Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αφού το... έφαγαν τα ποντίκια, το υπ. Πολιτισμού έκανε αυτοψία στο Θεατρικό Μουσείο


Αφού το... έφαγαν τα ποντίκια, το υπ. Πολιτισμού έκανε αυτοψία στο Θεατρικό Μουσείο
    Αυτοψία στο Θεατρικό Μουσείο, στον χώρο του εκθετηρίου, που στεγάζεται στην υπόγεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας), πραγματοποίησε κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.
    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και συνδέονται με την ασφάλεια και τον καθαρισμό του χώρου, αλλά και τα επόμενα βήματα, όπως η συντήρηση των εκθεμάτων της συλλογής, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου».
    Μετά τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης στην ΕΡΤ ΑΕ, το ΥΠΠΟΑ ξεκινά τις εργασίες, ώστε ο χώρος του Θεατρικού Μουσείου και τα εκθέματα να φυλαχθούν έως την οριστική μεταφορά τους μαζί με την πολύτιμη και ανεκτίμητης αξίας θεατρική βιβλιοθήκη, στο νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: 
    «Απομένει προς επίλυση το διαδικαστικό θέμα της μεταβίβασης του Θεατρικού Μουσείου στο Δημόσιο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διευθέτηση των χρεών του, όπως έχει ζητήσει το υπουργείο και έχει δεσμευτεί το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ΚΜΕΕΘ-Θεατρικού Μουσείου και συνηγορήσει το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, στην οποία ανήκει ένα μέρος της συλλογής».
    Στην αυτοψία, που πραγματοποιήθηκε στις 20/4, συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.
    Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες το iefimerida.gr είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο του Θεατρικού Μουσείου, αντικρίζοντας πρωτοφανείς εικόνες: Σκουπίδια, ακαθαρσίες, ποντίκια
    Από τότε που έκλεισε, στα τέλη του 2012, έχουν καταγραφεί 6 διαρρήξεις, στις οποίες εκλάπηκαν πολύτιμα εκθέματα. Ένα πρωί, μάλιστα, βρέθηκε σπασμένη η προτομή του Καρόλου Κουν που «φύλασσε» το Μουσείο, καθώς οι κλέφτες την πέρασαν για μεταλλική και την αφαίρεσαν προκειμένου να την πουλήσουν. Δεν τους έκανε, όμως, και την επέστρεψαν. 
    Μπροστά από το σπασμένο και άδειο, πλέον, καμαρίνι της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ένα ψόφιο ποντίκι σε αποσύνθεση και τρίχες γάτας ολόγυρά του. 
    Πεταμένες χύμα οι αυθεντικές κούκλες, με τις οποίες η Άλκη Ζέη κατά την περίοδο του Πολέμου ταξίδευε μαζί με ομάδα κοριτσιών, για να ψυχαγωγήσει παιδιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, διακωμωδώντας τον κίνδυνο και την τότε κατάσταση της χώρας. 
    Οι δε αίθουσες των γραφείων έμοιαζαν σαν να είχε προηγηθεί καταστροφή. Αναποδογυρισμένα έπιπλα, ποτήρια με υπολείμματα καφέ, ποιος ξέρει από πότε, τετράδια και έγγραφα σε μορφή χαρτοπολέμου. Κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκεις και σκισμένα κομμάτια από ρούχα ηθοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου