς τι όλα αυτά;», θα αναρωτηθεί κανείς. Η απάντησή της καθηγήτριας είναι απλή: επειδή οι νεαροί δεν γνωρίζουν πια πώς να συμπεριφέρονται στα «πραγματικά ραντεβού», δηλαδή σε ραντεβού που δεν καταλήγουν αυτόματα στο κρεβάτι, αλλά όπου κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός και ίσως σηματοδοτούν την αρχή μιας ειλικρινούς διαπροσωπικής σχέσης.
    «Στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κυριαρχεί η νοοτροπία της “γνωριμίας για το σεξ”. Για να είσαι “in” πρέπει να συμμετέχεις. Ειδάλλως χρειάζεσαι μια πολύ καλή “δικαιολογία” για να μην το κάνεις», λέει. Κι αυτή τη νοοτροπία είναι που έχει βαλθεί να πολεμήσει.
    Στο YouTube κυκλοφορούν πολλά βίντεο, όπου η Κρόνιν μιλά για τα ραντεβού στην εποχή μας και για την αποστολή που αναθέτει στους φοιτητές της.
    Η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεωρεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που οι φοιτητές δεν βάζουν ως προτεραιότητα να βγουν «πραγματικό ραντεβού» ή να ξεκινήσουν μια σοβαρή σχέση:
    Το θεωρούν κάτι απόμακρο, που δεν τους αφορά σ’ αυτή τη φάση της ζωής τους, αφού ο μέσος
όρος ηλικίας του πρώτου γάμου για τις γυναίκες στις ΗΠΑ είναι στα 27,4 χρόνια και για τους άνδρες στα 29,5.
    Ο δεύτερος λόγος είναι το υψηλό κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ – το 2016 ο μέσος απόφοιτος είχε λάβει φοιτητικό δάνειο άνω των 37.000 δολαρίων- άρα η βασική προτεραιότητα των φοιτητών δεν είναι να ερωτευτούν, αλλά να βρουν μια σταθερή δουλειά.
    «Ακόμη κι οι γονείς τους τους λένε: “κοίτα μην μπλεχτείς τώρα σε καμια σχέση. Πρώτα να ξεκινήσεις την καριέρα σου και μετά θα αρχίσεις να τα σκέφτεσαι αυτά», επισημαίνει η Κρόνιν.
    Η πρώτη ομάδα φοιτητών που μετείχαν στο μη υποχρεωτικό μάθημά της έδειξε στην αρχή ενθουσιασμένη με το πείραμα. Σε κάθε μάθημα μιλούσαν συνέχεια για τα ραντεβού. Αλλά στο τέλος του εξαμήνου μόνον ο ένας από τους 15 είχε βγει πραγματικό ραντεβού.
    Στη δεύτερη ομάδα εφάρμοσε το σύστημα της πριμοδότησης με βαθμούς. Όρισε όμως κατευθυντήριες γραμμές για τα ραντεβού:
    Πρέπει να ζητήσεις προσωπικά από το άτομο που σε ενδιαφέρει να βγείτε ραντεβού.
    Το ραντεβού πρέπει να γίνει το πολύ τρεις μέρες αργότερα.
    Πρέπει να σε ελκύει το πρόσωπο. Μη ζητήσεις από κάποιο φιλικό σου άτομο να βγείτε ραντεβού.
    Αποφάσισε τι θα κάνετε στη διάρκεια του ραντεβού.
    Ο καθένας πληρώνει το μερίδιό του.
    Δεν θα υπάρξει σωματική επαφή, πέρα από έναν εναγκαλισμό στο τέλος.
    Όχι ομαδικά ραντεβού.
    Γράψε μια δισέλιδη έκθεση για το πώς πήγε το ραντεβού. Τι σκέφτηκες; Τι συζητήσατε;
    Η Κρόνιν είναι, όπως προαναφέραμε, καθηγήτρια Φιλοσοφίας. Τι σχέση έχει το να μάθεις πώς να
βγαίνεις «πραγματικό» ραντεβού με τις διδαχές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη; Για την Κρόνιν οι συζητήσεις για τα ραντεβού αποτελούν μέρος των μεγάλων ζητημάτων που πραγματεύονται οι κύκλοι μαθημάτων της, όπως : «Πώς πρέπει να ζήσω τη ζωή μου; Τι είδους σχέσεις θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ στο άτομο που θέλω να γίνω
    «Αν δεν μάθουν οι σπουδαστές να βγαίνουν ραντεβού, τώρα που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και περιστοιχίζονται από χιλιάδες συνομηλίκους τους στην ίδια φάση ζωής, πώς θα το κάνουν μετά την αποφοίτηση;», διερωτάται.
    Η Κρόνιν έχει δεχθεί σκληρή κριτική από υπερσυντηρητικούς θρησκόληπτους, μέχρι φανατικές φεμινίστριες – ακόμη κι από φοιτητές που θα προτιμούσαν να βρουν μια δουλειά, παρά να βγουν ραντεβού. Τι απαντά; «Δεν καλούνται όλοι να φτιάξουν μια ρομαντική σχέση, ούτε να καταλήξουν σε γάμο. Αλλά όλοι καλούνται να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις – αυτό σημαίνει να είσαι άνθρωπος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου